IZDELAJ LOK IN PUŠČICO

Pri tej delavnici za pomoč poprosite starše, saj delo z nožem zahteva nekaj več spretnosti. Najprej poiščimo čim bolj ravno leskino palico (ne predebelo ne pretanko), ki jo bomo uporabili za puščico.

Priprava kamnite konice za puščico je kar zahtevna, naredimo jo lahko iz ploščatega kamna, ki ga obdelamo s tršim kamnom. Ali pa za konico le ošilimo leseno palico puščici. Če želimo imeti konico iz kamna, konico na palico privežemo z vzporedno vezavo. Dobro narejena vezava drži konico trdno na njenem mestu, če pa vezavo obdamo še z lepilom, je konica res čvrsto pritrjena na palico.

Perjanico lahko naredimo iz treh kosov vranjih (ali drugih) peres, ki jih najdemo v gozdu. Peresa razcepimo po dolžini in privežemo v utore, ki so enakomerno porazdeljeni na obodu palice.

Lok izdelamo iz tanke palice (npr. leskove). V konice na palici zarežemo utor in napnemo vmes vrvico. Pazimo, da pri streljanju z lokom izberemo le neživo tarčo in da vmes ne poškodujemo sebe ali koga drugega. Na koncu lahko lok in puščico tudi okrasimo, pobarvamo z barvami za les ali pa okrog loka navežemo barvaste trakce, da bo naš lok še bolj zanimiv. Lahko pa del veje pustimo obdane z lubjem in vanj na koncu vrežemo vzorček. Še namig! Puščico pa pusti brez nepotrebnih dodatkov, da ne bo pretežka in bi zato lahko slabše letela.

Če k streljanju z lokom povabimo še prijatelje, lahko pripravimo  pravo viteško tekmovanje.

V naravi vsakega malčka je, da njegovi mali možgančki kar hrepenijo po raziskovanju in odkrivanju novih stvari in tabla, na katero boste pričvrstili različne uporabne predmete, ga bodo spodbujale k odkrivanju predmetov in ga naučile marsikaj novega.

Poglej več ...

Podatke o rastlini si je najlažje zapomniti, če jih zapišete. Sestavite herbarij iz rastlin, ki jih najdete na izletih.

Poglej več ...

Otroci prav radi v naravi pobirajo različne predmete. Liste, storže, kamenčke, vejice, ki jih naberete na izletu lahko kasneje uporabite in iz njih doma ustvarite kolaž.

Poglej več ...