KAKO IZDELAM MLINČEK

Včasih so vodna kolesa poganjala mline in žage, danes pa jih je razvoj popolnoma izrinil. Lahko jih vidimo le še v kakem muzeju. Če imate v bližini kakšen majhen potok, pa si lahko sami izdelate majhen in preprost mlinček, ki sicer ne bo poganjal mlinskega kolesa, vam bo pa sigurno polepšal dan. In tudi večkrat ga boste lahko obiskali in preverili, če še stoji in melje.

Za orodje boste potrebovali le majhen žepni nožek in nekaj potrpljenja. Pri delu z nožem bodite pazljivi, še bolje pa bo, če za pomoč poprosite starše.

Vrežimo primerno debelo vrbovo ali leskovo vejo, ki bo služila kot os. Če delamo mlinček s štirimi lopaticami, moramo os razcepiti dvakrat, pod kotom približno 90°, če pa želimo narediti mlinček s šestimi lopaticami, moramo os razcepiti trikrat, tako da so lopatice med seboj razmaknjene za približno 60°. Iz enako debele veje si plosko urežimo torej štiri lopatice, ki jih na enem koncu oblikujemo v konico. Os na sredini razcepimo tako, da bo nožič pogledal na drugi strani ven. V nastali precep zatakni dve lopatici in sicer tako, da gleda ena navzgor, druga pa navzdol. Nato os prekolji še enkrat, pravokotno na prejšnji precep. V ta utor enako kot prej zatakni še preostali dve lopatici. Pri tem opravilu je potrebno biti pazljiv, da palice, ki služi kot os ne precepimo do konca.    

Iz močnejše veje ureži še dve rogovili in ju na spodnjem delu ošilimo. Zapiči ju vzporedno na vsako stran potoka in nanju položi os z lopaticami. Bodi pazljiv, da bodo vse lopatice segale v vodo. Mlinček se bo veselo zavrtel.

Mlajšim in tistim, ki niste vajeni dela z nožem, predlagam, da najprej naredite manjši mlinček s tanjšo osjo in štirimi lopaticami.

V naravi vsakega malčka je, da njegovi mali možgančki kar hrepenijo po raziskovanju in odkrivanju novih stvari in tabla, na katero boste pričvrstili različne uporabne predmete, ga bodo spodbujale k odkrivanju predmetov in ga naučile marsikaj novega.

Poglej več ...

Podatke o rastlini si je najlažje zapomniti, če jih zapišete. Sestavite herbarij iz rastlin, ki jih najdete na izletih.

Poglej več ...

Otroci prav radi v naravi pobirajo različne predmete. Liste, storže, kamenčke, vejice, ki jih naberete na izletu lahko kasneje uporabite in iz njih doma ustvarite kolaž.

Poglej več ...