Kolesarska pot Bohinj 5004

Kolesarska pot Bohinj

Regija Gorenjska
Izhodišče Bohinjska Bistrica
Dolžina poti 20 km
Trajanje poti 3-4 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, jeseni, spomladi
Primerno za kolesa
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

Okoliš Bohinja je podoben prizoru iz filma, za katerega bi zlahka rekli, da so ga snemali kje v Švici. Dokler še čakamo na izgradnjo poti med Bledom in Bohinjem, smo se zapeljali po okoliških vasicah in seveda preizkusili temperaturo jezera sredi maja, ki je bila borih 14 stopinj- brrr.

Kolesarka se začne v Bohinjski Bistrici, kjer imate pred mostom na desno (če se pripeljete iz smeri Bled) manjše parkirišče. Drugače lahko zapeljete tudi v mesto in od tam pričnete svojo pot. Steza je dolga 11 km, in pelje vse do Stare Fužine ter se stalno počasi vzpenja. Lahko se vrnete po isti poti ali pa naredite krožno turo. Mi smo se zapodili v klanec proti Planici. Do tja je potrebno iti nekaj 100 metrov nazaj po glavni cesti proti Bledu, nato pa zavijete levo. V tem vzponu boste premagali 140 m višinske razlike. Najvišjo točko dosežete v vasi Jereka (615 m). Krožna pot je dolga 20 kilometrov, lahko pa tudi nekaj več, če jo podaljšate do Ukanca. Del od Ribčevga Laza do Ukanca poteka po dokaj prometni cesti, zato je potrebna še dodatna previdnost in natančna navodila obnašanja v prometu mlajšim članom kolesarske ekipe.
O razgledih, simpatičnih vasicah in jezeru ne bomo izgubljali besed. Rekli bi samo to, da je je Bohinj košček Slovenije, ki vsakega očara in, ko si enkrat tam, si sigurno obljubiš, da se boš kmalu spet vrnil.

V jezeru se lahko kopate, vesljate s čolni, po novem pa tudi Sup-ate. Obstaja zemljevid, ki vam natančno pove, kje so vse te dejavnosti dovoljene. Predvsem pri supanju je potrebno upoštevati 7 vstopnih točk. Še en pomemben podatek- okrog jezera se žal ne da kolesariti, raje se odpravite peš. Pot je ponekod preveč skalnata in ozka za kolo.

Zanimivosti

  • ob koncu zadnje poledenitve je bilo Bohinjsko jezero višje za približno 18 m (segalo je do Stare Fužine)
  • le desetina Bohinjskega jezera je plitvejša od 10 m in kar 80 % ga je globljega od 20 m, 20 % celo od 40 m
  • med zaselkom Sveti Duh in prireditvenim prostorom Pod Skalco je nahajališče jezerske krede
  • v Bohinjskem jezeru živi kar 53 vrst plankonskih alg, okrog 60 vrst nevretenčarske favne (zoobentos) in vsaj 16 vrst rib
  • iz Bohinjskega jezera odteka druga najkrajša reka v Sloveniji, Jezernica, ki se od sotočja z Mostnico (100 m od mosta) imenuje Sava Bohinjka.

Zemljevid

Naloži GPX

kolesarska pot Bohinj
Koordinate izhodišča 46,279685
13,951668

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Pod Skalco

V gostilni Pod Skalco želijo gostom nuditi pravo domačo kulinariko. Gostu ponudijo naravno jed pristnega okusa. Njihovo tradicionalno okolje omogoča spoznavanje avtohtone gorenjske in bohinjske kulture. Ob gostilni se nahaja manjši živalski vrt s kozami in otroška igrala. Prijazni oskrbnik živali nas je povabil, da kozice tudi pobožamo. Gostišče si zasluži 5 * za dobro hrano in prijaznost! Med tem ko vaši otročki spoznavajo živali lahko vi iz njihove odprte terase občudujete prelepe bohinjske gore.

 

Ribčev Laz 58,

4265 Bohinjsko jezero

041 375 563

SPLETNA STRAN

Mila in Staš priporočata

Posebno mesto v lokalnem stavbarstvu Bohinja zavzemajo toplarji – bohinjski stogovi, postavljeni v gručah ali posamično ob domačijah, na robovih vasi in senožetnih planinah. Pod vznožjem kopaste gore Studor, sva jim med koesarjenjem opazilia največ na kupu. Namenjeni so sušenju v času košnje, žetve, za spravilo sena, pa tudi za zaščito pred slabim vremenom. Specifična konstrukcija zagotavlja izjemno zračnost, hkrati pa je likovno dodelana.