Šmartinsko jezero-Celje 509

Šmartinsko jezero-Celje

Regija Savinjska
Izhodišče parkirišče gostišča Muzelj v Ločah
Dolžina poti 5 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Šmartinsko jezero se nahaja v neposredni bližini Celja in je s svojo razgibano obalo ter zanimivo okolico privlačna izletniška točka. Nastalo je leta 1970 in meri 113 ha vodne površine. Poleg svoje prvotne funkcije zadrževalnika visoke vode sta se jezero in okolica z leti spremenila v rekreacijsko, športno in turistično območje, ki je iz leta v leto bolj priljubljeno.

S svojo idilično, neokrnjeno naravo, pestro ponudbo, predvsem pa varno in urejeno potjo do vode Šmartinsko jezero privablja in navdušuje vse generacije obiskovalcev. Številni sprehajalci, rekreativni tekači, kolesarji in seveda štirinožni prijatelji so vsak dan na poti k istemu cilju – na Šmartinsko jezero.

Varna, urejena in lepo označena pot, ki se prične pri Čolnarni Muzelj v Ločah, pešce, tekače in kolesarje popelje prav do jezera. Pri jezeru se pot razcepi v dve smeri: levo vodi po krožni potki mimo ladjice Jezerska kraljica in sodobnih igral za otroke, se nadaljuje okoli enega izmed rokavov jezera in se preko pontonskega mostu konča pri Čolnarni Muzelj, kjer se lahko sprehajalci spočijejo v senci dreves ali si izposodijo čoln oziroma kajak. Desna smer pešpoti zavije v gozdiček in vabi k sproščanju in uživanju ob jezerski obali.

Ob celotni poti okoli jezera so razporejene lesene klopi, namenjene počitku in sprostitvi ter informativne table s poučnimi podatki o jezeru in življenju v njem. Obiskovalce vabijo tudi prostori za piknik v naravi, medtem, ko kulinarično izkušnjo zaokrožujejo ponudniki gostinskih storitev okoli jezera.

Zanimivosti

Poleti se na jezeru odvijajo številne športne dejavnosti, kot so čolnarjenje, supanje, plavanje, ribolov itd.

Zemljevid

Naloži GPX

Šmartinsko jezero-Loče
Koordinate izhodišča 46,279743
15,261276

Gostinski lokal v bližini

Čolnarna Muzelj v Ločah

Po sprehodu so nas presenetili z odlično hrano in prijazno postrežbo, gostišče, ki poleg okusnih jedi ponudi tudi prelep razgled na Šmartinsko jezero in okolico, je kot nalašč za krajši počitek po izletu.

Loče 14,

3201 Šmartno v Rožni dolini

031 432 408

Vita, Olja in Juna priporočajo

Midve sva bili navdušeni nad številnimi labodi, ki so naju kot vojska zasledovali ves čas poti ob jezeru. Na srečo smo imeli seboj nekaj suhega kruhka, tako, da so mali zasledovalci prišli na svoj račun.