Izvir reke Hubelj

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče pri športnemu parku Pale
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

V Sloveniji je kar nekaj zvezdnikov med jezeri, slapovi in rekami in so zato tudi množično obiskani ter fotografirani. Mi vam priporočamo izlet po narovoslovni učni poti Hublja. Lahko vam obljubimo, da vas bo pogled na izvir pustil odprtih ust in da vas bodo prijatelji spraševali, kje ste našli ta skriti biser.

Reka Hubelj je v deževnem obdobju hudournik, ki izvira nad Ajdovščino. Ima kar tri kraške izvire oziroma slapove, ki pronicajo iz različnih por ob skal, a so vsi vidni le ob deževnem obdobju. Že leta 1569 so bile tukaj zgrajene prve fužine, od leta 1930 pa je v uporabi hidrocentrala.

Parkiramo lahko pri športnem parku Pale v Ajdovščini. Če je vaš mali nadebudnež tudi nekoliko adrenalinskega odvisneža, nikar ne pozabite koles, saj imajo urejeno adrenalinsko gorsko kolesarsko progo za downhill in four cross (4x) progo. Vsekakor zanimivo tudi samo za opazovalce.

Naravoslovna učna pot je dolga približno 3 kilometre, vzdolž nje pa lahko najdemo kar 24 poučnih informativnih tabel. Najmlajši bodo verjetno navdušeni na lovsko opazovalnico in lesenim visečim mostom ter rekreacijskimi napravami-kdo naredi več trebušnjakov: mami ali oči?:)

Če vam je ostalo še veliko moči in želje po hoji, lahko izlet nadaljujete na primer do Otliškega okna, Golakov ali Sinjega vrha.

Zanimivosti

Legenda o nastanku reke Hubelj (kar po domače:)

U dolini, ki se dns kliče Vipavska, tječe ena najkrajših rejk u naši majhni in lejpi Sloveniji, imenovana Hubelj. Izvira izpod Gwore, pritječe u Wajdušno in se hmali izlije u rejko Vipavo.
Od zmjrm so Gorjani znani ku poštjeni in dejlouni ldje. Gwora je pokrajina, k pozimi pokaže uso svojo žlhtnobo. Snejga, napihanga z burjo, j učasih do strejh. In ldje, k tm žvijo, so vajeni narave in z njo od zmjrm žvijo u dwobrem in slabem.
No, legenda pravi, d so Vipavci mejli dwosti njiv in travnikov u dolini, ki pa so zrd suše rejs slabu rodili. Ztu so doskrt tud trpejli lakoto. Vejdli pa so, d je n Gwori izvir, zaprt s skalo, na tevi skali pa sedi Velikan in ga čuva.
Enkrt so se Wajduci spomnli, d bi prosili dwobre vile, če bi nekaku prepričale Velikana da bi ustou s skale, da bi wada prtjekla tud u dolino.
Velikan se jih je usmilu in zčnu premikt skalo. Kr je bla ful tježka, je zravn dejlu: »HU HU HU«.
Dwobre vile so vidle d sam Velikan tega nbo zmougu, ztu so na pomouč povable še gworske škrate. Kr pa so bli škratje ful majhni in niso premougli neke moči, so pomagali ku so vejdli in znali.
Velikan je stwku HU HU HU, škratje pa so ga zravn spodbujali: »BELJ BELJ BELJ«.
In kar naenkrat j Velikan premknu skalo, ki j u dolino spustila wado izpod Gwore.
Od tiskrt wada še zmjm tječe in še zmjrm se ji rječe HUBELJ.

(povzeto po fb strani POKAJ )

 

Zemljevid

Naloži GPX

Izvir reke Hubelj
Koordinate izhodišča 45,897428
13,905823

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Halo Erik

Zelo lačni smo zavili v Erika in bili navdušeni nad ponudbo pic. Zelo prijazno osebje nam je hitro postreglo, vmes pa so se mulci odšli igrat v bližnji park z ogromno igrali. Ko so bile pice pečene smo lahko poklicali: Halo mladina, pri halo Eriku so že gotovi:)

Goriška cesta 11

5270 Ajdovščina

(+386)40 738 748

SPLETNA STRAN

Mila in Staš priporočata

Izvir Hublja je eden glavnih kraških izvirov v Vipavski dolini, pomemben tudi zaradi svoje neoporečnosti in čistosti, saj sodi med najbolj pitne vode v dolini. Po poti si tako lahko v svoje čutarice natočimo super čisto in svežo vodo.