Ivanov izvir-Razkrižje 5671

Ivanov izvir-Razkrižje

Regija Pomurska
Izhodišče označeno parkirišče ob Kovaškem muzeju, naslov Razkrižje 16, Ljutomer
Dolžina poti 500 m
Trajanje poti 20 min
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Bojda so ta izvir poznali že v davnih časih. Njegov zdravilni namen privablja številne obiskovalce in moramo priznati, da je v njegovi bližini res pozitivna energija.

Sem so prihajali ljudje že pred obstojem razkriške cerkve, torej že pred letom 1700. Mnogi ljudje, še zlasti pa romarji verjamejo v zdravilno moč te izvirske vode, ki naj bi pomagala k dobremu vidu, odpravi golšavosti in splošnemu počutju.

Krajši sprehod začnete iz parkirišča, tik ob Kovaškem muzeju, pot vas vodi ob potoku, vse do športnega parka, kjer se seveda spodobi, da se malo pretegnete in potelovadite;) Nadaljujete čez mostiček, kjer kmalu zagledate oznako za Ivanov izvir. V bližini so klopi, kjer se lahko odpočijete in dodobra odžejate. Zanimivo je podatek, da so radiestezisti na omenjenem področju izmerili več človeškemu počutju ugodnih energijskih točk, ki so sedaj označene in opremljene s klopcami. Že po kratkem času bivanja na takšnem mestu se sproščajo blokade ter se vzpostavijo normalni pretoki energije, vsega skupaj pa je na območju občine Razkrižje 22 energijskih točk.

Ob poti stoji tudi kovaški muzej in Slomškov mlin, posebnosti pa sta tudi Gibinski slap in prazgodovinska naselbina.

Zanimivosti

O Ivanovem izviru govorita tudi dve legendi o slepi deklici in pastirju, ki sta med domačini še živi. Stara legenda o slepi deklici govori, da sta se mati in njena slepa hčerka med potjo ustavile pri Ivanovem izviru, da bi se odžejali in odpočili. Ko si je deklica osvežila in umila obraz ter oči z vodo iz Ivanovega izvira je nenadoma spregledala. O tedaj velja to mesto, za romarsko mesto.

Druga legenda o pastirju je novodobna in govori, da je v bližnjih Ižakovcih v letih po 1. svetovni vojni živel pastir, ki je imel bolne oči (trahom). Na Ivanovo so šle žene na proščenje na Razkrižje, ker pa so vedele za pastirjevo bolezen so ga povabile s seboj rekoč, da bi mu voda iz Ivanovega izvira lahko pozdravila oči. Pastir je zaprl živino in pošel za njimi, voda iz izvira pa mu je pozdravila oči.

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Ideje za dobro kuhinjo;)

Gostilna Na gmajni

Sredi dneva je v Gostilni na Gmajni na Razkrižju vedno živahno, saj dnevno pripravljajo sveža kosila in jedi po naročilu. Za napovedane skupine sestavijo jedilnik s tradicionalnimi jedmi, ki so jih jedli nekoč. Kuharji uporabljajo sveže in sezonske sestavine, ki jih kombinirajo z začimbami z vsega sveta.

 

Gostilna Na gmajni, Razkrižje 21/B, 9246 Razkrižje

+386 (0) 2 589 11 12

+386 (0) 41 383 149

+386 (0) 41 738 149

 

 Gostilna Marinka

V gostilni Marinka na Veščici nudijo predvsem lokalne, tradicionalne jedi; ob dnevno svežih malicah pa tudi nedeljska kosila ter jedi À la carte.  Z otroci lahko poskusite domači sladoled ter s sladoledom povezane slaščice. Ob terasi je postavljena garnitura otroških igral z varovalno ograjo ter  ustrezno podlago, kjer se lahko najmlajši gostje varno razvajajo ob igranju, njihovi starši pa še posedijo ob dobri hrani in pijači.

 

Zaradi trenutno skrajšanega delovnega časa je priporočljiv predhodni telefonski klic.

Gostilna Marinka, Veščica 5,  9246 Razkrižje, Slovenija

+386 (0)2 589 10 65

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiščite Muzej kovaštva

Številni razstavni eksponati so vidni že pred muzejem, celotno zbirko pa vam bodo z veseljem razkazali, če se boste predhodno najavili. V muzeju je na ogled kovaško orodje treh generacij, staro preko 200 let. V letu 2013 pa so Horvatovi obogatili svojo zbirko še s kolarskim muzejem.

Nam otrokom so starinski predmeti, ki niso več v uporabi, zelo zanimivi in starši se lahko kar pripravite, da boste v avtu z izleta deležni številnih Zakajčkov:)

Namig za starše: Izhodišče je enako kot za Ivanov izvir, naslov Razkrižje 16, 9240 Ljutomer

Kontakt: (02) 589 10 72