Menišija-naravoslovna učna pot s psom

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče Dobec, avtomobil pustite pri vodnjaku na koncu vasi, kjer se učna pot začne
Dolžina poti 4,5 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Sprehodite se po zanimivi učni poti Menišija, kjer lahko prek informativnih tabel lahko spoznate naravo in kulturno dediščino Notranjskega regijskega parka. Slikovita narava vabi na lep družinski sprehod!

Na Menišiji, kjer se širni bukovo-jelovi gozdovi prepletajo s pisanimi travniki, vladajo zakoni narave in njeni najbolj divji predstavniki – medved, volk in ris. Ljubitelju narave ure tu minevajo kot minute.
Menišija je gozdnata visoka kraška planota med Cerkniškim in Planinskim poljem, dolino Cerkniščice in Otavščice ter logaškim Ravnikom, Ljubljanskim barjem in Krimom. Približno 15 km dolga in 6 km široka planota je visoka okoli 700 m in poteka v dinarski smeri severozahod-jugovzhod. Večji del Menišije porašča gozd, v katerem se ni težko izgubiti ...

Planoto Menišijo gradita jurski apnenec in triasni dolomit. Apnenec prevladuje na severozahodnem, z gozdom poraslem delu. Na jugovzhodu prevladuje dolomit, kjer je bil gozd v preteklosti deloma izkrčen in obdelan.

Po Menišiji so speljane številne poti namenjene pohodnikom, a po dolžini niso vse primerne za raziskovanje z otroki. Priporočamo UČNO POT MENIŠIJA. Štartate v vasi Dobec, kjer je na koncu vasi čudovita kapelica z vodnjakom.

Učna pot je čudovit primer povezanosti naravne in kulturne dediščine, na kateri si boste ogledali slikovit vodnjak s kapelico, Gabrovško in Cvekarjevo jamo, izvir Brejnice, narcisno poljano, debelo jelko in še in še. Pot je zelo dobro markirana in opremljena z informativnimi tablami. Na informativni tabli sicer piše, da je pot dolga 3 km, mi smo obiskali vse informacijske table in prehodili nekoliko več, in sicer 4,5 km.

Zanimivosti

Zelo zanimiva pa je tudi Čebelarska učna pot, za tiste, ki so jim bolj pri srcu krajši sprehodi po idilični naravi. Najkrajša je Čebelarska učna pot, na kateri si boste ogledali različne panje, ob prisotnosti vodnika pa lahko tudi uživali v degustaciji izdelkov iz medu.

Zemljevid

Naloži GPX

Menišija-naravoslovna učna pot
Koordinate izhodišča 45,851498
14,358891

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ste vedeli?

Kralj Notranjskega regijskega parka je medved. Notranjska je dom vsem trem velikim zverem, ki prebivajo v našem okolju – volku, risu in medvedu.

Rjavi medved je kralj naših gozdov in naša največja zver. Samci so veliko večji od samic in lahko tehtajo tudi več kot 200 kg. Ta velikan med zvermi živi okoli 30 let in je izrazit vsejed. Všeč so mu gobe, plodovi, gomolji, korenike in zeleni deli rastlin, nadvse rad pa se gosti z ličinkami mravelj in os. Le občasno pleni večje živali, mrhovini pa se ne more upreti.
Jeseni se kosmatinec zavleče v brlog, ki si ga uredi pod izruvanim drevesom ali v skalni votlini, kjer prezimi. Samice v zimskem času tudi skotijo mlade, ki ostanejo z mamo leto in pol do dve, preden se osamosvojijo.

Medved je žal danes marsikje iztrebljen. V preteklosti so ga močno preganjali tudi pri nas, a se je v kočevsko-snežniških gozdovih uspel obdržati. Uvrščen je na Rdeči seznam ogroženih sesalcev Slovenije in mu, z nadaljevanjem dejavnikov ogrožanja, grozi izumrtje ... Dolgoročno preživetje tega veličastnega sesalca pri nas bo omogočila le javna podpora njegovega varstva.

V spremstvu lovca se lahko odpravite do ene izmed lovskih prež, v katero lahko vstopijo največ trije do štirje obiskovalci (odvisno od preže). Cena: 100 evr. na osebo. Prijavite se lahko preko obrazca tukaj.

No, seveda velja to le za lastnike, psi bomo v tem primeru rajši počakali doma.