Jeruzalem-Ljutomer s psom

Regija Pomurska
Izhodišče ob cesti pri zapuščeni beli stavbi (nekdanji dvorec)
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

 

Sprostite se na prelepem družinskem sprehodu med brajdami slovenskega Jeruzalema. Zgodovina Jeruzalema sega daleč nazaj. Tu so se prvi ustavili že Rimljani, ki so v te kraje prinesli vinsko trto, kasneje so prišli križarji in romarji, ki so se vračali s pohodov v Sveto deželo.

Jeruzalem je naselje v Občini Ljutomer in je razloženo vinogradniško naselje s središčem na slemenu okoli cerkve Žalostne Matere božje iz leta 1652, ki leži v Ljutomersko-ormoških goricah na razvodju med Dravo in Muro. Od Ljutomera, s katerim ga povezuje vinska cesta, je oddaljen 7 km in leži na nadmorski višini 341 m. V začetku 13. stoletja je Friderik Ptujski podaril viteškemu redu križarjev ozemlje okoli Velike Nedelje z Jeruzalemom. Ti so poskrbeli za duhovni in kulturni razvoj domačinov in jih učili tudi vinogradništva. Ne nazadnje so tukaj pustošili Turki, ki so se vračali iz osvajanj na zahodu. Leta 1664 so pogumne prleške ženske ugnale turško četo, ki se je prek Jeruzalema vračala iz bitke pri Monoštru. O tem še zdaj priča krajevno ime Babji Klanec. Iz novejše zgodovine je znan po ustanovitvi vinske zadruge. V višjih legah so zaradi izredno ugodne lege in zelo ugodnih podnebnih razmer terasasti vinogradi, pod njimi sadovnjaki večinoma jablan in nekaj gozda.

Jeruzalem je ena najpomembnejših turističnih točk v Sloveniji in kar malo nam je nerodno, da smo ta prelep kraj obiskali šele sedaj, ko se po Sloveniji potepamo z malimi otroki. Narava ob Vinski cesti Jeruzalem v vseh letnih časih zažari v prav posebni intenziteti barv in oblik, kar popestri obiskovalcem tudi gostoljubnost ponudnikov vinske ceste. Turistične kmetije z nastanitvijo, vinotoči, vinogradniki, izdelovalci unikatnih predmetov in drugi ponudniki, vabijo celo leto. Potovanje po vinski cesti je možno peš, s kolesom, z avtomobilom ali avtobusom. Mi smo naredili le del vinske poti, se odpravili peš oz. z otroškim vozičkom, izkoristili lep zimski sončen dan za krajši 3 km dolg sprehod z otroki, ki so jih bolj kot griči in trte, zanimali klopotci v vinogradih.

Z malimi nedobudneži boste obisk slavnih vinskih kleti verjetno izpustili;), mi smo se zaljubili v lepoto narave in pravljičnim razgledom nad okoliškimi vinskimi grički. Pijani od ljubezni torej;)

Ob Marijini cerkvi, na cilju vašega izleta je nekdaj stala Fischerauerjeva graščina, ki je leta 1907 pogorela, spremenjena je bila v dvorec v katerem je nekdaj delovalo gostišče. Na vrhu, tik ob cerkvi vas pričaka tudi TIC, kjer lahko obiskovalec kupi spominek in izzve še več zanimivosti o tem prelepem kraju.

Zanimivosti

Kako je Jeruzalem dobil svoje ime?

Jeruzalem po hebrejsko pomeni mesto miru in je za turiste najbolj privlačna znamenitost občine Ljutomer. Strnjen okoli Marijine cerkve, na vrhu griča, sredi Ljutomersko-Ormoških goric, ima svojo nezamenljivo poslanstvo. Cerkev Žalostne Matere božje iz 17. st. kot svetilnik žari nad vinogradi in priča o svoji turistično prepoznavni vlogi ter vabi s svetim imenom in znamenitimi energetskimi točkami, v zavetje svojega romarskega poslanstva, na vinsko cesto, prekrasne razgledne točke in kulinarično ponudbo ob poti.

Kot pravi nebeški kraj je Jeruzalem prepričal že križarje, ki so v 13. st. tam iskali pot v današnji izraelski in palestinski Jeruzalem.

