Antonijev rov- Idrija

Antonijev rov- Idrija

Idrija se ponaša z nazivoma Alpsko mesto leta 2011 in Evropska destinacija odličnosti za leto 2011(EDEN). Poznana je po drugem največjem rudniku živega srebra na svetu, takoj za španskim Almadenom. Bogata dediščina obeh rudnikov je od 30. junija 2012 umeščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Idrija je vsekakor zanimiva družinska izletniška destinacija, saj poleg zanimivega muzeja ponuja tudi idrijsko čipko ter vsem dobro znane slastne žlikrofe.
 

 

 

 

Divje jezero-Idrija

Divje jezero-Idrija

Divje jezero v Idriji je vsekakor eden od očarljivejših izletov po Sloveniji. Ogled te zanimive kraške znamenitosti, do katere nas pripelje zanimiva naravoslovna poti ob reki Idrijci.

 

Izvir reke Hubelj

Izvir reke Hubelj

Naravoslovna učna pot ob reki Hubelj vas bo navdušila in na koncu nagradila z osupljivim razgledom. Že od leta 1930 tukaj deluje tudi hidrocentrala.

 

 

Korita Krčnik

Korita Krčnik

Naravni spomenik Krčnik je soteska potoka Kožbanjšček v Goriških Brdih s koriti in naravnim mostom. Potok Kožbanjšček je v pasu apnenca izdolbel izredno slikovita korita z imenom Krčnik.

 

 

Krožna pot ob Soči 844

Krožna pot ob Soči

Krožna pot ob Soči

Začetek Soče je kraški izvir v spodnjem delu pobočja Velike dnine nekaj deset metrov nad dnom doline Zadnje Trente, v nadmorski višini 990 m. Spomladi in poleti je najzgornejši del Soče lep alpski potok, ki prek manjših slapičev teče mimo Koče pri izviru Soče proti dnu doline, kjer se mu kot prvi pridruži pritok iz Zadnje Trente.

 

 

 

Od trdnjave Kluže do Hermanove utrdbe

Od trdnjave Kluže do Hermanove utrdbe

Trdnjava Kluže je ena izmed najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v teh koncih in predstavlja pomemben spomenik obrambe. Od tukaj je zares lep sprehod do Hermanove utrdbe. Ta je bila zgrajena kot podpora Klužam, vendar je bila zaradi srditega italijanskega obstrelovanja že v začetku vojne močno poškodovana.

Otliško okno

Otliško okno

Ajdovščina je edini kraj v Sloveniji s črko W, saj ji domačini pravijo kar Wajdušna. To je kraj, kjer takoj za tablo na strehah opazimo kamenje, saj tukaj domuje slavna burja. 

Planina Lamovje-Trenta 343

Planina Lamovje-Trenta

Planina Lamovje-Trenta

Zapuščena vasica Lemovje je od vasi Soča oddaljena 45 minut hoje po planinski poti, ki vodi proti Bavškemu Grintavcu. V vasi ni več stalnih prebivalcev, a je vredna ogleda, saj je postavljena na slikovit plato pobočja Grintavca. Zapuščene kmetije sledijo značilni lokalni arhitekturi, opuščeni travniki so obdani s kamnitimi zidovi, ki so v dolini že redkost.

 

 

Ravelnik- muzej na prostem

Ravelnik- muzej na prostem

Vzpetini Ravelnik in Stržišče sta predstavljali naravno oviro, ki so jo vojaki z utrjenimi položaji, strelskimi jarki in kavernami spremenili v steber svoje obrambe.

Sabotin- Park miru

Sabotin- Park miru

Sabotin je 609 metrov visok hrib nad Novo Gorico oziroma Solkanom, na meji med Slovenijo in Italijo. Predvsem očitom, dedkom in sinovom bo tole zares poslastica. Pogovarjali se bodo lahko o rovih, po katerih se lahko sprehodimo. Od kje, zakaj, kako...medtem pa bomo mamice lahko uživale v čudovitem razgledu. Danes kot park miru skuša obiskovalce spodbuditi o nesmiselnosti vojn in sožitju med narodi.

 

Slap Boka

Slap Boka

Slap Boka je najbolj vodnat slap v Sloveniji. S svojimi 106 m je lepo viden s ceste Bovec - Kobarid. A, če ste na izletu z otroki, prav v bližino njega ne boste prišli. Lahko pa ga občudujete z lesene terase.

Slap Kozjak

Slap Kozjak

Pri iztočnem ustju potoka Kozjaka je nastal najbolj slikovit slovenski slap-Veliki Kozjak. Slikoviti slap Kozjak je ujet v kamniti amfiteater nedaleč od Kobarida. Do njega nas nad strugo smaragdne Soče popelje prijazna sprehajalna pot.

 

 

 

Slap Virje

Slap Virje

Virje najdemo na potoku Glijun, v bližini vasi Plužna. Potok se napaja iz Kaninskih podov in ima tipičen kraški izvir. Voda je zelo mrzla in ne preseže 5 stopinj, čeprav se najdejo nekateri pogumneži, ki pri slapu skočijo v tolmun. 

 

Šmartno- stolp Gonjače: krožna pot

Šmartno- stolp Gonjače: krožna pot

Goriška Brda so kot iz pravljice in dejansko izgledajo kot bi jih nekdo naslikal. Naša Toskana bi lahko rekli, saj je pokrajina posejana z manjšimi vasicami in neštetimi kilometri trt.

Tolminska korita

Tolminska korita

Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi korita Tolminke in korita Zadlaščice.

 

 

 

Vipava-Izvir Vipave 737

Vipava-Izvir Vipave

Vipava-Izvir Vipave

Le par korakov iz Glavnega trga v Vipavi se nahajata 2 glavna izvira reke Vipave, to sta Podfarovž in Podskala. Poleg omenjenih izvirov pa osrednje predstavljajo tudi izvir za Taborom, v Podlipci, v Jami in Sležencu. Reka Vipava ima edina v Evropi deltast izvir.

 

 

Vitovsko jezero in cerkev Sv. Marije

Vitovsko jezero in cerkev Sv. Marije

Še so kraji, ki jih obiščeš in spet dobiš potrditev, kako res lepa je Slovenija. Pred kratkim smo odkrili en tak izletniški "biser" v bližini Nove Gorice. Idilično, kot solza čisto jezerce sredi gozda, veliko dobrih 10 m, nad njim pa na hribu prelepa cerkvica Sv. Marije. Lep družinski izlet do Vitovskega jezera in cerkvice v Vitovljah.
 

 

 

Zjalca pripoveduje- Geopark Idrija

Zjalca pripoveduje- Geopark Idrija

Nepozabno doživetje za družine, posameznike, skupine in šole ter odlična izhodiščna točka za raziskovanje naravne in kulturne dediščine Geoparka Idrija.