NAREDIMO VALILNICO ZA PTIČKE

Vse kar potrebujete je glinen cvelični lonček (srednje velikosti), 2 leseni deski ter nekaj vijakov.

Izmerite premer cvetličnega lončka. Enak premer s seštilom narišite na desko in krog izrezite. Ko imate izrezan krog morate v zgornjo polovico izrezati z nastavkom za izrez še luknjo za ptičke. Katera ptica bo bivala v valilnici, je odisno prav od premera te luknje. Z močnejšim lepilom prilimajte okroglo desko v lonček. Ne pozabite dodati še paličico za pristajanje.

Valilnice je potrebno namestiti na drevo zgodaj spomladi, da začno ptice nositi vanje gradbeni material za gnezda. Vsako leto pa jo morate, ko ptičja  družinica zapusti valilnico tudi sčistiti, saj ptica ne bo nikoli valila v že pripravljenem gnezdu.

Gnezdilci in priporočljivi premeri luknjic v hišici:
- Φ 32 mm: velika sinica, belovrati muhar, vijeglavga, brglez, pogorelček in poljski vrabec
- Φ 26 mm: plavček, močvirska sinica in menišček.

 

 

 

V naravi vsakega malčka je, da njegovi mali možgančki kar hrepenijo po raziskovanju in odkrivanju novih stvari in tabla, na katero boste pričvrstili različne uporabne predmete, ga bodo spodbujale k odkrivanju predmetov in ga naučile marsikaj novega.

Poglej več ...

Podatke o rastlini si je najlažje zapomniti, če jih zapišete. Sestavite herbarij iz rastlin, ki jih najdete na izletih.

Poglej več ...

Otroci prav radi v naravi pobirajo različne predmete. Liste, storže, kamenčke, vejice, ki jih naberete na izletu lahko kasneje uporabite in iz njih doma ustvarite kolaž.

Poglej več ...