Krožna medena pot s kolesom, Šenčur

Regija Gorenjska
Izhodišče slaščičarna Medeni vrt-Šenčur
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 40 min s kolesom
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Najboljše izhodišče za začetek izleta je parkirišče slaščičarne Medeni vrt. Pot nas vodi proti severu, kjer se pred nami kot na platnu razprostirajo prelepe gore-Kriška gora, Tolsti vrh, Storžič, Hudičkov boršt, Grintovec ter Krvavec. Pot je asfaltirana in namenjena tako sprehajalcem, kot tudi kolesarjem ter vodi v smeri Visoko. Pred električno postajo se odcepi desno na makedamsko pot (piknik prostor- zasaditev smrek), po 50 metrih pa zavije nazaj proti Srednji vasi. Glejte oznako Srjanska učna pot.

Na tem prelepem sprehodu lahko starši podučite svoje male vandrovčke o naravi tudi preko zanimivih panojev, kjer izveste veliko novega o gozdnih živalih. Kmalu nas po slabem pol kilometra poti pozdravi cerkev Sv. Rozamunde v Srednji Vasi, ki ima dva oltarja in posebej stoječi zvonik. Če se odločite za kratek postanek na bližnjem jezercu, potem zavijte pri cerkvi Sv. Rozamunde levo.

Jezero se nahaja le slabih 200 merov proti vzhodu in je bivališče številnim pticam ter ribam. V sklopu parka je tudi drevored z imeni posajenih drevesnih vrst. na koncu dravoreda vas pričaka novo otroško igrišče.

Lahko pa nadaljujete po makedamski poti do prvih hiš v Srednji vasi in nato po ulici, ki je vzporedna glavni cesti proti Šenčurju in naprej proti našemu sladkemu cilju- Medenemu vrtu.

Zanimivosti

Zakaj Šenčurjanom pravijo godlarji?

Včasih so od hiše do hiše hodili berači ter prosili za hrano in denar. Tako je nekega dne v Šenčur prišel berač iz drugih krajev. Napotil se je k neki hiši, kjer so ravno zajtrkovali, ter prosil za zajtrk. Vas zanima kaj se je zgodilo? Ta zanimiva legenda pripoveduje o tem, kako so Šenčurjani postali znani po godli. In zakaj je Šenčur vas krompirja?


Zakaj je Šenčur vas krompirja in zakaj se je Šenčurjanov oprijelo ime Godlarji.

Zemljevid

Naloži GPX

Medena pot, Šenčur
Koordinate izhodišča 46,250034
14,420656

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Medeni vrt

je sladka medena oaza na obrobju vasi Šenčur. Vabi s slastnimi torticami Magušar, odlično kavico, sladoledom in prigrizki. Ob lepem vremenu se lahko pocrkljate na sončni terasi, otrokom pa je na voljo otroško igrišče. V slaščičarni imajo tudi previjalno mizico za dojenčke. Dobrodošli so tudi naši hišni ljubljenčki.


Pipanova cesta 57,

Šenčur

059 017 692

SPLETNA STRAN

Višinska razlika poti:

Vita, Olja in Juna priporočajo

MINI ZOO

Le 100 metrov stran od Medenega vrta, na začetku našega sprehoda, je majhen privatni živalski vrt, kjer lahko otroci spoznajo prašičke, koze, ovce, rakuna, kokoši, kengurujčka, lamo in številne druge živalice. Vstopnina: 2 evra na vhodu v MINI ZOO.