INTERVJU Z URŠKO AHAC

Kot veste Družinski izleti radi sledimo zanimivim pustolovcem, avanturistom po duši in srcu, ki nas s svojo energijo prepričajo, da so CARjiii in ena taka simpatična punca je tudi Urška Ahac, športnica, da ji ni para. Kapo dol. Skupaj s partnerjem Lukom Kovačičem in pasjim kosmatincem Skyjem so res dober Team, šport pa je pri njih na dnevnem redu. Spoznajte Urško Ahac, ki nam je v kratkem intervjuju povedala malo več o sebi.

1.Živjo Urška, tvoj dan verjetno ne mine brez gibanja, kje si se že potepala danes?

Živjo! Današnjo sončno nedeljo smo izkoristili za prijeten družinski izlet na Visoki Mavrinc. Ta destinacija je v tem zgodnjem spomladanskem času super, saj je v visokogorju še ogromno snega, Mavrinc pa je s svojimi 1500m pretežno kopen in zato povsem varen.

2. Kateri šport je tvoj favorit? Kako po tvoje vpliva na telo in kaj vse da recimo tebi?

Izjemno rada se gibam na svežem zraku, zato so mi vsi športi, ki jih lahko izvajam nekje v naravi zelo pri srcu. Poleti je tako zmagovalec tek po hribih, pozimi pa tega menja turno smučanje. Zelo rada pa imam tudi kolo in aktivnosti na vodi. Skratka vse, kjer se lahko malček bolj povežem s samo naravo.
Bolj, kot opazim pozitiven efekt na svoje telo, opazim negativne posledice, če tega gibanja ni. Na neki točki se mi začne energija v telesu kopičit in takrat vem, da je čas, da grem na zrak. Poleg tega me po dolgotrajnem sedenju vse boli, ker tega nisem vajena in je zato gibanje zame nek higienik, da se počutim v homeostazi.

3. Že od malih nog si povezana s športom in tvoja družina je prav tako. Nam zaupaš kaj več o tvojih začetkih?

Vse se je začelo v zgodnjem otroštvu, ko so me pri dobrih dveh letih prvič postavili na smuči. Pri petih letih sem bila že vpisana v smučarski klub in tako sem do konca srednje šole preživela pretežno v "zimi" - poleti na ledenikih, pozimi pa na bližnjih smučiščih. Smučanje mi je dalo ogromno, predvsem pa se je skozi njega razvila potreba po gibanju v naravi, katera je močno prisotna še danes.

4. Kakšno je tvoje mnenje o gibanju mladih na prostem trenutno glede na poplavo pametnih naprav, ki jemljejo dragocen prosti čas?

Moje mnenje je, da najraje počnemo tisto, kar nam je poznano - če je družina vajena le občasnih izletov, potem otrok tega nikoli ne bo zares pogrešal in takrat bo možnost, da ga prevzamejo pametne naprave, toliko večja. V naši družini je ta kontrast zelo prisoten - jaz sem odrasla skozi šport, pri katerem si 90% časa nekje na prostem; moja mlajša sestrica pa je odlična košarkašica in ker je večino časa preživela v dvorani, se v naravi ne počuti prav dobro oz. je ne povezuje z dobrim počutjem.

5. Kmalu boš postala novopečena mamica- čestitke! Boš svojega otroka tudi vpeljala v kakšen določen šport?

Hvala! :)
Glede na to, da s fantom veliko skupnega časa preživiva zunaj, bo preživljanje časa na prostem našemu malemu fantku položeno v zibko (ali mogoče v nosilko :) ). Oba sva tudi športnika, Luka (fant) celo profesionalen, tako da genetsko bo naštiman v smer aktivnosti. Za kaj se bo odločil, pa bo povedal sam. Sigurno mu bova želela približati pozitivne aspekte gibanja, vendar ga bova podprla tudi v primeru, da se bi odločil za igranje klavirja :).

6. Tudi tvoj fant je vrhunski športnik Luka Kovačič in njegove uspehe spremljamo tudi pri Družinskih izletih. Sta si kdaj že zadala kakšen skupen športni izziv?

