TOAST S POROVIMI KALČKI IN LOSOSOM

Super idejca za popestritev zimskega obroka z vsaj pestjo domače zelenjave, ki jo lahko pridelate kar doma na kuhinjskem pultu pred očmi vaših mulčkov in to v samo enem tednu. Oziroma lahko mali kuharji pri gojenju zelenjavice pridno sodelujejo. In kaj copramo tokrat?;)
Tooooo sooo KALČKI. Vsa slava jim. Pokesano priznamo, da smo jih vzljubili šele pred kratkim, a zato naše navdušenje nad skrivno zakladnico vitaminov, s še večjim veseljem, delimo z vami.

Pravzaprav kalčke lahko uporabite kjerkoli, nekaj idej vam predstavimo tu, na našem blogu. Potem pa sami raziskujte možnosti uporabe naprej in nam sporočite kakšne receptke vam je uspelo pripraviti doma.

Vzreja kalčkov je odvisna od vrste semen, katere boste uporabili. Nekateri zahtevajo gojenje na kalilnih pladnih, nekateri v kozarcih. Ene moramo gojiti na svetlobi, spet druge v temi. Obvezno morate uporabiti seme, ki je namenjeno gojenju kalčkov, zaradi samega tretiranja semen. Na embalaži semen je navedeno kakšno gojenje je potrebno, da bodo kalčki uspeli.

Porove kalčke je potrebno najprej namakati v vodi 10 ur. Zahtevajo gojenje v kozarčku in na svetlobi, da razvijejo čudovite zelene kalčke. Vsakodnevno spiranje 3x na dan in vlaženje je ključnega pomena, da kalčki zrastejo v cca 10 dneh. Imajo intenziven vonj in okus po poru. Bogati so z vitamini (A, B, C, E) in minerali posebno s kalcijem, fosforjem, železom in magnezijem. Znižujejo holesterol in krepijo imunski sistem organizma. Zdaj, ko gremo proti 40im, nas je prepričalo predvsem tisto o holesterolu;) Odlični so v solatah, podajo se k mesnim in ribjim jedem, odlični so tudi v juhah, omletah in polenti.

Tokrat pa ena slastna večerja ali malica, nad katero bodo navdušeni tudi vaši otroci. Toast s porovimi kalčki in lososom.

Sestavine:

  • Polnozrnat toast
  • Melancana
  • Dimljen losos
  • Sir
  • Bazilični pesto
  • Porovi kalčki


Melancane narežemo na rezine, solimo in jih pustimo nekaj minut, da spustijo vodo. Namažemo z oljem in solimo in jih popečemo kar v toasterju. Toaste namažemo s pestom, obložimo s sirom, melancanami in dimljenim lososom in seveda kalčki. Popečemo, da se sir stopi in ...dobr tek. Nekaj svežih kalčkov potresemo še po vrhu toasta, saj izgledajo res NJAMIIII.

Recept nam je zaupala Ana Podobnik iz Sweetly.si, ki pridno skrbi, da Družinski izleti nismo podhranjeni.

Bliža se najstrašnejša noč v letu. Bu hu. Tukaj so strašni duhci, ki pa so na srečo ne le strašni, temveč tudi slastni.

Poglej recept ...

Velika noč mora zadišat po slastni potički. Da pa bo zanimiva tudi za naše najmlajše, je tale recept, letos odlična verzija vsem dobro znane klasike. Si bolj za sladek ali slan nadev? Preiskusi oba in izberi svojega najljubšega.

Poglej recept ...

Super ideja za ustvarjanje z mulci v kuhinji. Rezultat- NAJboljša čokolada in to kar HOME-MADE. Okus lahko poljubno določite po dnevnem navdihu. Čokolada s suhim mangom in praženimi mandlji ali brusnicami. Čokoladice so lahko tudi lepo darilo za praznike ali rojstni dan.

Poglej recept ...

Noč čarovnic je skoraj pred vrati. Komaj čakamo! Še ena priložnost, da smo lahko malo otročji;) in nov izgovor za packanje v kuhinji z našimi mulčki. Korenčkova torta z duhci in pajkci.

Poglej recept ...

A je še kdo med vami, ki polovico dneva razmišlja kaj bi dobrega pojedel? :) A? No, no, nikar tako sramežljivo. Saj smo sami domači. Dejstvo je, da ko smo lačni, prav tekne en dober sendvič. Poznaš CLUB SENDVIČ?

Poglej recept ...

Kam z odvečnimi bananami? Kam? Ja v muffine, but of kors. Naj se vam bananice ne smilijo, otroški prstki naj jih ustvarjalno zmečkajo in WOLAAA -čudovite mini tortice so kot nalašč, da povabite na obisk taščo in se považite, kako se naredi nekaj NA HITRO.

Poglej recept ...

Bliža se pust in prav gotovo ne gre brez slavnih krofov. Da pa bodo prazniki morda malenkost bolj zdravi, a vseeno sladki, pripravite v pečici pečene krofke. Le te pa okrasite z glazuro iz naravnih barvil.

Poglej recept ...