Črno jezero- Bistriško Pohorje 1261

Črno jezero- Bistriško Pohorje

Regija Podravska
Izhodišče Dom na Osankarici
Dolžina poti 2,5 km
Trajanje poti 0,5 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Po lahki označeni poti se lahko podate na zanimiv družinski potep, k Črnemu jezeru na Bistriškem Pohorju. Lesene brvi, ki vas vodijo od Osankarice do jezera, pričarajo otrokom zanimivo pohodniško dogodivščino.

Črno jezero je prav zares čisto črne barve! Voda v njem je videti kristalno čista, vendar se na dnu jezera kopičijo organski odpadki rastlin in živali ter ustvarjajo debelo plast temnega mulja, ki daje jezeru značilno črno barvo.

Jezero se nahaja na močvirtanem področju sredi pohorskega gozda in predstavlja prijetno izletniško točko, do katere iz smeri Doma na Osankarici vodi simpatična pot preko lesenih brvi. Območje jezera je zavarovano kot naravni spomenik. Izlet je primeren za otroke vseh starosti, tistim najmlajšim (pod 3 leta starosti) je potrebno malo pomagati, vendar je hoja po leseni poti za otroke zanimiva, kar jih pri hoji dodatno motivira. In tudi cilj je naravnost čudovit. Izlet za otroški voziček ni primeren, ker pa je pot lepo urejena, lahka, brez večjega vzpona, je nadvse primerna tudi za nošnjo otrok v nosilki.

In tudi starši se ne boste mogli zadržati, da ne bi naredili vsaj 100 slik svojega fotogeničnega podmladka s fotoaparatom;)

Zanimivosti

Ali ste vedeli, da je jezero pravzaprav umetnega nastanka. Pred 150 leti so zajezili potok Črnava za namene spravljanja lesa v dolino in tako je nastalo jezero. Narava ob jezeru je čudovita in spokojna. Ko prispete do jezera, si poiščite prostor za počitek in si vzemite trenutek le zase. Daleč stran od ponorelega sveta.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Črno jezero- Rogla
Koordinate izhodišča 46,4490701
15,4191171

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Dom na Osankarici

Poskrbijo za naše lačne mladičke! Pohod terja nekaj truda in prav vsak mali pohodnik si zasluži nekaj sladkega, da napolni energijo!

V zimskem času  je v neposredni bližini doma urejeno tudi smučišče na Treh Kraljih. Tudi za tek na smučeh je dovolj primernih terenov. Poleg Doma na Osankarici je tudi muzej Pohorskega bataljona ter spominsko obeležje zadnjega boja legendarnega Pohorskega bataljona. Kot izhodišče je Dom na Osankarici idealen za izlete do Črnega jezera, Areha, slapa Šumik, Klopnega vrha in Rogle.

Zaradi obsežnega požara leta 2021 se dom trenutno obnavlja!

059947341

070/732-007

marjan.javsnik@gmail.com


Vita, Olja in Juna priporočajo

Če želite kratek družinski izlet podaljšati na celodnevni izlet, lahko po markiranih poteh nadaljujete tudi proti Sv. Trem Kraljem ali proti slapovom Šumik.

Priporočamo!