Grad Snežnik 2167

Grad Snežnik

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče parkirišče pri gradu
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, jeseni, pozimi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Romantični grad Snežnik na Notranjskem je eden od dveh v Sloveniji z ohranjenimi originalnim pohištvom iz druge polovice 19. stoletja. Nahaja se tik pod goro Snežnik v občini Loška dolina.
Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred sto petdesetih let, saj so saloni in spalnice opremljene kot v času kneza Hermana in Ulrika ter kneginje Ane. Stene krasijo družinski portreti, stare fotografije in grafike. K domačemu vzdušju počitniškega bivališča so prispevali klavir, biljard in gledališki kotiček. Sčasoma se je v gradu nabralo precej lovskih trofej, tudi nagačeni medved, ki je na gradu že več kot sto let in bo definitivno navdušil vaše malčke.
Le koga ne zanimajo princi, princese, vitezi, knezi in kneginje? Ob slabem vremenu je obisk gradu odlična ideja, če pa se vmes zjasni, vam priporočamo sprehod skozi lično urejen park. Sestavljen je iz kostanjevega in lipovega drevoreda ob gradu pa lahko vidimo še dve umetni jezerci, ki ju napajata izvira Obrh in Brezno.
Starodavni grad v prelepi naravi nudi prijetno in poučno razvedrilo za ves dan. Pozorni bodite le na delovni čas. Pozimi so ob ponedeljkih zaprti, vse ostale dni pa je grad odprt od 10-16ih. Od prvega aprila dalje so odprti vse dni v tednu od 10-18ih. Ogledi se začnejo vsako polno uro in so možni samo v spremstvu grajskega vodnika. Še pomemben namig- v gradu je snemanje in slikanje prepovedano, zato se še toliko bolj lahko prepustimo uživanju in poslušanju zanimivosti.

Grad najdete na naslovu Kozarišče 67, 1386 Stari trg pri Ložu.

Zanimivosti

Zelo blizu gradu se nahaja Križna jama, ki je svetovno zana po svojih številnih podzemnih jezercih. Je edina naravno ohranjena turistična jama v Sloveniji, zato v jami ni električne razsvetljave in betonskih poti. Za ogled obiskovalci dobijo gumijaste škornje in prenosno akumulatorsko svetilko. Vsak obisk jame vključuje tudi vožnjo s čolnom. Da pa je obisk še bolj edinstven, vam pokažejo nekaj kosti jamskega medveda. Iz kosti so sestavili dve popolni okostji, ki sta bili poslani v dunajski naravoslovni muzej. Iskrice v očeh najmlajših zagotovljene!

 

Zemljevid

Naloži GPX

grad Snežnik
Koordinate izhodišča 45,682171
14,469394

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in picerija Škriban

Če se boste ustavili tukaj, vas bodo na meniju poleg pic pričakale tudi nekatere tradicionalne jedi, značilne za Notranjsko. Zelo nam je všeč, da večino postrežene zelenjave pridelajo sami na vrtu ali pa kupijo pri okoliških kmetih. Lokalno je vedno najboljše! Priporočamo, da si privoščite kakšno od hišnih specialitet, zagotovo boste navdušeni tako kot smo bili mi.

Cesta Notranjskega odreda 17

1386 Stari trg pri Ložu

(01) 705 70 90

Mila in Staš priporočata

Oba sta navdušena nad destinacijo- grad, pravljice, jama, s čolnom po jezeru in še jamski medved! Zna kdo povedati, kaj bi lahko bilo še boljše? Aha, že vemo. V okolici mrgoli  bajk in pravljic o čarovnicah, ki so se sprehajale po bližnjem Cerkniškem jezeru in še danes rade zajahajo svoje metle v času pusta:)