Z ANO ŽONTAR KRISTANC

...O KUHARIJI, DRUŽINSKIH IZLETIH, OTROCIH in še marsikaj

Za spletni portal Družinski izleti je Ana Žontar Kristanc, odlična kuharica, avtorica številnih kuharskih knjig in pravljic, blogerka, predvsem pa tudi sama mamica, z nami v intervjuju delila svoje misli. Preberite si kako si Ana organizira družinske izlete, kaj meni o gostinski ponudbi za otroke in preberite njene super namige ter recepte za malice na poti. Kaj Ana priporoča vsem nosečnicam, da se znebijo jutranje slabosti.

 

Pozdravljena Ana. Je ravno čas kosila. Kaj se danes pri vas kuha?

Uf, danes se pri nas dela soparjen losos in krompirjeva solata. Jed, ki jo imamo vsi zelo radi in jo redno pripravljam.

 

Poznamo te kot super kuharico, polno zanimivih, praktičnih kuharskih nasvetov. Pa se tudi tebi kdaj zgodi, da preprosto zmanjka idej, kaj skuhati? Po vzoru, kaj imam v hladilniku, mogoče nastane kakšen nov zanimiv recept?

Ne spomnim se, da bi mi zmanjkalo idej. Se pa občasno uprem na želje mojih fantov in jih vprašam kaj želijo za kosilo. Ker sem zaradi veliko kuhanja izjemno hitra v kuhinji, ponavadi hitro pripravim karkoli si zaželijo. Se pa dostikrat lotim spontanega kuhanja, torej uporabim tisto, kar vidim v hladilniku/na vrtu.

 

Ali z družino radi preživljate čas v naravi? Vemo, da si mamica 2 malih mulčkov, zanima pa nas, ali rajši obiskujete znamenitosti ali raziskujete manj znane kotičke Slovenije? 

Veliko časa preživimo zunaj in vedno iščemo ideje kam iti ali kaj početi. Večinoma so to sprehodi po naši vasi, kolesarjenje do letališča in proge z motorji v bližini. Čez vikende pa večkrat radi uidemo kam bolj daleč.

 

Nam zaupaš kakšen kraj, ki je tebi in otrokom še posebej ostal v spominu kot super družinski izlet in ga priporočaš tudi drugim družinam?

Prvi, ki mi pade na misel je Arboretum Volčji potok. Tja smo se zdaj odpravili že nekajkrat in vsakič smo se imeli res super. Je zelo zanimiva lokacija sploh za majhne malčke.

 

Mamice smo pri organizaciji družinskih izletov navadno zadolžene tudi, kaj in kje bomo na izletu jedli. Pogosteje na izletih jeste v gostiščih ali radi hrano pripravite doma in jo s sabo vzamete na izlet? Nam zaupaš kakšen praktičen recept za Eno hitro malico na poti, zdravo in všečno otrokom (če rečemo, da sendviči, ki pogosto spremljajo izlete, ne veljajo;)?

Obroki so pomemben del izletov in ker je pri nas starejši fantek hud alergik na pršico, so naši obiski gostišč izziv, saj imajo gostišča večinoma zavese, oblazinjene sedeže...itd. Tako večinoma pripravljam malice za seboj in se pripravim vnaprej, da ko pridemo nazaj, pojemo nekaj toplega. Večinoma so naše malice v obliki sadja ali smoothijev. Kadar je izlet daljši, pa se dostikrat poslužimo kakšne hladne testeninske solate/jedi. Malčka sta namreč ljubitelja testenin.

Recept: TESTENINSKA SOLATA ZA NA POT 

 

Spletni portal Družinski izleti poleg krajev po Sloveniji raziskuje tudi gostišča, ki so družini prijazna in imajo tudi otroška igrišča, previjalne mizice itd. A včasih v gostiščih kar malo pogrešamo pestrejši otroški meni. Dunajčki, ribje palčke, palačinke in špageti bolonjez v manjših porcijah nas ne navdušijo s ponudbo. Se ti zdi, da bi tudi za otroke gostišča lahko malo popestrila in izpopolnila ponudbo?

Vsekakor. Se strinjam, da sem tudi sama večinoma razočarana nad otroško ponudbo. Otroci imajo večinoma radi juhe, tako bi lahko ponudili kakšne zanimive juhice z drugačnimi popečenimi kruhki, krutoni. Ali pa vsaj zelenjavne njoke s kakšnimi omakami, ali kaj bolj zdravega, kot pa večinoma cvrtje, ki je ponavadi na menijih.

 

Hribi so res biseri naše prelepe Slovenije. Vaša družina pogosto obišče kakšno od naših gora? Se ti zdi, da bi tudi planinske postojanke morale malo posodobiti slastne planšarske jedi z uporabo bolj zdravih sestavin? Povečini radi jemo jedi na žlico, ampak so le-te včasih, tako za nas starše, kot tudi otroke enostavno pretežke za želodčke. Kakšno pa je tvoje mnenje?

