Rogatec-Dvorec Strmol in muzej na prostem 468

Rogatec-Dvorec Strmol in muzej na prostem

Regija Savinjska
Izhodišče center Rogatca ali parkirišče pod dvorcem Strmol
Dolžina poti 1,8 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Krajši sprehod z našimi najmlajšimi, mimo konjušnice in obisk muzeja, ki leži kar na prostem. Oglejmo si enega izmed najlepših muzejev na prostem, v Rogatcu. Pot lahko začnemo v centru Rogatca ali pa se odpeljemo malo naprej in avto pustimo pod vznožjem dvorca Strmol. Možen je tudi ogled dvorca.

Peš se lahko odpravite le kak kilometer stran v muzej na prostem. Prvotna ideja o ohranitvi rojstne hiše pesnika Jožeta Šmita je z leti prerasla v največji lokalni muzej na prostem v Sloveniji, ki je bil l. 1997 nominiran za evropski muzej leta. Je znanstveno zasnovan kulturni spomenik državnega pomena pod strokovnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine – OE Celje.

V muzeju je poskrbljeno za organizirano vodenje, ob tem pa izvajajo zanimiv pedagoški program aktivnih etnoloških delavnic za mladino in odrasle, muzejske demonstracije in učne delavnice domačih obrti, kmečkih opravil in kulturnega izročila:

  • peka kruha,
  • pletenje iz ličja in šibja,
  • ročno tkanje,
  • kovaštvo,
  • kamnoseštvo,
  • kuhanje in lupljenje vrbovega šibja,
  • velikonočne butare in košarice iz testa.

 

Zanimivosti

 

Severozahodno nad trgom leži grajski kompleks Strmola, prvič omenjen leta 1436, ko so celjski grofje podelili Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem stolp pri Rogatcu.

V 16. stoletju so ob prvotnem stolpu prizidali še en stolp ali trakt in celotno zgradbo obdali z obzidjem in obrambnimi obzidnimi stolpiči. S prezidavo je bila stavba sklenjena z obliko črke T v tlorisu in je izgubila prvotno utrdbeno vlogo. Konec 17. stoletja so obrambne stolpiče podrli, obzidje pa nadomestili z nizko zidano ograjo. Višino prvotnega stolpa so prilagodili ostali stavbi in ob njej pozidali manjšo enonadstropno stavbo z notranjim dvoriščem. V tej stavbi je bilo v 19. in v začetku 20. stoletja okrajno sodišče, o čemer pričajo še ohranjene ječe. Ob gradu je bil zasnovan tudi lep angleški park z obzidanim studencem. Park se ni ohranil, graščina pa je po vojni služila kot stanovanjska stavba.

Zemljevid

Naloži GPX

Rogatec
Koordinate izhodišča 46,228271
15,698919

Gostinski lokal v bližini

Restavracija Bohor

že od davnega leta 1935 v samem središču Rogaške Slatine gostom ponuja najrazličnejše kulinarične specialitete. Zaradi odlične lege in še boljše postrežbe ter okusne hrane, so znani daleč naokoli. Sami smo v njihovih specialitetah uživali kar dva dni zaporedoma:)


Kidričeva ulica 23
3250 Rogaška Slatina

03 581 41 00

Vita, Olja in Juna priporočajo

V muzeju na prostem se nahaja tudi trgovinica z ročno izdelanimi lokalnimi izdelki. Nas so navdušile igrače iz blaga, sponke za lase, čaji, zelišča in tudi drugi butični izdelki. Igračka mucek napolnjen z dišečo sivko me še danes zaziblje vsak večer v spanje.