Notranjski muzej Postojna

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče Notranjski muzej Postojna, Kolodvorska cesta 3, 6230 Postojna
Trajanje poti 1h -cel dan:)
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

 

Ste obiskali Postojnsko jamo, vendar vam ni bilo dovoljeno dotikati se jamskih kapnikov? Ste spoznali pogumnega viteza Erazma Predjamskega in želeli zavihteti meč kot on?

Notranjski muzej v Postojni razkriva mnoge skrivnosti skrivnostnega kraškega sveta. Otroci vseh starosti lahko v muzeju skozi igro in raziskovanjem muzejskih razstav izkusijo nepozabno doživetje in pobožajo prave kapnike!

So tudi vaši malčki z navdušenjem (in smehom, velikoooo smeha) gledali serijo filmov Ledena doba? Mogoče raje Noč v muzeju? (: V Notranjskem muzeju bodo videli okostja ledenodobnih živali – jamskega medveda, stepskega bizona ter ostanke jamskega leva, hijene, nosoroga in celo povodnega konja – in se tudi preizkusili v sestavljanju medvedovega okostja.

Pobliže se bodo spoznali s tisto čudno jamsko živaljo – človeško ribico – in skozi profesionalni mikroskop raziskovali drobcene jamske živali, ki so nam vsem s prostim očesom skoraj nevidne, skrite v globine podzemlja. Tudi za vse mlade in najmlajše raziskovalce imajo v muzeju prav poseben kotiček, kjer se lahko, kot pravi bodoči znanstveniki preizkusijo v raztapljanju kraškega apnenca.

Pogumni vitez, Erazem Predjamski, je Predjamski grad branil pred vsemi sovražniki, se bojeval kot pravi vitez (z mečem v roki, na belem konju in z čudovito damo ob strani) in, če še ne veste, čuval svetleč, zlata poln, bogat zaklad! Njegovo vlogo čuvaja so prevzeli v Notranjskem muzeju, vendar zaklada ne skrivajo. Pridite in si ga oglejte v vsej svoji veličini!

Kot posebno doživetje pa vsem, ki bi si radi malo odpočili po raziskovanju muzeja, priporočamo ogled filma z očali 3D, ki vas bo postavil v dobo divjega jamarstva, ko še ni bilo elektrike, kaj šele rdečega vlakca iz Postojnske jame. Zanimivo, kajne? V Notranjskem muzeju Postojna je od 26. februarja 2015 na ogled stalna muzejska razstava o krasu - Muzej krasa. Razstava Muzej krasa je pomembna nova pridobitev Slovenije in predstavlja edinstveno točko za predstavitev klasičnega krasa.

ŠE NAMIG EKIPE DRUŽINSKIH IZLETOV: Če se boste na izlet do Notranjskega muzeja odpravili z vlakom, boste v Notranjski muzej Postojna deležni še dodatne ugodnosti ob nakupu vstopnice:) Vaša vozovnica vam namreč prinese popust pri vstopnini. Kul, kajne? Predlog za lep družinski izlet in še za dogodovščino hkrati.

Več informacij o aktualnih dogodkih in ugodnostih pa najdete na spletni strani NOTRANJSKI MUZEJ POSTOJNA.

Odpiralni čas in cenik:

LETNI URNIK (maj - oktober):

Pon.: zaprto

Tor. - ned.: 10:00-18:00

ZIMSKI URNIK (november - april):

Pon.: zaprto

Tor. - ned.: 10:00-17:00

ZAPRTO: 1.in 2. januar, 1. november, 25. december.

Vstopnica odrasli: 5,00 EUR

Vstopnica upokojenci: 3,00 EUR

Vstopnica predšolski otroci: 1,00 EUR

Vstopnica mladi (osnovnošolci, dijaki, študenti): 3,00 EUR

Skupinska vstopnica (nad 10 oseb): 3,00 EUR/OSEBO

KONTAKTI TIC:

TIC Galerija

Trg padlih borcev 5, 6230 Postojna

+386 (0)40 122 318

ticgalerija@zavod-znanje.si

TIC Postojna

Tržaška cesta 59a (ob Mercator centru), 6230 Postojna

+386 (0)64 179 972

tic.postojna.info@zavod-znanje.si 

Zanimivosti

Dobrodošli v deželi Torbarjev!

»Torbarjev? Kakšnih torbarjev?« se verjetno sprašujete. Legenda pravi, da je nekoč v Postojnski jami živel velik grozen zmaj, ki so se ga vsi bali. Nihče v okolici ni bil dovolj močan, da bi Postojnskega zmaja pokončal in Postojnčane rešil pred zlobno pošastjo. K sreči je na pomoč priskočil iznajdljiv in pogumen pastirček Jakob, ki je zmaja ukanil tako, da mu je za obrok prinesel z apnom napolnjeno telečjo kožo. Ko se je pošast po slastnem kosilu napila vode, jo je razneslo na vse konce! Domačini so Jakobu v zahvalo za njegov pogum na začetku vasi Šmihel pod Nanosom postavili kip, iz ostankov zmajeve kože pa sešili torbo,  in vse od takrat naprej s(m)o Postojnčani znani kot »torbarji«. 


Zemljevid

Naloži GPX

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Ob kaminu

je kot nalašč za kosilo ali večerjo po dnevu polnem pustolovščin in nagajivosti. Pohvali se lahko z bogato tradicijo in kulinarično ponudbo. Ponujajo pester izbor jedi, kot so jedi na žaru, pice, ter jedi izpod peke. Nahaja se v zavetju zelene oaze ob reki Pivki in stran od mestnega vrveža. Ob vikendih poskrbijo tudi za živo glasbo, kar popestri večer ob vrhunski hrani in pijači, otroci pa lahko čakanje na hrano lažje počakajo na igralih v senci pod krošnjami dreves.


Tržaška cesta 88,

6230 Postojna

+386 (0)5 720 15 01

info@gostilnaobkaminu.si

www.gostilnaobkaminu.si

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ste vedeli, da lahko otroci v Notranjskem muzeju praznujete svoj rojstni dan?

Za svoj rojstni dan prijatelje povabite kar v Notranjski muzej: otroci izdelujejo katapulte, iščejo skriti zaklad, rešujejo uganke in ustvarjajo kristale. 

To pa je super rojstnodnevna žurka, za vse nas male brihtne glavce;), a?