Park vojaške zgodovine- Pivka 4091

Park vojaške zgodovine- Pivka

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče parkirišče pri muzeju
Dolžina poti po želji:)
Trajanje poti 2-3 h
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Park vojaške zgodovine Pivka je resnično zelo lepo urejen muzej in navduši tako moško kot žensko populacijo. Gre za hitro razvijajoč se center, ki s svojo pestro zbirko eksponatov, obiskovalcem nudi zanimiv vpogled predvsem v nacionalno zgodovino. Poleg odlično restavriranih tankov, helikopterjev nas je navdušila prevsem podmornica.

Če se vnaprej naročite, si lahko z vodičem ogledate tudi njeno notranjost. Res super izkušnja, ki jo vsem toplo priporočamo. Zelo lepo imajo razpeljano pot, ki nas vodi po zgodovini osamosvojitve naše mlade države- del muzeja so uredili celo v tipično sobo 80tih, v kateri se večina še najde ali pa je kaj podobnega videla pri babici doma;)

Da vas pripravimo vnaprej-imajo tudi ooooooogromno ter bogato založeno trgovinico s spominki. Še bolj super pa je to, da lahko otroke po zaključenem ogledu odpeljete jesti kar v njihovo restavracijo Kantina, ki se nahaja takoj ob muzeju.

Zasnovan je zelo moderno, v zbirko pa stalno dodajajo nove eksponate. Ob našem zadnjem obisku so dobili helikopter MIL Mi 8, ki je impresioniral predvsem očija. V Pivko se sicer lahko pripeljete z avtomobilom, še bolj razburljivo doživetje pa je, če si ga popestrite tako, da se odpravite z vlakom. Železniška postaja je slab kilometer oddaljena od muzeja, linije pa so tudi med vikendom kar pogoste.

Na njihovi uradni strani so zapisali takole: Z nacionalnega vidika je pomembno, da je Republika Slovenija s kompleksom Parka vojaške zgodovine dobila dostojno vojaškozgodovinsko muzejsko zbirko, ki predstavlja po standardih klasične države, tudi enega od atributov državnosti. Nenazadnje je z razstavo Pot v samostojnost, ki predstavlja nosilno razstavo Parka vojaške zgodovine, Slovenija tudi dobila edino stalno razstavo posvečeno osamosvojitvenemu dogajanju in vojni za obrambo slovenske samostojnosti leta 1991.

 

Zanimivosti

Izlet si lahko podaljšamo tako, da obiščemo še utrdbo Alpskega zidu na Primožu. Alpski zid je bil utrdbeni sistem, ki ga je italijanska vojska gradila ob vsej kopenski meji v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno. Do utrdbe je urejena tematska pot, ki povezuje Park vojaške zgodovine, nekdanji vojaški poligon na Koti 110 ter hrib Primož. Na Koti 110 so med prvo svetovno vojno zgradili sistem strelskih jarkov in izkopali kaverno z namenom usposabljanja enot, ki so se pripravljale za boj na soškem bojišču. Če se vnaprej naročite, se lahko v spremstvu vodnika sprehodite tudi v notranjost utrdbe in si ogledate 500 m podzemnih rovov.

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Restavracija Kantina

Za piko na i si lahko tukaj privoščite lokalne jedi, ki spominjajo na hrano vojakov. V ponudbi imajo vse od pasulja, enolončnic, zrezkov ter solat.

Malčki so bili navdušeni nad notranjostjo, nekatere jedi pa postrežejo tudi v tipičnih skledicah, ki še poglobijo doživetje.

Kolodvorska cesta 51,

6257 Pivka

+386 (0)5 757 11 90

Mila in Staš priporočata

Starša sta naju na ta izlet odpeljala kot presenečenje, ker sva imela dober teden (beri: sva se res lepo obnašala;), jaz pa sem si zelo želel videti podmornico. Ime ji je Zeta, dolga je 19 metrov, njena naloga pa je bila predvsem vohunske narave. Muzej jo je pridobil leta 2011 kot darilo Republike Črne gore.