Hodoško jezero 132

Hodoško jezero

Regija Pomurska
Izhodišče Hodoško jezero
Dolžina poti 1,3 km
Trajanje poti 45 min
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Hodoško jezero se nahaja severno od naselja Hodoš, v severovzhodnem Goričkem blizu meje z Madžarsko. Akumulacijsko jezero je bilo narejeno na Dolenskem potoku in ga imenujejo tudi Dolensko jezero. Površina umetnega jezera obsega 5,2 ha. Ob Hodoškem jezeru je izvir čiste pitne vode in počivališče.
Hodoško jezero je bilo prvotno namenjeno zadrževanju vode za namakanje kmetijskih površin, zadrževanju visokega vodnega vala, povečanju možnosti za lov na vodno perjad in turističnemu ribolovu.
Celotni del občine Hodoš spada v Krajinski park Goričko in zaradi tega ima Hodoško jezero posebno vlogo, saj je znano kot habitat vidre. Vidre so izvrstno prilagojene na življenje v vodi.
Prav tu so zabeležili eno večjih populacij vidre na območju Slovenije. Ker ni naravnih stoječih voda, so narejeni vodni zbiralniki, kot je Hodoško jezero, izredno pomembne oaze vodnega življenja, ki vidri, kraljici voda, bogatijo prehransko ponudbo in povečujejo možnosti, da lažje preživijo v sušnih mesecih. Vidre najbolj ogroža uničevanje življenjskega prostora, onesnaževanje voda, promet (ni podhodov pod prometnicami, neprimerni mostovi) in nedovoljen lov.
Tukaj se najdejo tudi raznovrstna močvirska življenjska okolja, kjer uspevajo redke in ogrožene rastlinske vrste, kot so sibirska perunika, širokolistni munec, močvirska ludvigija in močvirski jetičnik. Hodoško jezero je tako pomembno življenjsko okolje dvoživk, poleg tega pa so našli tudi 20 vrst kačjih pastirjev, od katerih so štiri ogrožene vrste. Poleg tega so zabeležili pojavljanje ogroženega močvirskega murnčka.

Zanimivosti

Na Zemlji živi 13 vrst vider, evrazijska vidra (Lutra lutra) ali krajše vidra, pa je edina vrsta v Evropi. Sodi v družino kun (Mustelidae) in je med našimi kunami najbolj prilagojena življenju v vodi. Njeno dolgo telo skupaj z močnim, stožčastim repom meri tudi preko enega metra. Odrasli samci tehtajo okoli 9 kg in so nekoliko večji od samic, ki so navadno težke okoli 6 kg. Telo pokriva izredno gost, temno rjav kožuh.

Pa še to. Ste vedeli? Do 50.000 dlak na kvadratni centimeter vidri omogoča, da v vodi ostane popolnoma suha.

Zemljevid

Naloži GPX

Hodoško jezero
Koordinate izhodišča 46,838791
16,310291

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

K Rotundi

se nahaja v prelepi okolici prekmurskih ravnic. Nudijo pester jedilnik, ki zadovolji vsakega gurmana. Prekajene prekmurske mesnine, bograč, gosja jetrca, divjačinske jedi in ribe. Vse iz domačih krajev. Ne pozabimo tudi na slastno gibanico, ki jo morate nujno poiskusiti!

Selo 30A

9207 Prosenjakovci

02 544 1035

Vita, Olja in Juna priporočajo

Bi radi videli vidro?

Pssssttt. Pri obisku Hodoškega jezera bodite tiho kot miške, da boste lahko videli to čudovito živalco. Na poti okrog jezera so vidre pustile različne sledi. Ob obali jezera lahko vidite obgrižena in poškodovana drevesna debla, ki jih vidre uporabijo za gradnjo svojih bivališč.

Mi pa smo na sprehodu okrog jezera našli tudi njihove stopinje v blatu.