Marijina cerkev je namreč v večih etapah, v baročno cerkev prezidana križarska kapela. Na Jeruzalem se veže tudi legenda, po kateri naj bi v Babjem klancu domačinke leta 1664, ko je potekala znamenita bitka pri Monoštru, ugnale Turke.

Kraj Jeruzalem pa ne slovi samo zaradi vin, pač pa tudi zaradi lepote same pokrajine. Na območju Ljutomersko - Ormoških goric je trta, prednica današnje, rasla že v mlajšem terciarju. Prihod Rimljanov je s seboj prinesel kvalitetno trto, ki je odslej uspevala v novi domovini med Muro in Dravo.

Ste ljubitelji dobrega vina?

Idealne lege za različna vina omogočajo proizvodnjo vin najvišjih kakovosti. Zaradi pestrosti sort belega vina ter različnih kakovostnih stopenj in okusov, lahko govorimo o pravi simfoniji v belem. Sladokusci lahko izbirajo med šiponom, ki je edina avtohtona sorta naših goric, laškim ali renskim rizlingom, chardonnayem, sauvignonom in belim pinotom, poleg tega pa paleto dopolnjujejo še sivi in modri pinot, traminec, rumeni muškat in muškat otonel, rizvanec, kerner in ranina.

OOO, Jeruzalem in prelepi vinski grički. No nas so povsem očarali zgovorni klopotci v vinogradih!

Pa veste, kaj je KLOPOTEC?

Klopotec je lesena vetrnica v vinogradu, nasajena na visokem drogu, ki naj bi v vetru s klopotanjem odganjala ptice. V prleških vinogradih ima po navadi štiri vetrnice. Praviloma je vsak del iz drugačnega lesa. Pripisujejo mu posebno moč varovanja vinogradov, vendar pa ne le pred škodljivci.

pa še nekaj zanimivosti...

Klopotec je neizogiben del področij, kjer raste vinska trta v Sloveniji, Avstriji (kjer ga imenujejo klapotetz) in Hrvaški. Klopotec je eden od simbolov Slovenije.

V Sloveniji je klopotec najbolj razširjen v Prlekiji, Slovenskih goricah in Halozah. Klopotec se prvič omenja konec 17. sol.in začetku 18. stoletja, sprva naj bi jih postavljali na poljih, kasneje pa pretežno v vinogradih. Leta 1797 je tudi Leopold Volkmer v njegovi slovenski pesmi Tolažba enega vincerla omenil klopotec.

Klopotci so različno izdelani, v Slovenskih goricah ima dva para kril ali vetrnic, na Goričkem tri pare in na Avstrijskem Štajerskem štiri pare kril.

Zemljevid

Naloži GPX

Jeruzalem-Ljutomer
Koordinate izhodišča 46,496819
16,194066

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Trnek

Je prijazna družinska gostilna z velikim posluhom do gostov. Prijazen sprejem in odlično pripraljena hrana je razlog, da jo priporočimo tudi vam. Na njihovem jedilnem listu se znajde veliko slastnih jedi, najbolj so znani po hišnih specialitetah, pa tudi jedeh izpod peke in sicer jagnje, svinjska rebra itd. lahko okusite pri njih!

Otroci pa so si poleg slastnih sladic, najbolj zapomnili njihova igrala, kjer so pridno počakali do prihoda kosila. Priporočamo!

Mota 76,

9240 Ljutomer

03 160 64 45

Vita, Olja in Juna priporočajo

Če ste kot lastnik psa ljubitelj živali, lahko obiščete Sikalu ZOO v Radencih, ki se nahaja le 30 min vožnje iz Ljutomerja in bo vaši dogodivščini dodal še piko na i. Psom je vstop v Zoo prepovedan, da po nepotrebnem ne vznemirjamo živali.

Živali lahko tudi pobožate in hranite, vse pa se nahajajo na velikem območju, ki ga obdaja gozd. Velik plus bi pripisale tudi raznovrstnim igralom, na katerih so otroci zelo uživali. Sigurno bomo zoo obiskali tudi v prazničnem času, saj se naj bi takrat spremenil v pravo lučkolandijo.

Še navigacija;)

Boračeva 54a, 9252 Radenci

SPLETNA STRAN