Arheološki park Divje babe, Cerkno 7377

Arheološki park Divje babe, Cerkno

Regija Goriška
Izhodišče Cerkev svetega Ivana na Šebreljski planoti
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 0,5h-1h
Najprimernejši čas za obisk od 1.aprila do 31.oktobra z vodnikom
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Za voden obisk se je potrebno najaviti ali pa priti do cerkve svetega Ivana v določenih terminih, ki jih najdete na njihovi spletni strani.

Arheološki park Divje babe, ki leži v razgibani pokrajini Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, je eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. V strmem, skalnatem pobočju, ki se od Šebreljske planote spušča v dolino reke Idrijce, je skrita jama, v kateri so bile najdene kosti več kot 60 različnih živalskih vrst (med katerimi prevladuje jamski medved), kamena in koščena orodja ter ostanki kurišč ledenodobnega človeka.

Od Idrije se peljemo proti Mostu na Soči. Malo naprej od vasi Reka smo v vasi Stopnik pozorni na table, ki nas usmerijo levo proti Šebreljam. Ko pridemo na vrh planote, ne bo težko najti cerkvice Svetega Ivana. Parkiramo na primernem mestu v bližini bifeja Pr Sv. Ivanu.

Do jame se po strmem zavarovanem pobočju lahko sprehodimo tudi sami (izhodišče v Reki - približno 45 minut vzpona do jame in še 15 minut do Svetega Ivana), vendar nam vodniki na zelo zanimiv način predstavijo zgodovino tega področja in najdb, zato priporočamo ogled z vodnikom.

Vstopnina je 12 eur za odrasle in 9 eur za šolske otroke (predšolski brezplačno).

 

Zanimivosti


Najznamenitejša najdba arheoloških izkopavanj v Divjih babah je koščena piščal - najstarejše glasbilo na svetu, ki ga je lahko izdelal le neandertalec. Neobičajno glasbilo, ki ni niti piščal niti flavta, je bilo zacementirano v bližini ostankov 50 do 60 tisoč let starega ognjišča. Izdelano je iz leve stegnenice mladega jamskega medveda, v katero je neandertalec s kamenim in koščenim orodjem naredil štiri luknjice in rezilni rob na ustniku, kar skupaj s posebno tehniko igranja omogoča izvajanje še tako zapletene glasbe.

Poleg tega je ta jama prva digitalizirana jama v Sloveniji in obiskovalci lahko doživimo prikaz plasti po različnih časovnih obdobjih in skrivnostno obdobje neandertalca.

Zemljevid

Naloži GPX

Arheološki park Divje babe
Koordinate izhodišča 46,11023
13,916558

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Bife Pr Sv. Ivanu

privoščimo si pico, okusen narezek ali palačinke s sladoledom in igrala.

Imajo tudi šebreljski želodec, gurmansko posebnost tega področja. Prepoznaven je po svoji specifični ovalni obliki ter senzoričnih in gastronomskih lastnostih. Njegova posebnost je v sestavi kakovostnega svinjskega mesa, majhnega deleža slanine in začimb, svoje pa dodajo tudi tukajšnji posebni podnebni pogoji za sušenje in zorenje.

Šebrelje 27

5282 Cerkno

041 400 530

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ste že gledali risanko V skrivnostni jami?

Če niste, vam priporočamo, da skočite do Arheološkega parka Divje babe in si na kamnitih stenah jame ogledate, kako so včasih živeli jamski ljudje in živali.