Utrdba Črni Kal 5079

Utrdba Črni Kal

Regija Obalno-kraška
Izhodišče vas Črni Kal
Trajanje poti 0.5 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ste se odločili za prijeten skok na obalo, pa vam otroci v avtu po slabi uri že kravžljajo možgančke? Super ideja za postanek na poti je obisk vasice Črni Kal in njene utrdbe, odkoder se ponuja nor razgled na celoten Trst, na naš košček morja, viadukt in prelepe okoliške vasice.


Ostanki starega gradu se nahajajo nad vasjo ob skalnem robu. Utrdbo je v 11. stoletju dal zgraditi istrski mejni grof Ulrik I Weimarski. Na ta način je lahko obvaroval svoje posesti v Istri ter pomembne prometne poti, ki so potekale med Rižansko dolino in kraško planoto. Utrdba se nahaja na trideset metrov visoki skali, ki je bila nekoč dostopna le preko štirimetrskega dvižnega mostu. V obdobju od začetka 15. do prve polovice 17. stoletja so značilni pogosti roparski pohodi, zato je pod črnokalsko utrdbo bil urejen nedostopen tabor, v katerem je okoliško prebivalstvo hranilo svojo lastnino.


Avto lahko pustite na manjšem parkirišču pri cerkvi, za plezalce pa je višje še eno parkirišče. V vasi stoji cerkev Svetega Valentina, katere posebnost je zvonik, nagnjen približno za meter, zid okoli cerkve in sosednjih stavb pa je na več mestih razpokan. Plazovit teren naj bi bil tudi kriv za to, da se je porušila prejšnja cerkev sv. Valentina iz leta 1680. Pomembno arhitekturno vrednosti ima tudi Benkova hiša, ki je najstarejša podeželska hiša v koprski občini, saj napis na polkrožnem portalu razkriva, da sta jo leta 1489 zgradila mojstra Andreas in Benco.

Sprehod vam bo vzel okoli pol ure, za čas vzdihovanja nad res hudim razgledom pa ni omejitve.

Zanimivosti

Le nekaj km stran najdete kraj Hrastovlje, kjer stoji znamenita cerkev sv. Trojice.

Notranjost cerkev v Sv. Trojici hrani cikel izjemnih fresk iz obdobja poznega srednjega veka in renesanse, ki so tudi najbolj znani cikel v slovenskem delu Istre.

Cerkev Sv. Trojice se nahaja na vzpetini nad naseljem, znotraj obzidja, posvečena pa je leta 1475. V notranjosti cerkve je ohranjen cikel izjemnih fresk iz poznega srednjega veka in renesanse v Istri, ki je najbolj znan v slovenskem delu Istre. Vzdolž cele severne stene poteka dolga kolona Pohoda in Poklona treh kraljev. Cikel kristusovega trpljenja pokriva zahodno steno in del južne stene, kjer je v spodnjem delu obsežen, verjetno vsem dobro znan Mrtvaški ples. 

Mrtvaški ples je freska v cerkvi svete Trojice v Hrastovljah, ki jo je naslikal Janez iz Kastva. Delo je bilo končano leta 1490.

Freska, dolga sedem metrov, prikazuje sprevod, v katerem se proti pravkar izkopanemu grobu pomikajo predstavniki najrazličnejših slojev tedanje družbe in vseh starosti, od papeža, kralja in kraljice preko redovnika in meščana do berača in otroka, vsakič pa v paru s koščeno spremljevalko, ki ne pozna šale in ne jemlje podkupnine in pred katero so vsi ljudje enaki. Neizprosna je in vsem se enako reži v obraz. Vsi stopajo z njo proti istemu cilju, proti grobu, ki je njeno kraljestvo. Freska je najbrž nastala pod vtisom srednjeveških epidemij kuge.

Zemljevid

Naloži GPX

Utrdba Črni Kal
Koordinate izhodišča 45,550597
13,878004

Gostinski lokal v bližini

Viki burger

Na poti do vasice stoji okrepčevalnica Viki burger. Z razgledom na viadukt se lahko okrepčate z odličnim burgerjem, medtem pa otroke zamotite s kepico domačega sladoleda.

Črni Kal 24
Koper, Slovenia, 6257
040 799 501

Mila in Staš priporočata

Črni Kal je poleg Ospa tudi zelo znano plezališče.

V apnenčastih prisojnih stenah nad vasjo se je pisala zgodovina prostega plezanja v Sloveniji. Danes je to moderno opremljeno plezališče z ugodno zavetrno lego, udobnim ravnim vznožjem in prijetnim okoljem.

Tudi mi smo lahko opazovali plezalce na svoji misiji :)

Prisluhnite zanimivi legendi o Istrskem pastirčku in vilah.