Rudniško jezero-Kočevje s psom

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče pri TIC Kočevje ob jezeru
Dolžina poti 3,74 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Kočevsko jezero sodi med najčistejša jezera v Sloveniji in predstavlja pravo sprostitev za telo in duha. In ker si pravi raziskovalec je prav, da svoj avanturistični duh pripelješ v ta čudovit kraj in še sam spoznaš ta dolenjski biser. Čeprav sem velika psička, me je v Kočevju kar malo stiskalo. No, le kdo se nebi bal kočevskih medvedov. Res, da sem lovski pes, AMPAK no, svoje veščine najrajši pokažem pri lovljenju mačkov, pa še te rada samo malo prestrašim. Ko pa sem slišala, da v tem koncu kraljujejo medvedi...Sem sprva želela ostati kar v varnem pristanu domače posteljice. No, na koncu se je izkazalo, da so moji strahovi odveč in nisem stisnila repa med noge. Svoje domače sem pridno spremljala na izletu in si na koncu zaslužila tudi slastno mesno ploščico.

Nastanek umetnega jezera sega v leta od 1973 do 1978. Na dnu kotline dnevnega kopa kočevskega rudnika rjavega premoga sta bili prvotno dve večji luži. Iz rudnika je pritekal tako imenovani Rudniški potok, ki je napajal obe luži, istočasno pa je tudi odtekal in ponovno poniknil ter se se z enim ponikalnim potokom iz rudnika združil v enoten tok. Iz omenjenih luž so ob izkopavanju premoga vsak dan črpali vodo, ki so jo uporabljali na separaciji za pranje premoga.

Ko so z izkopavanjem premoga prenehali, se je tudi prečrpavanje vode ustavilo, tako, da se je kotlina dnevnega kopa začela polniti z vodo.

 

Zanimivosti

Jezero je globoko do 40 m, njegova površina je okrog 1,5 km2, obala pa meri okrog 3 km.

Okolica jezera je danes poseljena z različnimi vrstami rastlin in živali. Področje Kočevskega jezera je gnezdišče za mnoge vrste ptic, med katerimi je precej vrst tudi na Rdečem seznamu ogroženih gnezdilk v Sloveniji.  Na skrajni severni strani območja jezera je borov gozd, ki predstavlja rastiščno posebnost na Kočevskem. Rastlinje okoli jezera je ravno tako pestro in si ga lahko brez težav ogledamo na lastne oči, saj je okoli jezera speljana tri kilometre dolga naravoslovna učna pot, ki pelje mimo vseh glavnih značilnosti jezera – to je priložnost za izjemno lepe slike.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Rudniško jezero-Kočevje
Koordinate izhodišča 45,644398
14,87129

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Ribič bar

stoji v mirnem in prijetnem okolju ob Kočevskem jezeru. Zgrajen je v lesenem rustikalnem slogu, kjer se boste lahko udobno namestili na veliko teraso s pogledom na jezero in poleti osvežili s hladno pijačo ter cocktaili ali pa preizkušali vrhunska vina. Posladkate se lahko z okusno kavo Ribič in sladoledi ali pa se enostavno odpočijete od športnih aktivnosti, ki jih v Kočevju in okolici ni malo.

Juna priporoča

Jezero pa daje veselje ljudem, saj ga v poletnih mesecih obiskujejo ljubitelji plavanja, deskanja, čolnarjenja, potapljanja, ribolova, pozimi pa predvsem ljubitelji drsanja. In vse te aktivnosti človeških prijateljev utrudijo tudi njihove zveste pasje spremljevalce.


Še namig pes-psu: Poglej izpod čela, pripri veke, zavzdihni in naredi izraz na faci, kot da umiraš- tvoj lastnik se bo stopil in prav gotovo sledi nekaj njami njami dobrega.

Vsak izletnik si zaluži pošteno malico! Se strinjaš?