Grad Žovnek-Vransko s psom

Regija Savinjska
Izhodišče parkirišče pod gradom
Dolžina poti 1,5 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Zanimiv iz poučen izlet. No, kar se tiče zgodovine mene zanima le info, kaj so moji včeraj jedli za kosilo in bom mogoče kot dodatek k briketkom dobila še danes za večerjo;) Pot je primerna za vohlanje, skakanje, tekanje in plezanje po štorih ob poti. Na vrhu pa prelep razgled izza ruševin ostanov gradu Žovnek. Srednji vek in glodanje kosti pod mizo...hmmm sebe si prav z lahkoto predstavljam v vlogi dvorskega lovskega psa;) 

Grad Žovnek je zagotovo eden najstarejših gradov na Slovenskem in vsekakor vreden obiska. Kdo so bili graditelji prvotnega gradu ni znano.

Malo zgodovine: Prvi znan lastnik, ki ga literatura omenja v 12. stoletju, je bila družina Savinjski. Ta se je okoli leta 1150 preimenovala v Žovneške. Žovneški gospodje so že ob prvem omenjanju v pisnih virih poleg družinskega gradu posedovali še grad Ojstrico v občini Tabor, Šenek nad Polzelo ter Libenstein nad Preboldom. V kasnejših letih so Žovneški postopno večali svoje posesti, finančno in vojaško moč in svoj ugled. Leta 1333 so Žovneški po odkupu druge polovice mesta Celje svoje upravno središče in bivališče preselili v Celje. Cesar Ludvik Bavarski je 16. aprila leta 1341 Friderka I. s posebno listino povišal v grofovski stan. Leta 1436 pa so bili Celjski grofje povišani v kneze.

Kljub temu da je celjski grad postal novo upravno središče Žovneških, so le ti ostali močno vezani na svoj matični grad in rodovne simbole. Grad Žovnek je ostal njihov družinski grad, na katerem so se kasnejši rodovi Celjskih grofov pogosto zadrževali. Po nasilni smrti zadnjega Celjskega kneza Ulrika II. leta 1456 pri Beogradu je grad Žovnek, kot tudi ostala posest Celjskih, prešel v last Habsburžanov, ki so novo lastnino upravljali s pomočjo oskrbnikov. Zadnji na gradu živeči lastnik je bil Jožef Čokl von Ruhethal, ki pa je leta 1816 v dolini zgradil novo graščino Žovnek in se iz starega gradu izselil. Po letu 1816, ko so se z gradu odselili zadnji tam živeči lastniki, je bil grad prepuščen propadanju. Danes je nekdaj mogočni grad prezentiran kot ruševina, ki se postopno obnavlja.

Vhod v grajski kompleks je urejen preko mostu skozi obnovljen vhodni portal. Dvodelni vhodni portal je bil namensko ločen za pešce in konjenike.

Levo od vhodnega portala stoji najbolj markantni del grajskih ruševin, okrogli obrambni stolp, ki je Žovneškim zanesljivo služil v obrambne namene. Stolp je dvonadstropna stavba, ki je imela nekoč osrednji del v prvem nadstropju, v katerem je bila grajska kapela. Mi smo pusili avto na parkirišču pod gradom in se peš podali po kratki in lepo urejeni poti proti gradu. Naša 2 letnica je pot prehodila sama, še hitrejši pa je bil spust z gradu v dolino. Na tem sprehodu je tempo narekovala naša živahna vižlica Juna, ki je bila navdušena nad našo izbiro za popoldanski nedeljski izlet.

Zanimivosti

Veste od kje izvira ime Vransko?

Stara ljudska pripovedka pravi, da se je ime Vransko razvilo iz imena ptice vrane. Nekoč naj bi bilo v vranski kotlini jezero, ki so ga pozneje prekopali, osušili in na njegovem mestu zgradili naselje. Ker so se ob jezeru in kasneje na močvirju zbirale jate vran, so prebivalci naselje imenovali Vransko. Kjer so jezero prekopali, so dali naselju ime Prekopa, in kjer so s čolni brodarili in prepeljevali ljudi čez jezero, so kraj poimenovali Brode.

Zemljevid

Naloži GPX

Žovneški grad
Koordinate izhodišča 46,274765
15,006124

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih


Gostinski lokal v bližini

Gostišče Grof

Dolgoletna tradicija je močno vplivala na ponudbo gostišča, čeprav se je le-ta v 100 letih dodobra spremenila. Vseeno obujajo Nežine recepte iz časa, ko je svoje jedi pripravljala gospodi na Hachenberški graščini in ponudbo ohranjajo na tradicionalni ravni, ki je izrasla iz okolja samega. 

Kovego, d.o.o.

Čeplje 12,

Vransko,
05 923 37 85

Juna priporoča

Kraljevo ležišče, za vse pasje princeske na zrnu graha. Izberi si svoj najmehkejši kovterček iz vrhunskih materialov za najudobnejše pančkanje. Vsak dvorni pes si zasluži kvalitetni lepotni spanček, kajne?