Rašica je špica-s psom

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče pri tabli vasi Rašica
Dolžina poti 6,5 km
Trajanje poti 1- 2 h
Nadmorska višina cilj 641 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Rašica je špica! Rašica je špica!

Rašica ali Vrh Staneta Kosca pod drugim imenom je super izlet, ker ga zmorejo tudi najmlajše nogice.
Če bi podeljevali medalje za priljubljenost med hribčki v Ljubljani, bi Rašica verjetno zasedla drugo mesto, takoj za Šmarno goro. Poleg pohodnikov tukaj najdemo tudi precej gorskih kolesarjev na katere je treba biti pozoren pri njihovih vrtoglavih spustih v dolino:)

Peljemo se proti Gameljnam in v naselju Srednje Gameljne pri gasilnem domu zavijemo levo proti Rašici. Peljemo se vse do table, ki označuje začetek vasi in tam parkiramo.
Pot vam bo do vrha vzela dobro uro, če se boste držali makadamske ceste. Lahko zavijete tudi desno, na ožjo stezico, ki vam bo sicer skrajšala pot, vendar je tudi nekoliko bolj strma.

Na vrhu je planinski dom Rašica, ki odlično poskrbi tako za nas kot tudi za štirinožne kosmatince. Tudi če vas preseneti slabo vreme ni težav, saj imajo v notranjosti urejen manjši kotiček za mladino.
Ša par metrov višje pa je točka, ki jo obljubljamo otrokom celo pot. 17 metrov visok stolp iz katerega se nam odpre razgled nad večji del osrednje Slovenije ter Kamniško Savinjske Alpe.
Če imamo srečo nam nazaj pomaha tudi Triglav.

Zanimivosti

Hrib sestavlja apnenec, zato je tukaj veliko vrtač in kraških jam. Zaradi prisotnosti mokrišč tukaj rasteta lepi čeveljc in močvirski tulipan, ki sta zaščitena. Za Trzin značilen močvirski tulipan domačini imenujejo žerjavček.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Rašica je špica
Koordinate izhodišča 46,134766
14,504231

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Planinski dom Rašišle čete na Rašici

Planinski dom kot se šika, saj so poleg zelo prijazne postrežbe odraslim, poskrbeli tudi za kosmatince in otroke. Naši štirinožni prijatelji imajo svoj dog bar in včasih tudi piškote, mulčki pa se lahko odpočijejo v visečih mrežah. Če nas slučajno preseneti slabo vreme pa tudi ni težav, saj imajo nekaj igrač tudi notri. V svoji ponudbi imajo vse od jot, obar, golažev in slavnih štrudljev.

Dom je odprt vse dni v tednu!

Rašica 50

1211 Ljubljana - Šmartno

+386 40 303 309

rasicajespica@gmail.com

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

Jaz Juna bom počakala nižje pri koči v dog baru;), medtem, ko vam Vita priporoča, da se povzpnete na 17 m visok stolp in uživate v razgledu. Seveda je vzpon rezerviran le za najbolj pogumne:)