IZDELAVA PIŠČALKE

Izdelava piščalk, kakršne so včasih izdelovali pastirji na paši, je omejena na čas od začetka brstenja do začetka poletja. Takrat se pod lubjem dreves pretaka največ hranilnih snovi in je mogoče lubje ločiti od lesenega dela veje.

Najprej izberemo primerno ravno vejo, debelo približno 1 cm. Dolga naj bo vsaj 20 cm, da bo delo lažje. Najboljše lubje za izdelavo piščalk imajo vrba, kostanj, javor in jesen. Zelo primerne so tudi enoletne leskove šibe, ki zrastejo debelejše od enega cm in imajo večjo razdaljo med brsti, zaradi česar je lažje ločiti lubje od lesa.

Na ožji, zgornji strani vejo čimbolj ravno odrežemo in izrežemo ustnik. Ustnik za delovanje piščalke ni potreben in ga naredimo le pri nekoliko debelejših piščalkah.

Izrežemo zarezo v lubju. Oblika, velikost in položaj te zareze so bistveni za kvaliteto zvoka. Na zgornji strani, približno 2 cm od roba, s pritiskom rezila noža navpično zarežemo nekoliko globlje, kot je debelina lubja. Nato v smeri proti ustniku pod kotom izrežemo košček lubja in nekaj lesa pod njim. Pomembno je, da ta zareza ni preširoka in pregloboka.

Na primerni oddaljenosti od ustnika zarežemo okrog veje. Rez mora biti toliko globok, da prerežemo lubje do lesa .

Nato ločimo lubje od lesa tako, da po celi površini lubja potolčemo z zaobljenim predmetom (nožev ročaj) ali še raje potolčemo z vejo po predmetu, ki leži na podlagi. Deluje tudi pritiskanje in valjanje po podlagi. Postopek je zelo enostaven, pazimo, da lubje ne poči. Ko tulec iz lubja lahko zavrtimo, ga s previdnim vrtenjem snamemo z lesa. Za prve poskuse predlagam palico debeline 1 cm in dolžine 6 do 7 cm.

Na koncu, kot vidimo na sliki c, obrežemo še leseni del. Pri ustniku odrežemo zgornji del ravno toliko, da ima zrak pri pihanju prosto pot. Raje odrežemo nekoliko manj in kasneje popravimo. Če odrežemo preveč, piščalka ne bo delovala.

Od velikosti dela za navpično zarezo je odvisna višina zvoka piščalke. Večji kot je volumen, nižji je zvok.

Ko previdno vrnemo tulec iz lubja nazaj na njegovo mesto, se zareza v lubju poravna z navpično zarezo v lesu in piščalka je narejena. Seveda lahko piščalko tudi okrasite.

 

V naravi vsakega malčka je, da njegovi mali možgančki kar hrepenijo po raziskovanju in odkrivanju novih stvari in tabla, na katero boste pričvrstili različne uporabne predmete, ga bodo spodbujale k odkrivanju predmetov in ga naučile marsikaj novega.

Poglej več ...

Podatke o rastlini si je najlažje zapomniti, če jih zapišete. Sestavite herbarij iz rastlin, ki jih najdete na izletih.

Poglej več ...

Otroci prav radi v naravi pobirajo različne predmete. Liste, storže, kamenčke, vejice, ki jih naberete na izletu lahko kasneje uporabite in iz njih doma ustvarite kolaž.

Poglej več ...