ČAROVNIŠKI PRSTI

Listnato testo lahko naredimo sami, ali pa prav potuhnjeno že pripravljenega kupimo in se tako izognemo večjemu delu ter se lahko takoj posvetimo najbolj zabavnemu delu-oblikovanju čarovniških prstkov.

SESTAVINE:

  • 250 g masla
  • 250 g moke
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici kisa
  • 125 ml mrzle vode
  • 1 ščepec soli

PRIPRAVA:

1. Maslo narežemo v posodo, vanj vgnetemo dve žlici moke in ga oblikujemo v kepo. Shranimo v hladilnik.

2. Moko vsujemo na desko, naredimo jamico in damo vanjo rumenjak, sol in hladno vodo. Zamesimo vlečeno testo, malo bolj trdo kot običajno. Testo gnetemo toliko časa, da postane voljno in gladko ter se ne oprijema rok in deske. Oblikujemo ga v hlebček, ga naoljimo in pustimo vsaj pol ure počivati.

3. Hlebček testa na pomokani površini z valjarjem razvaljamo od sredine navzven na štiri strani tako, da dobimo štiri polkroge. Na sredino položimo masleno kepo in jo pokrijemo z enim polkrogom. Zgornjo plast testa s prsti pritisnemo ob spodnjo, da nam maslo med valjanjem ne bo uhajalo s testa, potem pa hlebček pokrijemo še z ostalimi polkrogi.

4. Hlebček razvaljamo za prst na debelo v daljši pravokotnik. Z obeh strani ga zganemo proti sredini, nato pa ga preganemo še na pol. Testo tesno zavijemo v folijo za živila, damo v hladilnik in pustimo, da pol ure počiva. Postopek valjanja in zgibanja ponovimo še štirikrat. Po vsakem postopku naj testo pol ure počiva v hladilniku. Testo valjamo vedno v nasprotni smeri.  Preden testo uporabimo, naj počiva malo v hladilniku.

In najbolj zabavni del:

  1. Testo razvaljamo in z nožem izrežemo pravokotnik v obliki prstka.
  2. Ne pozabimo niti na gube, ki jih v testo zarežemo kar z nožem. Tako bodo prsti izgledali bolj pristno.  Za nohte smo uporabili mandlje, ki morajo biti oluščeni - bodisi že kupimo takšne, ali pa jih poblanširamo v vroči vodi in  je odstranjevanje olupa precej bolj enostavno. Za noht lahko uporabite tudi bučina semena.
  3. Na vsak konec prsta naredimo vdolbinico, kjer bomo namestili noht. Vdolbinico napolnimo s kapljico jagodne marmelade (če uporabiš mandelj) ali kečap (če so tvoji nohtki bučina semena).
  4. Prste položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo v pečici na 160°C okoli 20 min, dokler prstki malo ne porjavijo.

Čarovniški prstki so odličen prigrizek na izletu in prava atrakcija na otroških rojstnih dnevih. Čirule čarule in slani piškotki izginejo.

Bliža se najstrašnejša noč v letu. Bu hu. Tukaj so strašni duhci, ki pa so na srečo ne le strašni, temveč tudi slastni.

Poglej recept ...

Velika noč mora zadišat po slastni potički. Da pa bo zanimiva tudi za naše najmlajše, je tale recept, letos odlična verzija vsem dobro znane klasike. Si bolj za sladek ali slan nadev? Preiskusi oba in izberi svojega najljubšega.

Poglej recept ...

Super ideja za ustvarjanje z mulci v kuhinji. Rezultat- NAJboljša čokolada in to kar HOME-MADE. Okus lahko poljubno določite po dnevnem navdihu. Čokolada s suhim mangom in praženimi mandlji ali brusnicami. Čokoladice so lahko tudi lepo darilo za praznike ali rojstni dan.

Poglej recept ...

Noč čarovnic je skoraj pred vrati. Komaj čakamo! Še ena priložnost, da smo lahko malo otročji;) in nov izgovor za packanje v kuhinji z našimi mulčki. Korenčkova torta z duhci in pajkci.

Poglej recept ...

A je še kdo med vami, ki polovico dneva razmišlja kaj bi dobrega pojedel? :) A? No, no, nikar tako sramežljivo. Saj smo sami domači. Dejstvo je, da ko smo lačni, prav tekne en dober sendvič. Poznaš CLUB SENDVIČ?

Poglej recept ...

Kam z odvečnimi bananami? Kam? Ja v muffine, but of kors. Naj se vam bananice ne smilijo, otroški prstki naj jih ustvarjalno zmečkajo in WOLAAA -čudovite mini tortice so kot nalašč, da povabite na obisk taščo in se považite, kako se naredi nekaj NA HITRO.

Poglej recept ...

Bliža se pust in prav gotovo ne gre brez slavnih krofov. Da pa bodo prazniki morda malenkost bolj zdravi, a vseeno sladki, pripravite v pečici pečene krofke. Le te pa okrasite z glazuro iz naravnih barvil.

Poglej recept ...