Stran 1/2
 

Divje jezero-Idrija

Divje jezero-Idrija

Divje jezero v Idriji je vsekakor eden od očarljivejših izletov po Sloveniji. Ogled te zanimive kraške znamenitosti, do katere nas pripelje zanimiva naravoslovna poti ob reki Idrijci.

 

Idrija 910  

Idrija

Idrija

Idrija se ponaša z nazivoma Alpsko mesto leta 2011 in Evropska destinacija odličnosti za leto 2011(EDEN). Poznana je po drugem največjem rudniku živega srebra na svetu, takoj za španskim Almadenom. Bogata dediščina obeh rudnikov je od 30. junija 2012 umeščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Idrija je vsekakor zanimiva družinska izletniška destinacija, saj poleg zanimivega muzeja ponuja tudi idrijsko čipko ter vsem dobro znane slastne žlikrofe.
 

 

 

Izvir reke Hubelj

Izvir reke Hubelj

Naravoslovna učna pot ob reki Hubelj vas bo navdušila in na koncu nagradila z osupljivim razgledom. Že od leta 1930 tukaj deluje tudi hidrocentrala.

 

 

Korita Krčnik

Korita Krčnik

Naravni spomenik Krčnik je soteska potoka Kožbanjšček v Goriških Brdih s koriti in naravnim mostom. Potok Kožbanjšček je v pasu apnenca izdolbel izredno slikovita korita z imenom Krčnik.

 

 

Krožna pot ob Soči 844

Krožna pot ob Soči

Krožna pot ob Soči

Začetek Soče je kraški izvir v spodnjem delu pobočja Velike dnine nekaj deset metrov nad dnom doline Zadnje Trente, v nadmorski višini 990 m. Spomladi in poleti je najzgornejši del Soče lep alpski potok, ki prek manjših slapičev teče mimo Koče pri izviru Soče proti dnu doline, kjer se mu kot prvi pridruži pritok iz Zadnje Trente.

 

 

 

Od trdnjave Kluže do Hermanove utrdbe

Od trdnjave Kluže do Hermanove utrdbe

Trdnjava Kluže je ena izmed najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v teh koncih in predstavlja pomemben spomenik obrambe. Od tukaj je zares lep sprehod do Hermanove utrdbe. Ta je bila zgrajena kot podpora Klužam, vendar je bila zaradi srditega italijanskega obstrelovanja že v začetku vojne močno poškodovana.

Partizanska bolnišnica Franja

Partizanska bolnišnica Franja

 

Ste že slišali za partizanko Anko? Kaj pa Tino ali pa Staneta? Sigurno so tudi oni odigrali pomembno vlogo, ampak najverjetneje med nami ni nikogar, ki še ne bi slišal za bolnišnico Franjo. Ta je ime dobila po zdravnici Franji Bojc Bidovec, ki je je vodila večino časa. Sigurno gre za enega večjih spomenikov tedanjega časa.


 

 

 

 

Planina Lamovje-Trenta 343

Planina Lamovje-Trenta

Planina Lamovje-Trenta

Zapuščena vasica Lemovje je od vasi Soča oddaljena 45 minut hoje po planinski poti, ki vodi proti Bavškemu Grintavcu. V vasi ni več stalnih prebivalcev, a je vredna ogleda, saj je postavljena na slikovit plato pobočja Grintavca. Zapuščene kmetije sledijo značilni lokalni arhitekturi, opuščeni travniki so obdani s kamnitimi zidovi, ki so v dolini že redkost.

 

 

Ravelnik- muzej na prostem

Ravelnik- muzej na prostem

Vzpetini Ravelnik in Stržišče sta predstavljali naravno oviro, ki so jo vojaki z utrjenimi položaji, strelskimi jarki in kavernami spremenili v steber svoje obrambe.

Sabotin

Sabotin

Sabotin je 609 metrov visok hrib nad Novo Gorico oziroma Solkanom, na meji med Slovenijo in Italijo. Predvsem očitom, dedkom in sinovom bo tole zares poslastica. Pogovarjali se bodo lahko o rovih, po katerih se lahko sprehodimo. Od kje, zakaj, kako...medtem pa bomo mamice lahko uživale v čudovitem razgledu. Danes kot park miru skuša obiskovalce spodbuditi o nesmiselnosti vojn in sožitju med narodi.

 

Slap Kozjak 482

Slap Kozjak

Slap Kozjak

Pri iztočnem ustju potoka Kozjaka je nastal najbolj slikovit slovenski slap-Veliki Kozjak. Slikoviti slap Kozjak je ujet v kamniti amfiteater nedaleč od Kobarida. Do njega nas nad strugo smaragdne Soče popelje prijazna sprehajalna pot.

 

 

 

Slap Virje

Slap Virje

Virje najdemo na potoku Gljiun, v bližini vasi Plužna. Potok se napaja iz Kaninskih podov in ima tipičen kraški izvir. Voda je zelo mrzla in ne preseže 5 stopinj, čeprav se najdejo nekateri pogumneži, ki pri slapu skočijo v tolmun. 

 

Stran 1/2