Jezero Završnica 838

Jezero Završnica

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče ob jezeru
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Dolina Završnice, ki jo domačini največkrat na kratko imenujejo Zavrh, je izoblikoval potok Završnica. Potok ima svoje povirje v visokih gorah med Begunjščico in Stolom, teče za Pečmi ter se izteka v Savo Dolinko na severnem koncu Dežele. V spodnjem delu so potok Završnico zajezili za potrebe hidroelektrarne, s čemer je nastalo umetno jezero. V zgornjem toku do Žingarice je dolina razmeroma široka, nakar se zoži, da bi se v spodnjem toku zopet razširila. Največji del doline je poraščen s travniki in pašniki, kjer se pase živina, preden jo odženejo v planine. Planine so bile stoletja v skupni srenjski lasti, kar velja tudi za nekatere predele v nižjih legah.

Dolina Završnice z akumulacijskim jezerom je priljubljeno izhodišče za pohodnike in kolesarje. V bližini se nahajajo znane planinske postojanke: Valvasorjev dom, Prešernova koča na vrhu Stola (2236 m), planinski dom na Zelenici in druge. Prav zato je občina Žirovnica, ob pomoči evropskih sredstev, uredila razmeroma veliko parkirišče za osebna vozila in avtobuse. Občina je tudi razširila cesto od karavle do lovskega doma in uredila Rekreacijski park Završnica.

Zanimivosti

Ste vedeli, da se nahajate čisto blizu Prešernovega rojstnega kraja Vrba. Prešernova rojstna hiša, z njegovo bogato pesniško zbirko, je vsekakor vredna ogleda.

Zanimivo pa je tudi, da pobočja nad Završnico skrivajo ostanke antičnih naselbin in vojnih skrivališč, redke domačije pa ohranjajo starodavno znanje naših prednikov. Posebej je treba izpostaviti:

  • plemenilna postaja kranjske čebele in čebelarski pristop iz teh krajev se je uveljavil po celem svetu;
  • Ajdna nad Potoki na višini 1046 m se uvršča med najznamenitejše arheološke spomenike na Slovenskem z ostanki staro krščanske naselbine iz 5. in 6. stoletja;
  • Hidroelektrarna Završnica je bila prva slovenska javna elektrarna, ki je že pred 100 leti pognala električni tok po daljnovodih;
  • Vodostan v Rebru nad Žirovnico se ponaša z zanimivim pročeljem, zgrajen je bil za hidroelektrarno Završnica;
  • V Joštovi predilnici v Mostah so že leta 1922 začeli presti volno – stari stroji so na ogled še danes.

Zemljevid

Naloži GPX

Jezero Završnica
Koordinate izhodišča 46,407192
14,143293

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Zavrh bar

V objemu narave se skriva Zavrh, vaše zatočišče pred mestnim vrvežem in vsakodnevnim stresom. Pri njih lahko uživate ob vrhunski kavi, slastni sadni in sladoledni kupi, v prijetni družbi in prvovrstni postrežbi. S ponudbo športnih aktivnosti; kot so odbojka na mivki, trim steza, najem nogometnega igrišča in pozimi drsališča, poskrbijo tudi za vašo rekreacijo. Prelepe sprehajalne poti vsa pripeljejo prav do Zavrh bara. Pri njih pa so dobrodošli tudi naši hišni ljubljenčki.

Zabreznica 75,

4274 Žirovnica, Slovenija
+386 (0) 40 823 302

zavrh.bar@gmail.com

FACE BOOK

Vita, Olja in Juna priporočajo

Vsako leto, ko temperature padajo, se odbojkarsko igrišče pred lokalom prelevi v drsališče, primerno za drsalce vseh starosti. Med januarskimi vikendi se poskrbi za turnirje hokeja, med poletnimi dnevi pa za odbojko. Za zabavo je torej poskrbljeno!