Celje- mesto grofov 6044

Celje- mesto grofov

Regija Savinjska
Izhodišče javno parkirišče pri železniški postaji
Dolžina poti poljubno
Trajanje poti 1-3 dni
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Poznamo mesta Slovenije po njihovi velikosti? Hja, mogoče je Celje res na bronastem, tretjem mestu, vendar ponudi skoraj neomejeno veliko možnosti za preživljanje prostega časa.

Domačini mu ljubkovalno pravijo Cjele ali Cele, leta 15 pr.n.štetjem, ko so naselbino osvojili Rimljani pa se je mesto imenovalo Celeia. Antično je bilo to zelo bogato mesto z gradom, stolpi ter palačami zato so ga klicali tudi druga Troja.

 

Da gre za zgodovinsko zelo pomembno mesto, se lahko prepričamo že pri vstopu v prenovljeno zgradbo Turistično informacijskega centra, ki ga najdete v srcu starega mestnega jedra. Sprehodite se skozi Paviljon v katerem je arheološka zbirka, ki je bila najdena med obnovo mesta. Preslikamo se lahko v dnevno sobo tistega časa in uau, kakšni mojstri mozaikov so bili že takrat. Paviljon je leta 2019 prejel prestižno nagrado Evropske unije za ohranjanje kulturne dediščine.

Obisk mesta lahko začnete tako kot mi, z igro pobega na prostem. Vse podatke in pripomočke dobite v Ticu, nato pa se na zabaven način podate na sprehod skozi center. Pst, naj vam zaupamo skrivnost- sodelujejo lahko tudi naši najmlajši in si ob pravilno rešeni uganki, na koncu prislužijo nagrado.

Že med igro spoznamo pomembne prebivalce Celja kot so zelo navdihujoča Alma M. Karlin ter fotograf Josip Pelikan. Seveda nismo mogli mimo Hermanovega brloga. Gre za edini otroški muzej v Sloveniji po katerem te vodi lisjak po imenu Herman, seveda. Najdete ga v Muzeju novejše zgodovine in ko zaključite z otroškim delom le poglejte tudi razstavo za starejše, pardon za nas, starše. Če so vaši otroci vsaj malo podobni našim, potem boste iz muzeja prišli lačni in žejni;) 7 korakov naprej vas bo sprejela znana kavarna Zvezda v kateri imajo najslastnejšo sladico. Ste vedeli, da ima Celje prav svojo? O ja, govorimo o celjski rolici, ki je odlična in vam jo definitivno priporočamo.

 

Če boste v mestu preživeli več kot en dan, pa ne smete izpustiti obiska Starega grada Celje, katerega opis najdete na tej povezavi- STARI GRAD ter sprehoda okrog Šmartinskega jezera- klik na povezavo. Grad je odprt vse dni v letu in je bil dom najvplivnejše slovenske vladarske dinastije vseh časov. V toplejšem delu leta se vsak konec tedna odvijajo programi Žive zgodovine s kulturno-zgodovinskimi društvi iz vse Slovenije. Šmartinsko jezero se nahaja v neposredni bližini Celja in je privlačna izletniška točka.

Za otroke verjetno najbolj atraktivni točki pa sta Tehnopark in Tropska hiša. V Tehnoparku Celje je veliko interaktivnih iger na temo naravoslovja in tehnologij. Prav vsak lahko najde nekaj zase in mi pravimo da je to zabava za 1-99 let. Tropska hiša je dokaj nova atrakcija, kjer se lahko na nekaterih mestih sprehodimo kar med živalmi. Predstavljeno je ogromno vrst, od kač, žabic in pajkov....živali za katere sami pravijo, da se jih veliko ljudi boji, vendar ob samem stiku in znanjem izgubijo predsodke ter strah. Noro doživetje!

 

Več informacij o izletih lahko dobite na povezavi: VISIT CELJE

 

Zanimivosti

Alma M. Karlin je bila svetovna popotnica, rojena prav v Celju. Skoraj 150 let nazaj se je sama za 8 let podala na pot okrog sveta. S seboj je vzela pisalni stroj, Eriko in si s članki, slikanjem ter učenjem tujih jezikov financirala pot. Kot strastna zbirateljica je večino predmetov iz svojih potovanj poslala domov in so danes shranjeni v Pokrajinskem muzeju v Celju. Napisala je kar 24 knjig ter več kot 40 proznih del. V Tic-u lahko kupite otroško slikanico, ki prikazuje njeno pot. V Celju si je možno ogledati tudi kje je Amla bivala zadnja leta svojega življenja.

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

PIZZERIJA DIAVOLO

Super pice in zelo hitra postrežba. Za najmlajše imajo tudi barvice in pobarvanke na drugi strani menija. Za sladico pa definitivno priporočamo tris palačink, njami!

Mariborska cesta 118, 3000 Celje

Mila in Staš priporočata

Počitnice v Celju so bile zares zanimive, midva pa sva bila najbolj presrečna, da smo prenočevali v Celjski koči. To, da sva se zjutraj zbudila kar na smučišču je bilo noro, saj sva pol ure kasneje že uživala v snežnih vragolijah. Definitivno se vrnemo še spomladi, saj je mami v svoj zvezek zapisovala vse tematske poti, ki jih lahko še obiščemo. Pri Celjski koči je tudi pustolovski park, bobkart in zipline.