Luka je "vesoljc" in njegovi uspehi so resnično izjemni. Sama ga po vseh teh letih še vedno občudujem in moram rečt, da se na njegove podvige še nisem povsem navadila. Lansko leto se je lotil neponovljivega izziva (5 vrhov) in nas vse pustil brez besed. Sama take stvari vzamem za inspiracijo in se potem včasih samostojno lotim kakšne "daljše" poti, ki mi predstavlja velik izziv. Vendar pa do točke, ko bi te izzive opravljala skupaj še nisva prišla - verjetno zato, ker je razpon med najino kondicijsko pripravljenostjo enormen. Sva pa en za drugega najboljša navijača :)

7. Kakšni so njegovi načrti in cilji za letošnje leto? Poleg osvajanja veščin očetovstva seveda;)

Luka se je na trenutno situacijo in na sitnosti v zvezi z odpovedovanjem športnih prireditev odzval zelo dobro. V istem trenutku je začel pripravljati vse potrebno za svoj izziv, katerega je v poletnem času tudi brez težav speljal. Letos sicer vse kaže, da bo tudi na področju tekmovanj nekaj več dogajanja in vem, da se tega zelo veseli. Edina "smola" ki ga je letos doletela je ta, da njemu zelo všečna tekma sovpada s prihodom najinega fantka, tako da jo bo ponovno primoran izpustiti. Vendar pa so v tem primeru prioritete jasne, tekem pa bo še ogromno.

8. Kje vse v Sloveniji sta že živela in kateri košcek se vama je najbolj usedel v srce?

Sama prihajam iz Trbovelj, kjer sem preživela večino otroštva, Luka pa iz Kranja. Jaz sem se po koncu smučarske kariere zaradi potreb študija preselila v Ljubljano, kjer sem živela 10 let, zadnja leta pa se mi je pri tem pridružil tudi Luka. Od letos pa sva novopečena Blejčana in pri tej selitvi sva bila oba od prvega trenutka prepričana, da je ena boljših potez, kar sva jih naredila. Gorenjska oz. Bled se je izkazal kot košček Slovenije, ki kompletno pokrije najine apetite.

9. Kateri izlet bi definitivno priporočala našim sledilcem?

Uf, v Sloveniji je toliko čudovitih destinacij, da je to sigurno eno težjih vprašanj. Če razmislim v smer "družini prijaznih destinacij", bi sigurno izbrala planino Dolga Njiva, ki je zaradi njenih prebivalcev (domačih živali) super izletniška točka za družine z malimi otroci. Poleg tega se njihova planšarija ponaša z izjemno kulinariko, tako da je to destinacija, ki je vedno vredna obiska. Za družine z večjimi otroci pa bi priporočala pohod iz Vrat (parking pri domu v Vratih) do Luknje in potem mogoče še naprej do Bovškega Gamsovca. Gre sicer za malček daljši, vendar izjemno čudovit izlet! Mogoče ga podaljšate na dva dni, prespite v koči na Kriških podih in se naslednji dan čez Sovatno vrnete do avta.
Ne smem pa izpustiti izleta do Sedmerih jezer v jesenskem času (oktobra), ko porumenijo macesni in cela pokrajina dobi čudovit jesenski pridih - to je izlet, ki je v najini družinici stalnica že odkar se poznava.

10. Če kdo še ne ve, pri vama živi še Sky. Malo kosmato bitje na štirih nogah je verjetno enakopraven član gospodinjstva in zadnje vprašanje pripada njemu:) Katero pot po Sloveniji pa bi on delil v naši rubriki na izlet s psom?

Res je, naš Skychek je polnopravni član gospodinjstva. Je zelo dobrovoljen, prijazen in energičen kuža. Luka ga na večino tekaških treningov vzame zraven, tako da je v jeseni Sky v vrhunski športni formi :) Se pa seveda njemu prilagodijo tudi najine destinacije - ključno je namreč, da so na poti kakšni potočki, tolmunčki ali jezera, oz. da teren ni preveč skalnat, da si Sky ne poškoduje tačk. Ker morajo biti v TNP-ju naši pasji prijatelji na vrvicah, se Sky najbolj svobodnega počuti v Karavankah in v podaljšanem grebenu Košutice, zelo rad ima tudi Roblek in Begunjščico pa seveda Kamniško sedlo, saj se lahko prijetno ohladi v Kamniški Bistrici.

Urški se lepo zahvaljujemo, da si je vzela čas za intervju in zelo "firbčno" ekipo Družinski izleti;), njenim podvigom lahko slediš tudi na njenem Instagram profilu.

