Ivarčko jezero pod Uršljo goro s psom

Regija Koroška
Izhodišče parkirišče ob Ivarčkem jezeru
Dolžina poti 850 m
Trajanje poti 0,5 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Manjše jezero pod Uršljo goro vabi predvsem izletnike, ki iščejo mir in počitek. Prelep izlet v družbi pasjih prijateljev.

Pri naboru izletov na Koroškem primernih za obisk z dojenčkom in 3 in pol letnico so nam znanci predlagali obisk Ivarčkega jezera. O samem jezeru smo slišali veliko lepega in ob obisku nas je malenkost šokiralo odkritje, da ta slovenski potencial ni bolj znan in turistično izkoriščen. Marsikdo bo sedaj rekel, da prav vsako jezerce pa ne potrebuje dodatnih športnih dejavnosti in ponudbe ob lokaciji, vendar je Ivarčko jezero dokaz, da so prav tu nekdaj že živahno živele tako turistične kot športne dejavnosti, vendar je iz (nam) neznanega razloga vse propadlo. Le ostanki otroških igrišč, gostinskega obrata, piknik prostorov ob jezeru, celo košarkarskega igrišča pričajo o njegovi pretekli živahnosti. Kar je res škoda.

A narava tu je naravnost čudovita in omembe ter vsekakor obiska  vredna. Pot je primerna za vse starostne kategorije otrok, tudi malčki, ki se učijo prvih korakov bodo tu uživali v samostojnem racanju okrog jezerca. Podgora je lepa gozdna pokrajina nad Preškim Vrhom. V tej čudoviti okolici je usidrano Ivarčko jezero.

Zemljevid

Naloži GPX

Ivarčko jezero-Kotlje
Koordinate izhodišča 46,506767
14,969087

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Lokal Punkt

Po obisku Ivarčkega jezera smo se napotili na zgodnje kosilo in bili navdušeni nad ponudbo burgerjev v Punktu. Prvi burger house na Koroškem je družinam prijazen bistro, kjer starši lahko v miru uživajo na prostorni terasi, medtem ko se otroci brezskrbno igrajo na 15 m2 velikem otroškem igrišču, ki je najnovejša pridobitev v tem mladem lokalu in zasnovano tako, da so otroci staršem vedno na očeh. Na meniju se poleg otroškega burgerja in sladic najdejo tudi ostale otrokom priljubljene jedi, kot so ocvrti piščančji fingersi in krompirček, poleti najbolj priljubljen pa je zagotovo sladoledni vrt. Punkt se nahaja v zelenem naselju Kotlje, v senci Uršlje gore, zaradi česar je tudi idealno izhodišče za krajše družinske izlete po kulturno in naravno bogati okolici. 

Kotlje 3a,

2394 Kotlje

0820 53177

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

Lovro Kuhar, bolj znan pod psevdonimom Prežihov Voranc (1893-1950), sodi v Ožji vrh slovenskih pisateljev. Pisateljevo življenjsko pot je v en sam stavek strnil pesnik Oton Župančič: »… težavna pot od paše in pluga do fužin in strojev, pot našega človeka od kmetskega pastirčka do delavca, od delavca do zavednega socialista in borca za bodočnost.« Njegova zbrana dela obsegajo dvanajst knjig, kar nedvomno dokazuje Prežihovo izredno plodovitost, ki jo je zmogel v času, ki je bil za pisateljsko snovanje izrazito nenaklonjen.

V okviru takratnega Koroškega muzeja Ravne je bil leta 1979 odprt Prežihov spominski muzej – Prežihova bajta. Stoji nad Kotljami na Preškem vrhu.

Vredno obiska!

V bližini Uršlje Gore je nekdaj bival mož Jezernik. Že poznate to zanimivo legendo?