Limbarska gora s psom

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Serjuče, Moravče
Dolžina poti 3,4 km
Trajanje poti 1,5 h
Nadmorska višina izhodišče 266 m
Nadmorska višina cilj 774 m
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, jeseni
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Limbarska gora je lepa razgledna točka v osrednji Sloveniji in najbolj priljubljena pohodniška točka Moravške doline ter bližnje okolice. Od Ljubljane je oddaljena zgolj 30 km. Za izhodšče v garmin vpiši cilj: Serjuče, Moravče. Parkirišča ob gori ni, zato moraš avto stisniti ob cesto. Greš skozi vas, nato pot zavije na gozdno stezo. Vzpon je blag in ga je 2,5 letnik v celoti zmogel sam. Na vrhu je res prelepo, s cerkvico posvečeno Sv.Valentinu. Pot je del romarske Martinove poti. Razgled je na vse strani, na vrhu je odprta tudi koča- Gostišče Urankar, kjer ne ostaneš lačen.

Za vse znanja željne pa še podatek: na vrhu Limbarske gore stoji znamenita baročna cerkev sv. Valentina, ki jo je leta 1735 zasnoval stavbenik Gregor Maček. Zgradba je mogočno delo s posebej stoječim zvonikom, ki je nekdaj služil kot obrambni stolp.

Zanimivosti

Moravška dolina leži v neposredni bližini geometričnega središča Slovenije, ki je na Sp. Slivni pri Vačah. Še en predlog za ogled.

Zemljevid

Naloži GPX

Limbarska gora
Koordinate izhodišča 46,147388
14,751481

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Tik ob cerkvici se nahaja Gostišče Urankar, ki s pestro ponudbo potolaži male lačne trebuščke. Iz vrha je prelep razgled na dolino.

Limbarska gora 16

1251 Moravče

(051) 80 66 08

Vita, Olja in Juna priporočajo

Vače so znane kot eno najpomembnejših in najbogatejših najdišč prazgodovinske železnodobne kulture na Slovenskem. Med najdbami je najbolj znana vaška situla, ki jo je leta 1882 našel kmet Janez Grilc. Povečan model situle si lahko ogledamo v vasi Klenik, original pa je shranjen v Narodnem muzeju Slovenije. Umetnina je verjetno nastala na prelomu iz 6. v 5. stoletje p. n. št.

Pa ne le to, v bližini Vač je tudi vas Slivna, kjer se nahaja geometrično središče Slovenije.