Kot veste Družinski izleti radi sledimo zanimivim pustolovcem, avanturistom po duši in srcu, ki nas s svojo energijo prepričajo, da so CARjiii in prav taka simpatična punca je tudi Urška Ahac, športnica, da ji ni para. Wauuu. Kapo dol.

Poglej več ...

Unikaten nakit pod imenom B-Reflection, ki ga ustvarja umetnica Bojana Petek, nas je povsem navdušil. Zato smo Bojano malo zaslišali, da nam pove več o sebi, svojem delu in navdihu, ki jo spremlja pri izdelavi teh čudovitih izdelkov.

Poglej več ...

Zapisi z gora, beležka, ki je nujna v nahrbtniku vseh ljubiteljev gora. Intervju S Sandro Pohole, ki je ustvarila ta čudovit dnevnik, kamor si lahko zapišete vtise in doživetja.

Poglej več ...

Zakaj se splača zapustiti varnost doma in iti malo naokrog. Pa četudi težkih nog naokrog. Jure Marolt se strinja, da znajo biti z mulčki izleti res prava pustolovščina;)

Poglej več ...

A poznate tiste vrste ljudi, ki gredo na 2000ka že za zajtrk? Respect. Od ideje do izvedbe smo spremljali Dejana Strojana, sicer navdušenca nad našimi vršaci, ki je prehodil slavno pohodniško pot- JULIANA TRAIL.

Poglej več ...

Z znano fotografinjo Tamaro Bizjak o pristnih trenutkih, ki nam s fotografijo ostanejo za vedno. Tamara je družinska in poročna fotografinja, ptica selivka, ki jo ljubezen nosi med Evropo in Južno Ameriko. Nam je izdala kar nekaj zanimivih stvari o sebi, svojem delu ter namigih za dobre družinske fotografije.

Poglej več ...

Otroška nosilka predstavlja za starše predvsem svobodo pri gibanju. Aktivni starši, ki so vajeni hoditi na izlete, se ukvarjati s športom in radi zahajajo v hribe, bodo lahko tako svojega otroka vzeli povsod s seboj, ta pa bo nad nošenjem v otroški nosilki navdušeno odkrival svet skupaj s starši.

Poglej več ...

Nekaj samo za Vas mamice! Vodena meditacija za umiritev misli ter sprostitev telesa in duha. Le katera lahko sledi vsej tej otroški HIPER energiji, ne, da bi kdaj pa kdaj potrebovala kakšen trenutek le ZASE;)?

Poglej več ...

Perejo plenice? Čudaki! Ali so v resnici JUNAKI? Na vsakem od nas je odgovornost, da začne sam pri sebi bolj skrbeti za okolje. Najprej doma. V družini. Družinski kompas o MISIJI: Ekologija!

Poglej več ...

Družinski izleti v hribe z našimi najmlajšimi predstavljajo najlepša doživetja v našem življenju. A velja upoštevati pravilo: VARNO V GORE! Intervju z gorskim reševalcem Žanom Karničarjem.

Poglej več ...

Ste navdušen pohodnik in obožujete hribe? Vaše najmlajše pa je težko prepričati, da se vam pridružijo na pohodih? Podajamo vam nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko tudi vaši mulčki postanejo pravi mali navdušenci nad hribi.

Poglej več ...

Potovanje z dojenčkom z letalom predstavlja skoraj za vsako mamo vsaj rahel stres. Ampak, nič ni nemogoče in z dobro organizacijo ter nekaj namigi je lahko vaše potovanje prava potovalna dogodivščina.

Poglej več ...

Gozdne učilnice in poučevanja na prostem nam nudijo dovolj prostora za akademska znanja, razvoj socialnih veščin, izkušnje, sodelovanje in osebno predanost delu, radovednost, domišljijo in spontane individualne iniciative.

Poglej več ...

V redu je, če starši otrokom dovolimo izraziti njihove želje. Spodbujajmo jih, da se jih čim bolj zavedajo in pustimo, da nam o njih odprto govorijo.

Poglej več ...

Kako? Ja težko, kakopak;) Ravno zato, so nam lahko v veliko pomoč kartice, ki s sličicami prikazujejo dnevna rutinska opravila. S karticami bo učenje naših malčkov precej lažje.

Poglej več ...