Jezero Črnelo s psom-Radomlje

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče ob jezeru Črnelo
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Zahtevnost nezahtevna gozdna pot

Opis poti

Poučna pot Blata Mlake pri Radomljah je vse kar si pasje srce želi. Blatoooo na kvadrat. No, a le v deževnem vremenu, sicer je pot prav prijetna sprehajalna dogodivščina po gozdu. Zelo primeren izlet predvsem za poletne dni, ko vlada pasja vročina. Ko pa dežuje, pa je tu malo bolj močvirnato, Sem slišala, da pravijo, da je blato zdravilno;)

Desno od ceste med Radomljami in Rovami, kjer gozd prevladuje nad gosto poseljeno in intenzivno obdelano pokrajino, se razprostira močvirni svet Blat in Mlak. Na območju poplavnega gozda črne jelše prepletenega z zaraščajočimi se mokrotnimi travniki in ostanki poplavnih dobovih gozdov, ki leži le nekaj višinskih metrov nižje od okoliške ravnice, piše svojo zgodbo potok Rovščica…

Dober kilometer in pol dolga uhojena steza vas bo od ribiške koče ob ribniku Črnelo popeljala mimo poplavnega jelševega loga do njene struge. Ob poti lahko opazujete, kako tesno je voda povezana z živim svetom in kako soustvarja njegovo podobo. Pozimi nam pričara sliko pokrajine, vklenjene v led, spomladi spremeni poplavljene predele v cvetoče poljane zvončkov, dišeče po čemažu, poleti v pestro gosto zelenje, polno komarjev. Nekaj metrov višje vstopite v bukov in borov gozd, ki nosita močan pečat človekovega naprezanja po prilagajanju okolja le sebi v prid in korist. V bližnji okolici opazimo sledove opekarništva. Pot se skleni pri ribniku Črnelo v katerem si še dandanes vzgajamo priboljške in kjer iščemo vsakodnevni oddih.

Zanimivosti

Blatta (danes blata) je ledinsko ime za nekdaj enega večjih travnikov v okolici Radomelj, katerega predel južno od vasi Rova so domačini kasneje poimenovali tudi Mlake.

Zemljevid

Naloži GPX

Jezero Črnelo-Radomlje pri Domžalah
Koordinate izhodišča 46,171795
14,624994

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Paparotti Sp. Jarše pri Domžalah

Picerija in gostilna Paparotti v Sp. Jaršah pri Domžalah obstaja že 10 let in je znana po odlični hrani. S pripravo hrane imajo bogate izkušnje in njihovi gosti so vedno zadovoljni. Za otroke imajo na voljo notranjo igralnico.

Kamniška cesta 9, 1230 Domžale

031 660 223

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ste že videli močerada?

Lastniki psov pazite na svoje kosmatinčke na sprehodu po gozdu!

S toplejšim in vlažnim vremenom prihaja na plan močerad - za človeka povsem nenevaren, za psa pa pogosto usoden! Vsako leto v veterinarskih ambulantah oskrbijo veliko psov, ki so zastrupljeni zaradi ugriza v močerada. Ker je močeradov strup za pse pogosto usoden, velja za skrbnike psov posebno opozorilo, da so nanje v gozdu še posebej pozorni, saj jih je v deževnem času še posebej veliko. In tudi mi smo jih ob poti srečali kar nekaj.