Brdo pri Kranju 6626

Brdo pri Kranju

Regija Gorenjska
Izhodišče Posestvo Brdo, Predoslje 39, 4000 Kranj
Dolžina poti 3,7 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, jeseni, spomladi, pozimi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ekipa Družinskih izletov ima za vas namig za krasen družinski izlet v bližini mesta Kranja.

V neposredni bližini starega mestnega jedra Kranj, se nahaja Posestvo Brdo. Sami ga obiščemo velikokrat, saj te tu narava vsakokrat preseneti. Vsi letni časi dajejo parku posebno podobo in neka čarobna vitalna energija vlada v tem zelenem raju. Naj bo to romantičen sprehod po parku pod dežnikom ali pa lovljenje otrok, ki z bosimi nogicami razigrano tekajo po zelenicah parka. Pozitiva v zraku in to na vsakem koraku.

Po parku se lahko odpravite peš ali z otroškim vozičkom. Za mlade starše pa še namig;) - poti parka so odlične za vožnjo s poganjalčkom. Lastna kolesa v parku niso dovoljena, si jih pa obiskovalec lahko izposodi v parku.

Naše prevozno sredstvo ob zadnjem obisku pa je bil golf voziček in na veliko navdušenje naših najmlajših članov družine smo se po parku, kjer je sicer približno 100 ha dostopnih javnosti in še 400 ha zaprtega dela, prevažali kar z električnim vozilom in se ustavili na več mestih, kjer smo pogrnili dekico in si privoščili piknik košarico. Res čudovita in slastna izkušnja ;) Priporočamo! Kakšna doživetja ponujajo v parku Brdo si lahko pogledate TUKAJ.

Kako do Parka Brdo? Peljete se po avtocesti Ljubljana - Jesenice, ki jo zapustite na izvozu Kranj vzhod. Na prvem krožišču zapustite krožišče na tretjem izvozu (proti Kranju). Na naslednjem krožišču pri Mercatorju izberete prvi izvoz v smeri Jezerskega. Vozite se do T križišča pred naseljem Britof, kjer zavijete levo. Na semaforiziranem križišču v Britofu nadaljujete naravnost, nato pa sledite oznakam po glavni cesti skozi naselji Orehovlje in Predoslje, do uvoza na posestvo Brdo pri Kranju (na desni strani), kjer je urejeno veliko parkirišče.

Park Brdo je očarljivo urejena zakladnica kranjske aristokratske zgodovine. Na sproščujočem sprehodu po parku lahko občudujete bogato floro in favno ter spoznate mnoge znamenitosti, kot so Grad Brdo, nekdanja grajska pristava, stara oranžerija, dragocena kiparska zbirka, čebelnjak s panjskimi končnicami znanih slovenskih slikarjev, s slamo kriti kozolci toplarji. Čudovit sprehod po parku, kjer se otroci lahko spoznajo s številnimi živalmi; lipicanci, labodi, racami, ribami ter pestrim rastlinjem. In lahko uganete, kje smo se z dvema majhnima princeskama zadržali najdlje časa ;) Namig najdete nekoliko nižje.

Na posestvu se prepletajo travnato, vodno in gozdnato okolje. Za ogled parka je potrebno plačati vstopnino, ki jo lahko poravnate na recepciji parka Brdo pri vhodu v park. Park si lahko ogledate tudi v spremstvu vodnika, vendar je za to potreben vnaprejšnji dogovor na recepciji parka. Grajski park si je možno ogledati tudi s kočijo. Park je odprt vsak dan od sončnega vzhoda do mraka. 

Več o Parku Brdo.

Dnevne vstopnice:

odrasli: 5 €

otroci (od 6. do 12. leta): 2 €
upokojenci, študentje: 3 €
družine (do 5 oseb): 12 €, vsaka naslednja: 5 €

Letne vstopnice:

odrasli: 40 €

družine (do 5 oseb): 80 €

Prebivalci UE Kranj imajo pri nakupu vstopnice 20-% popust.

Hišnim ljubljenčkom vstop ni dovoljen.

Predšolski otroci ob spremstvu odraslih oseb imajo v Park Brdo prost vstop.

Zanimivosti

Posestvo Brdo ima že več kot 500 let bogato zgodovino. Na posestvu stoji renesančni Grad Brdo, katerega prvi lastniki segajo v 15. stoletje in v katerem so skozi stoletja bivale številne plemiške rodbine. Leta 1510 je cesar Maksimiljan I. Habsburški podpisal dovoljenje za gradnjo gradu Brdo in Jurij Egkh je postavil prvi renesančni dvorec na Kranjskem. S prihodom Zoisov je Brdo doseglo mednarodno slavo, tu je svetovno znani botanik baron Karel Zois uredil prvi alpski botanični vrt. V prejšnjem stoletju je v dvorcu občasno bivala jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, po 2. svetovni vojni pa je bivši jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito ob svojih obiskih v Sloveniji grad uporabljal kot poletno in protokolarno rezidenco. Danes je Grad Brdo najpomembnejši protokolarni objekt v Republiki Sloveniji.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Brdo pri Kranju
Koordinate izhodišča 46,272259
14,380109

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Restavracija hotela Elegans

Po obisku parka Brdo ne pozabite zaviti v restavracijo hotela Elegans, kjer vam v toplejših mesecih na prelepi zunanji terasi postrežejo z odličnim domačim mangovim sladoledom, smutijem, čokoladno tortico itd...Ob nedeljah pa vas vabijo  na brunch lokalnih dobrot, kjer se lahko pustite razvajati odličnim kuharskim mojstrom.

Prelepa terasa restavracije s čudovitim pogledom na gore se nahaja tik za hotelom.

Predoslje 39,

4000 Kranj
(04) 260 10 00

Vita, Olja in Juna priporočajo

Smo v zgornjih vrsticah napisali, da si za izlet vzemite vsaj 2 h. No, dragi starši, dodajte še + dve uri, saj vaših malih pustolovcev ne boste mogli odlepiti od ogleda konj.

Če je na izletu dovolj časa priporočamo jahanje lipicancev ali vožnjo s kočijo. Spoznajte te čudovite plemenite živali tudi od blizu.

Za vse mini nogometne navdušence pa je ob predhodni najavi na voljo tudi ogled stavbe Nogometne zveze Slovenije.  Več info in možnosti rezervacije doživetja najdete TUKAJ.