Okrog Parka Brdo pri Kranju s kolesom 6634

Okrog Parka Brdo pri Kranju s kolesom

Regija Gorenjska
Izhodišče Parkirišče ob Brdski ograji ali pri Hotelu Elegans
Dolžina poti 3,7 km po parku, 10 km s kolesi okrog Brda
Trajanje poti 2 h-3h
Najprimernejši čas za obisk poleti, jeseni, spomladi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Ena bolj priljubljenih kolesarskih poti v okolici Kranja, je kolesarski izlet okrog Brda. Po izletu se lahko sprehodite tudi po parku Brdo in si ogledate, zakaj je prav ta kraj, eden od najbolj priljubljenih izletniških točk tudi za domačine;) Vožnja z lastnimi kolesi po parku ni dovoljena, lahko pa si kolesa sposodite v Parku Brdo in z njimi prevozite številne poti Posestva Brdo. Park lahko otroci prevozijo tudi s poganjalčkom.

Očarljivo urejen Park Brdo je zakladnica kranjske aristokratske zgodovine. Na sproščujočem obisku po parku pa lahko občudujete bogato floro in favno ter spoznate mnoge znamenitosti, kot so Grad Brdo, nekdanja grajska pristava, stara oranžerija, dragocena kiparska zbirka, čebelnjak s panjskimi končnicami znanih slovenskih slikarjev, s slamo kriti kozolci toplarji.

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana - Jesenice, ki jo zapustimo na izvozu Kranj vzhod. Na prvem krožišču zapustimo krožišče na tretjem izvozu proti Kranju. Na naslednjem krožišču pri Mercatorju zavijemo prvi izvoz v smeri Jezerskega. Vozimo se do T križišča pred naseljem Britof, kjer zavijemo levo. Na semaforiziranem križišču v Britofu gremo naravnost, nato pa po glavni cesti skozi naselji Orehovlje in Predoselje, do uvoza na posestvo Brdo pri Kranju na desni strani, kjer je urejeno veliko parkirišče. Od tam pa s kolesom okrog Brdske ograje ali peš po Parku Brdo.

Park Brdo je očarljivo urejena zakladnica kranjske aristokratske zgodovine. Na sproščujočem sprehodu po parku lahko občudujete bogato floro in favno ter spoznate mnoge znamenitosti, kot so Grad Brdo, nekdanja grajska pristava, stara oranžerija, dragocena kiparska zbirka, čebelnjak s panjskimi končnicami znanih slovenskih slikarjev, s slamo kriti kozolci toplarji. Čudovit sprehod po parku, kjer se otroci lahko spoznajo s številnimi živalmi; lipicanci, labodi, racami, ribami ter pestrim rastlinjem.

Protokolarni objekt Brdo pri Kranju ima čudoviti park, ki nas vabi na sprehod v vsakem letnem času. Na posestvu se prepletajo travnato, vodno in gozdnato okolje. Za ogled parka je potrebno plačati vstopnino, ki jo lahko poravnate na recepciji hotela ali pri vratarju na vhodu v park. Park si lahko ogledate tudi v spremstvu vodnika, vendar je za to potreben vnaprejšnji dogovor v recepciji hotela. Grajski park si je ob nedeljah popoldne možno ogledati tudi s kočijo. Park je odprt vsak dan od sončnega vzhoda do mraka. Karte za vstop v park so na voljo v vratarnici ob vhodu v park.

Vstopnina za dnevno karto:

odrasli: 5 € otroci do 6-15 let: 2 €
upokojenci, študentje: 3 €
družinska (2 odrasla, otroci do 15 let): 12 €

Predšolski otroci ob spremstvu odraslih oseb imajo v Park Brdo prost vstop.

 

Zanimivosti

 

Posestvo Brdo ima že več kot 500 let bogato zgodovino. Na posestvu stoji renesančni Grad Brdo, katerega prvi lastniki segajo v 15. stoletje in v katerem so skozi stoletja bivale številne plemiške rodbine. Leta 1510 je cesar Maksimiljan I. Habsburški podpisal dovoljenje za gradnjo gradu Brdo in Jurij Egkh je postavil prvi renesančni dvorec na Kranjskem. S prihodom Zoisov je Brdo doseglo mednarodno slavo, tu je svetovno znani botanik baron Karel Zois uredil prvi alpski botanični vrt. V prejšnjem stoletju je v dvorcu občasno bivala jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, po 2. svetovni vojni pa je bivši jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito ob svojih obiskih v Sloveniji grad uporabljal kot poletno in protokolarno rezidenco. Danes je Grad Brdo najpomembnejši protokolarni objekt v Republiki Sloveniji.

Zemljevid

Naloži GPX

Okrog parka Brda pri Kranju
Koordinate izhodišča 46,27575
14,3689683

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Restavracija hotela Elegans,

kjer ti na prelepi zunanji terasi postrežejo z odličnim domačim mangovim sladoledom, smutijem ali čokoladno tortico. Ob nedeljah vas od 11h dalje vabijo na brunch, kjer boste lahko izkusili številne lokalne dobrote.

Predoslje 39,

4000 Kranj
(04) 260 10 00

Vita, Olja in Juna priporočajo

Najprej na kolo, potem pa še na jahanje ali sproščujočo vožno s kočijo po posestvu Brdo.

Ogled štalce lipicancev ali praznovanje rojstnega dne v družbi lipicancev. Za vse mini nogometne navdušence pa je možen tudi ogled stavbe Nogometne zveze Slovenije.