Županova jama 5926

Županova jama

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče pred jamo- Cerovo 9, 1290 Grosuplje
Dolžina poti 600 m v eno smer
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Tako radi se izgubljamo po Sloveniji in odkrivamo nove kotičke, da včasih pozabimo it pogledat tisto, kar nam leži skoraj pred domačim pragom. V našem primeru je to krasotica med jamami- Županova jama. Vmes se je nekaj časa imenovala tudi Taborska jama, vendar je njeno zadnje poimenovanje zopet v čast G. Permetu, županu, ki jo je raziskoval. Zakaj je posebna? Otroci bodo definitivno v en glas rekli da zaradi malih občasnih prebivalcev, netopirčkov. Nas pa so fascinirale zanimive oblike kapnikov ter število prehojenih stopnic:) Ogled jame je seveda lahko samostojen izlet, lahko pa si vodeno turo rezervirate tudi v sklopu Vodomčeve učne poti in si dan popestrite še s Podlomarjevo hišo, Taborom in Žabjo vasjo v gaju.


Vhod v jamo skozi Ledenico leži na nadmorski višini 410 m. V Zadnji dvorani, ki je tudi najglobja točka v breznu, doseže globino 77 metrov. Jamo sestavlja osem dvoran, od katerih jih je sedem dostopnih obiskovalcem. Zanje je urejena 610 m dolga krožna turistična pot. Jama je zelo razgibana, saj je v njej skoraj 500 stopnic. Čudoviti podzemni svet je delo nekdanjega potoka Podlomščica, ki teče danes nižje v široki dolini ob vznožju hriba Tabor. Na to kažejo ostanke rečnih sedimentov v jami. Poznejši podori so spremenili prvotno podobo jame.


Zelo zanimiva je dvorana Ledenica, ker jo je omenjal že J. V. Valvasor leta 1689 v svoji “Slavi vojvodine Kranjske”. Pozimi zaradi nizkih temperatur nastanejo ledeni kristalni stalagmiti, po katerih je jama dobila svoje ime. Domačini so jo uporabljali za skrivališče ob turških vpadih, kasneje pa tudi za shranjevanje ledu in živeža v poletnih mesecih. V poletnem času Ledenica ponuja izvrstno osvežitev, saj temperatura v spodnjem delu jame doseže le do 6 °C. V Blatni dvorani lahko občudujemo najmogočnejši kapnik, katerega obseg meri kar 7 metrov! Če je ta najmogočnejši pa ima jama tudi svojega favorita- za najlepšega med kapniki je okronan kapnik z imenom „Prestol kralja Matjaža“. Od prebivalcev podzemeljskega sveta lahko tukaj vidimo jamske kobilice, polže jamničarje, hrošče in več vrst netopirjev.

 

Zanimivosti

Kako je prišlo do odkritja jame: Še posebej se je za take naravne pojave zanimal župan iz Ponove vasi Josip Perme. V sredo, 26. maja se je skupaj s svojim sinom Jožetom, krojaškim mojstrom Ivanom Ogrincem in njegovim sinom Francetom odpravil proti Breznu pri Opolzkem kamnu. Lestev so si sposodili pri cerkvi na Taboru, jo privezali k smreki in spustili 10 m globoko v podzemlje. V jami so videli kapnike. Napotili so se proti Ledenici, vendar niso našli prehoda. Ko so se že želeli vrniti, je županu spodrsnilo na lestvi, ob zamahu z roko pa je osvetlil nekaj rovu podobnega. Potem se je začelo plezanje in raziskovanje, ki jih je vodilo v nova in nova brezna in votline.

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Antica pizzeria & lounge bar

V zelo prijetnem ambientu si tukaj lahko privoščite ene izmed boljših pic daleč naokoli. Če se za obisk odločite pred izletom, pa vam definitivno priporočamo njihov brunch….mmm naša izbira so tartufi, vedno:)

Kolodvorska cesta 2
1290 Grosuplje

Mila in Staš priporočata

Skupaj s starši smo že večrat prebrali pravljico o netopirčku Branku, ki živi v Županovi jami. Je vrste mali podkovnjak in se nekega dne namesto ponoči v svet odpravi pri belem dnevu. Druge živali mu pomagajo pri ugotavljanju zakaj je tako zelo poseben.