Gajševsko jezero- Ljutomer s psom 3128

Gajševsko jezero- Ljutomer s psom

Regija Pomurska
Izhodišče ob cesti
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

No, šolske počitnice zame niso nič kaj počitniške. Če me razumete;) Moji me vedno vzamejo seboj, kamor koli že gredo in tokrat pri njihovem dopustovanju v Prekmurju ni bilo nič kaj drugače. Aktivne počitnice, se temu reče. In koliko imam takrat dela. Ves čas moram spremljati, kje se nahaja moje krdelo. Mala teka levo, ta večja mala desno, eden ostaja zadaj, drugi hiti naprej...Jaz pa od enega družinskega člana do drugega. Po dolžini poti bi se lahko reklo, da naredim 4x daljšo pot, kot ostali;) Okolica Gajševskega jezera je naravnost čudovita in tukaj si lahko preberete več o izletu.

Gajševsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Ščavnici, ki leži med krajema Gajševci in Grabami pri Ljutomeru v Občini Križevci. Nastalo je leta 1973 z izgradnjo nasipa, s katerim so zajezili Ščavnico in s tem ustvarili rezervoar za izlivanje poplavnih voda. V času normalnega vodostaja je plitvo in zamuljeno, s povprečno globino manj kot 3m.
Znano je predvsem kot največji in najbogatejši ribolovni revir v okolici. Z ribolovnim režimom upravlja Ribiška družina Ljutomer, ki vzdržuje del v velikosti 10 ha kot ribji rezervat. V jezeru je veliko rib roparic, krapov ter somov. Gajševsko jezero je zaradi ravninske lege in relativno konstantnih vetrov priljubljeno tudi med surferji ki ob primernih vetrovnih pogojih množično prihajajo iz vse Slovenije in tudi iz okoliških držav. Sama voda je žal dokaj onesnažena z gnojili, dodatno pa je še preobremenjena z ribami, kopanje je zato odsvetovano.
Okrog jezera poteka zelo lepo urejena peščena pot v dolžini 4 kilometrov, ki je obrobljena z lesenimi deščicami. Otroci bodo navdušeni nad pestrim živalskim svetom, izlet pa bodo zmogli tudi tisti najmlajši.

Avto lahko pustite ob cesti na označenih mestih.

 

Zanimivosti

Kot navdušena ptičarka (katerega primarno poslanstvo mi ne pustijo opravljati), vam razkrijem nekaj več zanimivosti o nadvse čudoviti živali ŠTORKLJI.

Prekmurje je v Sloveniji znano kot pokrajina štorkelj. Ta velika ptica, ki jo domačini imenujejo štrk je zaščitni znak pokrajine ob Muri že desetletja. Sledi nekaj informacij o tej simpatični ptici.

Latinsko ime: Ciconia ciconia

Štorklje so močvirske ptice, ki se hranijo z deževniki, žabami, hrošči, kuščarji, kačami in miškami ter podobnimi živalmi. V Afriki, kjer prezimijo se hranijo izključno s kobilicami.
Štorklje so ptice selivke in se v drugi polovici avgusta zberejo v večje jate in odletijo v podsaharsko Afriko, vrnejo pa se že konec marca ali prve dni aprila.
Štorklje gnezdijo v naseljih ali v njihovi bližini, najpogosteje na električnih drogovih ali dimnikih, redkeje na visokih drevesih.
Štorklje si v večini primerov vsako leto poiščejo novega partnerja. Pari se naselijo najpogosteje v že obstoječih gnezdih. Pariti se začneta, ko staro gnezdo obnovita in ga zavarujeta pred drugimi pari.

Število belih štorkelj se je v zadnjih letih v Sloveniji sicer povečalo, vendar se je njihovo število v Prekmurju zmanjšalo. Ogroža jih intenzivno kmetijstvo in predvsem izginjanje travnikov.

Zemljevid

Naloži GPX

Gajševsko jezero- Ljutomer
Koordinate izhodišča 46,536669
16,105789

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in picerija Šadl

Otroci bodo prišli na svoj račun z odličnimi picami. Gostilna je znana naokoli in veseli smo, da so jo priporočili tudi nam, saj smo bili tako s ponudbo kot s postrežbo zelo zadovoljni. Psi so dobrodošli na terasi, če le pridno počivajo ob lastniku.

 

Križevci pri Ljutomerju 10
9242 Križevci pri Ljutomerju
02 5871 439

Juna priporoča

Prekmurje me je povsem navdušilo. Koliko poti in koliko novih krajevnih novičk;) Čeprav pravijo, da je prekmurski dialekt povsem drugačen od gorenjskega, jaz ne opazim razlik. Mi se z repki razumemo prav povsod;)