Kobarid- Tolmin 7468

Kobarid- Tolmin

Regija Goriška
Izhodišče kamp Lazar
Dolžina poti 16 km v eno smer
Trajanje poti 1-1,5 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Soča in njene prečudovite barve očarajo še tako velike dvomljivce. Ta konec Slovenije ima res ogromno za ponudit in samo veseli smo lahko, da je naša mala državica tako bogato raznolika.
Kolesarska tura od Kobarida do Tolmina je družinam prijazna, saj poteka po odmaknjenih poteh, ki niso prometno obremenjene. Pot je v eno smer dolga približno 16 kilometrov in večinoma ravninska. Lahka tura za najširši krog nezahtevnih kolesarjev. Iz Kobarida se držimo smeri proti Napoleonovem mostu, potem pa skozi vasive Kamno, Volarje, Gabrje prispemo do Tolmina.

Ta je v avgustu prizorišče enega večjih festivalov pri nas in takrat je tam še posebej pestro ;) Kobarid je prav tako simpatično mestece, kjer tistim z veliko energije in moči priporočamo še vzpon do Kostnice.

Na poti lahko obiščemo dve priljubljeni pohodniški točki: Kozlov rob v Tolminu in izvir Grofove vode nad vasjo Gabrje. Seveda bo po prijetnem kolesarjenju pasala osvežitev. Soča je malce bolj hladna kot kakšna druga reka, vendar za pogumne ni over. Priporočamo vam le, da se kopate na označenih delih in tam, kjer je to dovoljeno, saj zna biti reka v nekaterih delih nepredvidljiva..

Zanimivosti

V Kobaridu je ena večjih znamenitosti italijanska kostnica pri cerkvi Sv. Antona, ki je dvignjena na manjšem hribu in jo lahko vidimo tudi iz okolice.
Posvečena je vojakom, padlim v prvi svetovni vojni. Kostnico, ki sta jo oblikovala kipar Giannino Castiglioni in arhitekt Giovanni Greppi, so na Gradič nad Kobaridom postavili leta 1938, ko jo je tudi uradno odprl Benito Mussolini.


Kostnica je oblikovana v obliki osmerokotnika, v katerem so v treh koncentričnih krogih nameščene niše z imeni in priimki ter, vojaškimi stopnjami (čini) padlih vojakov, pri vsakem pa je dodan še napis "Presente" . V nišah so pokopani ostanki 7014 italijanskih vojakov (od tega 2748 neznanih).
Do griča, ki je visok 309 metrov vodi cesta, ob kateri so postavljene postaje križevega pota. Na njih pa so napisi v italijanščini. Če se na sprehod podamo iz centra mesta, bomo do vrha potrebovali slabih 20 minut.

Zemljevid

Naloži GPX

Kobarid-Tolmin
Koordinate izhodišča 46,2549418
13,5862556

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Turistična kmetija, kamp in sirarna Jelinc

je idealno izhodišče za pohode ob reki Soči, raziskovanje bovške okolicein bližnjih gora ter za številne športne aktivnosti.  Poskrbijo, da bodo vaši želodčki polni in zadovoljni. Tudi kužki so dobrodošli, čeprav imajo v kampu nekaj odličnih čuvajev-hišnih mačk.

Njihova specialiteta so postrvi s sirom. Njami;)

Soča 50,

5232 Soča

05 388 95 10
051 222 735

Višinska razlika poti

Mila in Staš priporočata

Veste kdo je Julius Kugy?

V nekoč odmaknjeni Trenti ljudje niso imeli veliko opravka z reko, bolj so morali paziti na njen hudourniški značaj in svoja skromna bivališča postavljati vstran od nje na višjih obronkih doline. V 19. stol. je Trento odkril Tržačan Julius Kugy in njene lepote predstavil širnemu svetu.