Ajdovski gradec, Vranje 5983

Ajdovski gradec, Vranje

Regija Posavska
Izhodišče označeno parkirišče
Dolžina poti 1.2 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ajdovski gradec je 436 m visok obrasel grič, ki je 8 km oddaljen od Sevnice in se nahaja nad dolino Vranjskega potoka. Lušten sprehod, za katerega boste porabili slabo uro in vse kalorije Melanijine torte, ki si jo lahko privoščite v slaščičarni v centru Sevnice.


Arheloško najdišče Ajdovski gradec sodi med najbolje raziskana naselja iz časov preseljevanja ljudstev v 5. in 6. stoletju našega štetja v tem delu Evrope. Ajdovski gradec je eno od večjih starokrščanskih središč na območju Alp in ena bolje raziskanih poznoantičnih višinskih naselbin na Slovenskem. Zaradi skrite lege in naravne zavarovanosti v stranski dolini Save je bil hrib primeren za pribežališče v negotovih časih. V naselju sta bili kar dve cerkvi, seveda pa je vseh 12 hiš obdajalo obzidje. Vse stavbe so bile sezidane iz lomljencev in malte, strehe pa so bile krite s skodlami ali slamo. Mimo Ajdovskega gradca je proti Celju potekala rimska cesta. Najdbišče lahko primerjamo z naselbinami kot so Rifnik pri Šentjurju, Ajdna nad Potoki in Korinjski hrib nad Velikim Korinjem. Skupaj z njimi je zadnji glasnik rimske civilizacije na slovenskem ozemlju. Izkopano gradivo hranita muzej v Gradcu in Narodni muzej Slovenije v Ljubljani.


Do arheološkega najdišča Ajdovski gradec vodijo kažipoti iz Sevnice skozi Lončarjev Dol in Žurkov Dol ter zaselek Vranje prav do vrha, kjer stoji med obnovljenimi zidovi napisna tabla s tlorisnim načrtom naselbine, ki je bila okoli leta 600 uničena v ognju in po naselitvi Slovanov ni več zaživela.

Arheološko najdišče Ajdovski gradec, ki je na seznamu najbolj ogroženih in najkvalitetnejših objektov kulturne dediščine v Republiki Sloveniji, je lahko čudovit izlet za vso družino.
Poleg vznemirljive zgodovine arheološkega parka pa lahko sodobnim obiskovalcem ponudijo tudi moderne vsebine, ki na privlačen način prikažejo življenje gradiščarjev v času obstoja naselbine.

Zanimivosti

Čisto na dnu te strani si poglej You Tube posnetek- zanimivo predstavitev Ajdovskega gradca.

Zemljevid

Naloži GPX

Ajdovski gradec
Koordinate izhodišča 46,038253
15,353322

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Picerija Rondo v Sevnici

Okusne jedi vseh vrst za lačne trebuščke. V čast prve dame Melanije Trump so pripravili sladico Melanijo. Poiskusite jo še vi.

BMM gostinstvo, d.o.o. PE

Pizzerija Rondo
Planinska cesta 3, 8290 Sevnica
051 471 333

Mila in Staš priporočata

Na poti do vrha se pokaže mala hiška, ki je prekrita s skodlami. Če se ji približamo, na vratih piše, da je tukaj doma Muca Copatarica.

Mi smo trkali in čakali in trkali….pa je ni bilo na spregled. Ali je ravno krpala copate in ni slišala skozi šum šivalnega stroja ali pa se je tudi ona kam podala na nedeljski izlet.

 

Z mestom Sevnica je povezana tudi zanimiva ljudska pravljica o sevniški žabici.