Priznam, da redko obiščemo hribe, ker za nas to pomeni, da je našega najmlajšega pol poti treba nositi in je za nošnjo pretežak. Pa planiramo, da bo letos, ko je star dobri dve leti končno čas za več osvojenih hribčkov. Smo pri nas bolj ljubitelji kolesarjenja.

 

Okus otroka se menda izoblikuje že s hrano, ki jo mamica je v nosečnosti. Kakšna naj bo prehrana nosečnice in doječe mamice?

To popolnoma drži. V nosečnosti in prvih dveh letih se oblikuje paleta okusov, tako je raznovrstna prehrana v tem času izjemno pomembna. Sama imam za nosečnice in doječe mamice poseben priročnik z recepti, kjer se s strokovnjaki dotikam vseh teh tem in seveda vsebujejo tudi ogromno receptov.

 

Nam lahko poveš kakšen dober recept proti jutranji slabosti za vse nosečnice?

Uf, to področje je zelo različno za nosečke. Nekaterim paše nekaj, nekaterim kaj drugega. Večinoma pa pravijo, da ingver pomaga. Sama sem se pri drugi nosečnosti prvih 5-6 mesecev borila s hudo slabostjo, pa mi je pomagal ta napitek.

ZELENI FRAPE PROTI JUTRANJI SLABOSTI

 

Ko v družino pride dojenček, starši navadno kaj hitro ugotovijo, da morajo biti družinski izleti prilagojeni otroku, krajši ter zelo dobro organizirani. Tudi zaradi hranjenja otrok. Novopečene mamice so večkrat v skrbeh, kako bo z dojenjem na izletu. Kakšno pa je tvoje stališče do dojenja v javnosti?

Izleti z majhnimi otroki so vsekakor čisto nekaj drugega, kot brez otrok. Sama sem dojila oba fantka. Najmlajšega še vedno, saj se ne želi odstaviti. :D Sama podpiram dojenje tudi v javnosti in se mi zdi, da bi morali kot družba na dojenje gledati kot nekaj veliko vrednega. Dojenje je namreč izjemno zdravo in dobro za razvoj dojenčka. Je pa odločitev vsake mamice ali ji je prijetno dojiti v javnosti. Priznam, da meni ni bilo prijetno in zato sem vedno našla kotiček, da sva se z malčkom umaknila.

 

In za konec, upamo, da bo čas prehladov in smrkastih noskov kmalu mimo. Mi smo navdušeni nad Aninim oranžnim napitkom za imunski sistem, zato recept delimo z vami.

ORANŽNI NAPITEK ZA IMUNSKI SISTEM

 

Ana, lepo se ti zahvaljujemo za tvoje misli in ti želimo veliko idej za nove kuharske recepte. Ekipa Družinski izleti se jih že veseli!

 

Foto: Tina Brinar

 

 

Bliža se najstrašnejša noč v letu. Bu hu. Tukaj so strašni duhci, ki pa so na srečo ne le strašni, temveč tudi slastni.

Poglej recept ...

Velika noč mora zadišat po slastni potički. Da pa bo zanimiva tudi za naše najmlajše, je tale recept, letos odlična verzija vsem dobro znane klasike. Si bolj za sladek ali slan nadev? Preiskusi oba in izberi svojega najljubšega.

Poglej recept ...

Super ideja za ustvarjanje z mulci v kuhinji. Rezultat- NAJboljša čokolada in to kar HOME-MADE. Okus lahko poljubno določite po dnevnem navdihu. Čokolada s suhim mangom in praženimi mandlji ali brusnicami. Čokoladice so lahko tudi lepo darilo za praznike ali rojstni dan.

Poglej recept ...

Noč čarovnic je skoraj pred vrati. Komaj čakamo! Še ena priložnost, da smo lahko malo otročji;) in nov izgovor za packanje v kuhinji z našimi mulčki. Korenčkova torta z duhci in pajkci.

Poglej recept ...

A je še kdo med vami, ki polovico dneva razmišlja kaj bi dobrega pojedel? :) A? No, no, nikar tako sramežljivo. Saj smo sami domači. Dejstvo je, da ko smo lačni, prav tekne en dober sendvič. Poznaš CLUB SENDVIČ?

Poglej recept ...

Kam z odvečnimi bananami? Kam? Ja v muffine, but of kors. Naj se vam bananice ne smilijo, otroški prstki naj jih ustvarjalno zmečkajo in WOLAAA -čudovite mini tortice so kot nalašč, da povabite na obisk taščo in se považite, kako se naredi nekaj NA HITRO.

Poglej recept ...

Bliža se pust in prav gotovo ne gre brez slavnih krofov. Da pa bodo prazniki morda malenkost bolj zdravi, a vseeno sladki, pripravite v pečici pečene krofke. Le te pa okrasite z glazuro iz naravnih barvil.

Poglej recept ...