Po Radenskem polju s kolesom 3908

Po Radenskem polju s kolesom

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Kulturni dom Velika Račna
Dolžina poti 6 km ( v eno smer)
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Radensko polje je kraško polje na severnem robu dolenjskega krasa, južno od kraja Grosuplje. Prepoznano je tako za naravoslovno kot kulturnozgodovinsko bogato območje Slovenije; zaradi svojega ekološkega pomena je  vključen v evropski program Natura 2000.

Na sredini Radenskega polja se vzdiguje osamelec Kopanj, preko polja pa tečejo tri reke, na sliki Dobravka ob visoki vodi. Na Radenskem polju obstaja več habitatov, izmed katerih so nekateri evropskega pomena. Pretežno je teren zaznamovan s travišči, sem in tja pa je opaziti zaplato gozda ali grmičevja. Slednje je zlasti bujno ob strugah rek, tako kot tudi šašje in ločje. Med spomladansko cvetje se uvrščajo barjanska vijolica, močvirska logarica, poletna kronica, prstasta kukavica ter ogrožena močvirska kukavica. Zmanjšuje se število primerkov zaenkrat še prisotnih močvirskega ušivca in močvirskega svišča, vsled gnojenja pa sta v zadnjem desetletju že izginili srednja rosika ter bela kljunka. Področje je tudi domovanje močvirskega petoprstnika ter trilistnega mrzličnika, sicer pa se na nekoliko bolj sušnih vresavah skrivajo tudi manj vlagoljubne rastline.

Izlet začnemo pri kulturnem domu Račna, kjer je urejeno parkirišče, zraven pa tudi igrišče z nekaj igrali za otroke. Pot je za kolo kar razgibana in ni primerna v vsakem obdobju. Kadar je več deževja, je lahko del poti ali zelo blaten ali pa celo pod vodo. Vmes se lahko ustavite pri lovskih opazovalnicah, naravnem poligonu za motorje in kolesa ter na koncu obiščete še ruševine gradu Boštanj. Malce naprej od cerkvice je tudi gostilnica, kjer si lahko privoščite osvežilno pijačo ali pa sladoled za otroke.

Zanimivosti

Močvirski tulipan ali močvirska logarica je rastlina iz družine lilijevk, ki raste v Evropi. Prepoznamo jo po cvetovih s šestimi venčnimi listi v obliki zvona, obrnjenih navzdol in obarvanih v značilnem škrlatno-rdečem vzorcu šahovnice. Cvetijo konec marca in v začetku aprila.
Vrsta je v Sloveniji zaščitena, najdemo pa jo na močvirnatih tleh kot je na primer tudi Radensko polje.

Zemljevid

Naloži GPX

Po Radenskem polju s kolesom
Koordinate izhodišča 45,902805
14,690359

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Višinska razlika poti:

Gostinski lokal v bližini

Gostišče Krpan Grosuplje

Poskrbijo za lačne trebuščke tako staršev kot njihovih malih pustolovcev. Nudijo tako malice, kot kosila, nahajajo pa se v centru Grosuplja. Prijazna postrežba, zelo okusna hrana in pester meni vas bo prepričal, da se sem zagotovo še vrnete.


Cesta na Krko 16
1290 Grosuplje
01 78 71 468

Mila in Staš priporočata

Boštanjski grad je bil zgrajen kot štiritraktna stavba z utrjenim obzidjem in obrambnim stolpom v predgradju.

Gre za tipično gradnjo tistega časa, vendar izrazito prilagojeno krajevnim, estetskim, gospodarskim in družbeno kulturnim razmeram. Danes je v celoti ohranjen le severni obrambni stolp, od mogočne osrednje stavbe pa je ostala le še severna stena z antičnim nastavkom za uro, delno ohranjen portal, nekaj manjših kamnitih klesanih kamnov za okenske okvirje, strešne in druge konzole, strelne line, straniščni izpust, kamnite stopnice in nekaj usločenih preklad zidanih iz opeke in lehnjaka. Prostor je super za kakšno igro vitezev in princes:)