Pot spominov in tovarištva 7042

Pot spominov in tovarištva

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče Dolgi Most
Dolžina poti 32,5 km
Trajanje poti različno
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za 6+ let , kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Pot spominov in tovarištva je verjetno najbolj znana pohodna pot po Ljubljani, ki jo brez težav tudi odkolesarimo. Trasa je dolga 32,5 kilometra in je speljana po liniji bodeče žice, ki je med 2.svetovno vojno omejevala mesto. Ljubljana je bila okupirana dobra 3 leta ali natančneje 1171 dni. Tradicionalni pohodi po nekdanji trasi žice potekajo od leta 1946 dalje.


Večinoma je široka in peščena, udobna za hojo, deloma pa vodi skozi naseljene dele mesta, kjer je tudi asfaltirana. Ponekod se tesno spaja z naravo, denimo na hribu Golovec ali pri Koseškem bajerju, a tudi sicer ima pretežno »zelen« značaj: ob njej je tako posajenih okoli 7400 dreves skoraj petdesetih vrst. Na več mestih so zasajene skupine 88-ih dreves, ki nosijo ime »Drevored v spomin na tovariša Tita« (Tito je živel 88 let). Ob poti stojita 102 spominska kamna, na krajih, kjer pot sekajo mestne vpadnice, stoji 6 spomenikov. V času vojne je bil obseg mesta manjši, zato zdaj del poti poteka preko stanovanjskih naselij.


Pot je označena s tablami, na katerih je orisan njen potek, pohodnike pa po njej usmerjajo tudi okrogle kovinske oznake v tleh. Ob njej so spominski kamni, ki označujejo položaje nekdanjih bunkerjev. Gre za krožno pot, ki je razdeljena tudi na odseke, tako da je načeloma vseeno kje začnemo izlet. Oznake kilometrov in kontrolne točke pa se začnejo na Viču (Dolgi most) in si od tam sledijo v smeri urinega kazalca.

 

Zanimivosti

Prireditev Tradicionalni pohod po poti spominov in tovarištva praviloma traja 3 dni, vsakoletne datume pa določajo dnevi četrtek, petek in sobota pred 9. majem. 1. dan je pohod organiziran za ljubljanske vrtce, 2. dan za šolarje in 3. dan za občane. Udeleženci pohoda prejmejo papirnato zloženko, pri obisku vsake od osmih kontrolnih točk pa nanjo dobijo žig in podatek o času obiska. Prireditev poteka med 6. in 17. uro, potem se kontrolne točke zaprejo. Kdor prehodi celoten obroč in zbere vse kontrolne žige, prejme medaljo.


Poznate legendo o nastanku Ljubljane?

Ljubljano naj bi po legendi ustanovil mitološki grški junak Jazon. Z ukradenim zlatim runom je potoval prek črnega morja navzgor po rekah Donavi, Savi in nazadnje Ljubljanici, vse do njenega izvira. Tam naj bi ob velikem jezeru živela pošast, ki jo je Jazon premagal in ubil. Ta pošast je dobila lik v Ljubljanskem zmaju, ki danes domuje v ljubljanskem mestnem grbu in na Zmajskem mostu.

Prisluhnite legendi, zakaj je prav zmaj simbol Ljubljane.


Zemljevid

Naloži GPX

Pot spominov in tovarištva
Koordinate izhodišča 46,0373947
14,4663487

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Višinska razlika poti:

Gostinski lokal v bližini

 

Gostilna, pizzerija in bar Jurman

se ponaša z več kot 20-letno tradicijo. Gostje jih lahko najdete v Fužinah ob Zaloški cesti 151 v Ljubljani. Nudimo vam tople malice, jedi po naročilu, solate, sladice in pizze iz krušne peči. Pri njih se bodo dobro počutili tudi otroci, kajti lahko se bodo poigrali na več zunanjih in notranjih igriščih, ki so vsa ustrezno zavarovana, poleg tega pa je za njih poskrbljeno tudi z otroškimi menuji.

Zaloška cesta 151,

1000 Ljubljana
051 358 358

Mila in Staš priporočata

Koseški bajer je umetno jezerce na obrobju Ljubljane, ki je nastalo na nekdanjem izkopu gline. Danes predstavlja primer močvirnega naravnega okolja, v katerem živijo redke in ogrožene živalske ter rastlinske vrste.

Zraven jezera gre tudi Pot spominov in tovarištva in tukaj lahko po mili volji uživamo na ogromnem otroškem igrišču, starši pa tako v miru spijejo kakšno kavico.