Cerkev Sv. Lovrenca v Bašlju 1553

Cerkev Sv. Lovrenca v Bašlju

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pod Sv. Lovrencem
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 0,5-1 h
Nadmorska višina cilj 892 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

 

Opis poti

V vas Bašelj se pripeljemo iz Preddvora skozi Zgornjo Belo. Sv. Lovrenc nad Bašljem je cerkvica in priljubljena izletniška točka nad krajem Bašelj v občini Preddvor. Cerkev stoji na višini 892 m, od tod se ponuja lep razgled na del Ljubljanske kotiline, vse do Kranja in Šmarne gore.

Sv. Lovrenc stoji na južnem pobočju nedaleč od gozdnatega vrha Gore (918 m), sicer pa neposredno pod Storžičem. Cerkev Sv. Lovrenca je ena starejših na tem območju. Prvo omemba sega v leto okoli 1157. Zanimivo je, da je cerkvica omenjena tudi v srednjeveški ljudski pesmi »Galjot«. Je značilna podružnica s pravokotno ladjo in apsido, kasneje prezidano v prezbiterij. Številne prezidave in čas so uničili freske v notranjosti. Ohranjen je del pohoda sv. Treh kraljev na severni steni. Na zunanjosti je bil naslikan sveti Krištof, ki na rami nosi Kristusa. Ko dosežemo vrh in se sprehodimo okoli obzidja se prav vsak zazrt v dolino začudi nad lepoto pokrajine. Mi smo se na družinski izlet odpravili na lep poletni dan. Eno, tamlajšo pa smo nosili kar v nosilki.

Kotlina pod nami z vsemi naselji in njihovimi prebivalci je utonila v morju megle kakor ob vesoljnem potopu. Iz rahlo nakodrane gladine, ki je razburkana le nad dimnikom ljubljanske toplarne, štrli nekaj majhnih otokov: Rašica, Šmarna gora in Šmarjetna gora nad Kranjem. Na obrobju tega kotla, ki spominja na lonec mleka, v katerem bo vsak hip zavrelo, se dviga množica valovitih vzpetin. Na vzhodu vidimo zasneženi Krvavec z antenskim stolpom. Pokrajino na jugu obvladuje slikoviti Snežnik, zaradi katerega Krim skoraj ne pride do veljave. Proti desni se razprostirajo Javorniki, Polhograjsko hribovje, Lubnik, Stari vrh z vijugavo smučarsko progo in Blegoš. Priporočamo za družinski izlet zaradi prečudovitega razgleda in pozitivne energije na vrhu.

Zanimivosti

Z malo večjimi otroki se lahko odpravite tudi na zelo zanimivo Gamsovo pot, katere del je tudi naš opisani Sv. Lovrenc.

Gamsova pot, ki se začne pri brunarici TD Bašelj, poteka mimo zaselka Laško do Doma pod Lovrencem in cerkve sv. Lovrenca ter se nadaljuje do Gradišča in spusti v dolino Belce. Pot se navezuje tudi na krožno pot “pot pod Storžcem”, ki poteka med Sv. Lovrencem, Babnim vrtom in Povljami.

Gamsova pot ponuja lepe razglede in povezuje najpomembnejše vrednote naravne in kulturne dediščine na tem območju, ki so:

  • cerkev sv. Lovrenca nad Bašljem,
  • arheološko najdišče Gradišče nad Bašljem,
  • zgornji tok potoka Belca.

Zemljevid

Naloži GPX

Sveti Lovrenc
Koordinate izhodišča 46,323662
14,394602

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Dom na Lovrencu

Če želite okusiti dobro domačo hrano in se po obisku Sv. Lovrenca tudi malo spočiti, vam priporočamo obisk Doma na Lovrencu, ki se nahaja tik pod vrhom. Pogreli smo se ob izvrstnem čajčku in se nagradili s slastnimi prestami. Gospodinja vam postreže z domačimi krofi, ki so naravnost božanski. Gostišče je prijazno tudi našim hišnim ljubljenčkom. Pred domom pa se nahaja tudi manjši otroški peskovnik z igračami za naše najmlajše. Odlična postrežba, okusna hrana in prelep razgled so razlogi, da dom pogosto obiščemo.

Bašelj 35
4205 Preddvor
031 322 193

ancimer@gmail.com

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

LEGENDA O HUDIČKOVEM BORŠTU

V Potočah pri Preddvoru sta živela dva brata, ki sta se venomer kregala, čigav je gozd, ki je bil pod današnjo Zaplato. Kregala sta se in se tožila tudi na sodišču. Starejši brat se je nekega dne zelo razjezil in rekel: “Če gozd ne bo moj, naj ga vzame kar hudič.” Tisto noč se je razbesnela nevihta z bliskom in gromom. Nevihta je bila tako huda, da so se podirala drevesa in odkrivale slamnate strehe.

In kako se zgodba nadaljuje...