Pot na Mohor 5115

Pot na Mohor

Regija Posavska
Izhodišče gasilski dom Brestanica
Dolžina poti 2.3 km
Trajanje poti 0.45-1 h do vrha
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

Pot na Mohor začnemo pri gasilnem domu v Brestanici, kjer se lahko odločimo za Rudijevo pot, ki je ime dobila po gospodu Rudiju Kadivniku, ki si je za njeno ureditev najbolj prizadeval, ali pa za Janezovo pot, po kateri je možno narediti krožen povratek.

Pot nas popelje skozi Slom na Sremič, Grmado ali do cerkve Svetega Mohorja. Dolžina sprehoda je 2.3 kilometra, z malimi otroki pa potrebujemo dobro uro do vrha.

Na strmem pobočju Sremiča, ki z JV strani stiska stari trg Brestanice, stoji na lepem razglednem mestu cerkev svetega Mohorja. Proti severu se odpira čudovit pogled nad Brestanico in njen grad, Savo in celotno kotlino, v kateri so trapisti obdelovali svoja polja.

Cerkev so večkrat dograjevali. Prvotna poznogotska cerkev iz 2. pol. 15. stoletja (prvič omenjena 1477) je obsegala sedanjo, vendar nižjo ladjo s 3 okni in ožji ter nižji prezbiterij. Najznamenitejša je Nortburgina kapelica, kjer so ohranjene čudovite freske iz 18. stoletja, na katerih je upodobljena zgodba dobrosrčne in pobožne deklice. Cerkev je v letih 1750–1785 veljala za zelo obiskano lokalno božjo pot. Na pobočju Mohorjevega hriba so v 19. stoletju stale vislice- gavge, kjer so obešali tiste grešnike, ki jih je okrajno sodišče v Sevnici obsodilo na smrt.

Zanimivosti

Pri cerkvi so proti toči streljali v nevihtne oblake z možnarji in zvonili z zvonovi, saj je zaradi raznovrstne termike tukaj rado deževalo in je pogosto padala toča.

Za takšno obrambo je bil zadolžen mežnar Mohorski Miha, ki pa je bil kljub prizadevanju, večkrat neuspešen. Zato naj bi takrat, ko je na Kranjskem sijalo sonce, pri Mohorju pa tolkla toča, govoril: "Sv. Mohor in Fortunat, dej še mal po Kranjski prat."

To zanimivo zgodbo še danes radi povedo domačini.

Zemljevid

Naloži GPX

Pot na Mohor
Koordinate izhodišča 45,992096
15,473851

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Pizzeria Fontana

Odlično gostišče, z zelo okusno hrano, kjer si lahko starši tudi malce odpočijemo, saj so otrokom na voljo tudi otroška igrala, tako da se mali obiskovalci lahko brez skrbi igrajo. Mi smo z veseljem in predvsem zelooooo hitro pojedli dobre pice.

Dalmatinova ulica 2
8270 Krško

07 49 22 200

Mila in Staš priporočata

Najbolj nama je všeč, če o kraju kjer smo na izletu, preberemo kakšno njihovo ljudsko pripovedko ali povest. Tokrat je ta res zanimiva in z veseljem jo deliva z vami.

Deklica Notburga se je rodila leta 1256 klobučarju in kmetiču v tirolskem mestu Ratenburg. Mati jo je dobro vzgojila in jo naučila, naj povsod v naravi gleda Boga. Osemnajstletna je šla Notburga služit v bližnji grad.

Prisluhnite zanimivi ljudski pripovedki o deklici Notburgi.