Bistriški jarek- Sedelnikov slap 4868

Bistriški jarek- Sedelnikov slap

Regija Koroška
Izhodišče parkirišče pri glasbenem domu Branik
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 0.5h, s kolesom po Bistriškem jarku 6km- 1 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Naše odkrivanje bolj ali manj skritih kotičkov Slovenije nas je že velikokrat presenetilo. Včasih pa preseneti celo domačine. Naša mala dežela je polna gradov in slapov in v tem primeru smo očarani stali pod Sedelnikovim slapom. Ta se nahaja v bližini kraja Muta, v naselju Gortina.

Do izhodišča lahko pridemo z avtom in sicer pri oznaki za Bistriški jarek zavijemo desno, če prihajamo iz smeri Mute. Po približno 6 kilometrih se pripeljemo pred Glasbeni dom Branik, kjer lahko parkiramo. Izlet si lahko popestrimo tudi tako, da pot opravimo s kolesom. Kolesarske steze sicer ni, vendar je zelo malo prometa in je pot zato simpatična za družinsko uživancijo. Ob šoli je spomenik padlim borcem Lackovega odreda. Pred prečkanjem mostu si lahko ogledamo še ekološko kapelico.
Do slapu potrebujete slabih 15 minut, je pa zaželjena primerna obutev, saj je na poti kar nekaj blata in podrtih dreves. Sedelnikov slap je s 23 metri najvišji slap na Kozjaku. Nahaja se na potoku, ki je levi pritok Mučke Bistrice v Bistriškem jarku.

Zanimivosti

Ekološka kapelica je bila  zgrajena leta 1997, posvečena je Sv. Frančišku Asiškemu,  varuje in opozarja tamkaj živeče ljudi na jez Golica/Koralpe, zgrajen na drugi strani državne meje v Avstriji, v občini Soboth. Kapela služi kot simbol in opozarja na nevarnost, ki preti  dolini Bistriškega jarka -poplavni val vode zajete za jezom, ki bi poplavil dolino, če bi jez popustil.  To je okoli 22 milijonov kubičnih metrov vode v umetno zajezenem jezeru.

Zemljevid

Naloži GPX

Bistriški jarek- Sedelnikov slap
Koordinate izhodišča 46,642706
15,132383

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Koroška hiša pri Lipi

Če kje, boste prav tukaj začutili pristno koroško kuhinjo in si oblizovali prste ob že skoraj pozabljenih tradicionalno pripravljenih jedeh. Vam zveni znano kibelflajš ali pa mežerli? O nič ne izdamo, samo mogoče to, da se boste sigurno vračali v to simpatično opremljeno in dišečo gostišče, kjer vam v štibelcih nudijo tudi prenočišča.

Mariborska cesta 12

2366 Muta

+386 (0)41 722 091
info@prilipi.si

Mila in Staš priporočata

Po Dravi se lahko zapeljete tudi s koroškimi splavarji ali po domače flosarji. Flosarski poklic je bil zelo priljubljen in cenjen. Ure in ure težkega dela pa so presekali zvok harmonike, zven pesmi in čas za krepko koroško košto. Veselja in dobre volje jim ob delu ni zmanjkalo.

Upava, da nam bo naslednjič uspelo prepričati mami, da se zapeljemo skupaj.