VZGOJIMO ZELENJAVO V LONČKU

Pozimi in spomladi, ko na vrtu ni več toliko sveže zelenjave, si lahko svoj vir vitaminov, vzgojimo kar na okenski polici, in sicer v obliki kalčkov. Povsem preprosto se lahko vzgoje kalčkov lotite kar sami. Za otroke je vzgojitev zelenjave lahko zelo zanimiv in poučen projekt. No, pa tudi praktičen in zdrav;) Sendviči z doma vzgojenimi rastlinicami, katerih rast spremljajo otroci še bolj teknejo, kajne?

Za zelenjavnega možička potrebujete 1,5 litrsko plastenko, ter 3 zamaške (jih uporabite za oči). Plastenko na zgornji tretjini odrežete in odrezani del shranite (lahko si z njim pomagate pri zalivanju). V dno plastenke naredite 3 manjše luknjice, preko katerih bo odtekala odvečna voda in plastenko položite na podstavek. Na plastenko nalepite oči in nosek in jo do 2/3 napolnite s prstjo. Natresite seme in čez dodajte nekaj malega zemlje.

Izberemo si priljubljena semena rastlin, ki jih radi sejemo tudi na vrt. Od stročnic, korenovk, kapusnic ter vse do žit. Vsak kalček ima tudi svoje lastnosti, tako po okusu, vsebnosti vitaminov ter tudi po dolžini kalitve. Za kalitev izberite ekološka semena, ki so namenjena tudi prehrani. Vsekakor pa so najboljša domača. S kalčki lahko popestrimo naše jedilnike, lahko jih primešamo k solati, dodamo na namazani kruh, v rižoto ali omleto. Ker pa imajo sveži največ vitaminov, jih le ne pregrevajte predolgo in jih v vroče jedi dodajte tik pred koncem kuhanja.

Otroci naj dobijo nalogo, da lonček 1x dnevno zalijejo. Že po 2 dnevih se lahko okrepčate z vašim pridelkom.

 

V naravi vsakega malčka je, da njegovi mali možgančki kar hrepenijo po raziskovanju in odkrivanju novih stvari in tabla, na katero boste pričvrstili različne uporabne predmete, ga bodo spodbujale k odkrivanju predmetov in ga naučile marsikaj novega.

Poglej več ...

Podatke o rastlini si je najlažje zapomniti, če jih zapišete. Sestavite herbarij iz rastlin, ki jih najdete na izletih.

Poglej več ...

Otroci prav radi v naravi pobirajo različne predmete. Liste, storže, kamenčke, vejice, ki jih naberete na izletu lahko kasneje uporabite in iz njih doma ustvarite kolaž.

Poglej več ...