Pot treh zvonov-Tržič s kolesom

Regija Gorenjska
Izhodišče opcija 1 izhodišče: padalsko pritajališče v Novakah (pred vasjo Senično) ali opcija 2 izhodišče: vas Sebenje v Tržiču
Dolžina poti 9 km
Trajanje poti 1,5h s kolesom, peš 2,5-3h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za nosilke , 6+ let , kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Udin boršt je razdrapan kraški svet, ki buri domišljijo. A pot treh zvonov, ki se vije po severnem delu Udin boršta, je prijazna in nezahtevna za prav vse starosti. Mi smo se podali po poti treh zvonov že večkrat, tako peš, kot s kolesom. V nadaljevanju pa z vami delimo nekaj pomembnih informacij za pohodnike ali kolesarje.

Idejo za pot so dobili domačini Žiganje vasi, ko so pred leti na cerkvi Sv. Urha zamenjali tri zvonove. Ker se jim je zdelo škoda, da bi stare zavrgli, so se domislili, da bi z njimi označili pot, ki se vije okrog Udin Boršta. Od tod tudi ime Pot treh zvonov. Ker pa so bili cerkveni zvonovi preveliki, so jo opremili s tremi manjšimi zvonovi in znamenji.

Napotki za šoferje;) Iz Gorenjske avtoceste se usmerite proti Tržiču in nadaljujete proti kraju Križe, naprej proti Seničem in po nekaj 100m vožnje (sredi klanca) zavijete desno proti padalskemu pritajališču v Novakah. V kolikor boste za izhodišče izbrali Sebenje, pa bodite pozorni za oznako kraja, kjer zavijete desno proti  smučarski skakalnici.

Pot poteka med Sebenjami, Novaki pod Golnikom in Žiganjo vasjo dolga približno 9 kilometrov. Ker gre za nezahtevno pot, je primerna za vsakogar, tudi za družine z otroki.

Po Poti treh zvonov se lahko odpravite iz različnih izhodišč.

Ker smo sami ljubitelji padalcev, se je otrokom zdelo zanimivo, da bi pred izletom opazovali pristajanje pogumnih padalcev, ki vzletajo iz Gozda nad Seničnim in nato pristajajo na padalskem travniku v Novakah. To je bilo naše izhodišče.

Na uradni spletni strani Visit tržič pa priporočajo, da pot začnete v središču Sebenj,  nadaljujete mimo kmetije Pr' Obstarju, v smeri proti skakalnemu centru. Vsak izbere po svoje... prav vsi sklenemo krog, ko obiščemo vse tri zvonove;)

Na poti se lahko razmigamo tudi na dveh trim poligonih z vso potrebno opremo za ogrevanje in raztezanje.

Večji del hodimo po dobri makadamski gozdni poti, zato je pot prehodna skoraj v vsakem vremenu in vseh letnih časih. Primerna pa je tudi za gorske kolesarje;) Tu lahko dodamo le to, da se na nekaterih delih v gozdu pot tudi malo vzpne, naša 6 letnica je sicer pot prekolesarila sama, dva majhna opazovalca pa smo vozili v kolesarski prikolici. Pot je prekolesarila tudi naša babi, ki nam je kot domačinka pot in njene znamenitosti tudi predstavila in postregla s številnimi okoliškimi zanimivostmi;)

Zanimivosti

Poznate legendo o Petelinu in zmaju?

Na območju Podljubelja in v dolini Pod Košuto lahko še danes opazujemo velike skalne bloke, ki so ostale nema priča prav posebnemu dogodku. V 14. stoletju si nastanka podora niso znali razložiti drugače kot s hudobnim zmajem in tako je nastala legenda o nastanku mesta Tržič.

»Pred več stoletij je bilo v naselju pod Ljubeljem več kot polovico kovačij. Tam je imel kovač starega petelina, ki mu je ušel na Košuto, kjer je znesel jajce, iz katerega se je izvalil zmaj. Zmaj se je zaril v goro, ko je zrasel v ogromno zverino, je to razklalo goro na dvoje. Sprožil se je bobneč plaz skal, ki je zasul naselbino pod goro. Da bi se rešili, so prebivalci stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tu stoji današnji Tržič.«

Prisluhnite legeni o nastanku Tržiča


Zemljevid

Naloži GPX

Pot treh zvonov-Tržič
Koordinate izhodišča 46,325379
14,318135

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Firb'c okn

V restavraciji se pohvalijo z divjačinskimi in ribjimi jedmi. Spečejo vam tudi pice in pripravijo testenine na hišni način. Za naše male nedobudneže imajo v gostilni tudi manjši igralni kotiček, da lačni trebuščki lažje počakajo na svoje kosilo. Prav tako je v gostišču na voljo tudi previjalna mizica. Gostišče je lahko dostopno tako za otroške kot invalidske vozičke. Gostišče se nahaja tik ob Gorenjski plaži-vsem dobro znanemu zunanjemu kopališču.

Ste Marie aux Mines 11,

4290 Tržič

059 133 333

SPLETNO MESTO

Vita, Olja in Juna priporočajo

Nekaj zanimivosti o skulpturi zmaju, ki vas pozdravi ob prihodu v Tržič.

Zgodba o zmaju je pomemben del nesnovne kulturne dediščine našega mesta, ki se ohranja skozi generacije. Zmaja so izdelali člani Kulturno umetniškega društva AMPUS pod vodstvom Anžeta Bizjaka, Anžeta Aljančiča in Aleša Povaleja.

Skulptura tehta več kot 1 tono in je v celotu sestavljena iz železnih delov, in sicer skoraj 200 m okroglih cevi porabljenih za samo konstrukcijo ter 900 m, približno 4 cm širokih železnih trakov, narezanih iz 1,5 mm debele pločevine, uporabljenih za končni izgled.

Glava ter posamezni segmenti so prav tako izrezani iz 1,5 mm debele pločevine. Za varjenje vseh delov so porabili skoraj 5 km varilne žice.