Zoo Ljubljana 4164

Zoo Ljubljana

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Zoo Ljubljana, Večna pot 70 1000 Ljubljana
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1h- več dni:)
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Naj vas najprej vprašamo, katera je vaša najljubša žival? Pes, mačka, ovca, konj? Hm?

Mogoče pa gvanako, sajmiri ali surikata? No, te so vam pa že manj poznane, kajne? Prav lahko se zgodi, da po obisku ljubljanskega živalskega vrta dobite svojo novo NAJ žival. Mi se enostavno nismo mogli odločiti le za eno, o ne ne. Nočemo delati krivice tem čudovitim bitjem. Prav vsaka med njimi je zanimiva in zato Živalski vrt Ljubljana obiščemo večkrat na leto. Polni vtisov in vprašanj o tamkajšnih repatih, kosmatih in pernatih prebivalcih, pa so nato še naši tedni doma, po obisku ZOO Ljubljana. Preživite aktiven in zanimiv dan skupaj z otroki, v središču Ljubljane.

Naša država ima vedno več turistov in v ponudbo spada prav gotovo tudi obisk živalskega vrta, še posebej, če je tako lep kot je naš. Zoo je privlačna točka družinskih izletov. Je ena vodilnih domačih turističnih ustanov poleg Blejskega jezera in Ljubljanskega gradu ter Postojnske jame.

V ZOO Ljubljana se lahko odpravite sami ali pa izberete vodenje. Z namenom, da obiskovalci izvemo čim več o različnih živalih, ki tu bivajo, so po živalskem vrtu ob ogradah živali nameščene informativne table, prek katerih boste izvedeli številne zanimivosti.

V ZOO Ljubljana pripravljajo tudi učne ure - enoruno ali večurno vodenje. V sklopu vodenja vam omogočijo neposreden stik z nekaterimi manjšimi, udomačenimi, prostoživečimi živalmi, večje živali pa vodeno opazujete v njihovih ogradah. Vodenje je namenjeno organiziranim skupinam vseh starosti. Zelo lepa izkušnja za mulčke pa je tudi hranjenje živali. Vaš otrok lahko v družbi skrbnika nahrani npr. azijskega slona, medvede, pelikane in divje svinje, ko so na urniku hranjenja. Pri tem pa izveste še marsikatero zanimivost o teh čudovitih živalih.

Po živalskem vrtu vas usmerjajo informativne table, ob vstopu pa dobite zemljevid, tako, da kar brez skrbi, čeprav je živalski vrt velik, se v njem ne boste izgubili. No, znate pa se starši srečati s težavo, da enostavno otroke ne boste mogli spraviti IZ živalskega vrta. Zanimive živalice, pa otroško igrišče, pa trampolini...

No, tudi za take imajo rešitev:) Naj vam namignemo, da otroci lahko v ZOO Ljubljana tudi prespijo. Ob predhodni rezervaciji, se lahko vaši otroci v ZOO Ljubljana udeležijo tudi taborjenja. Pred spanjem bodo v družbi vodnika obiskali nočno aktivne živali in se sprehodili po žirafji ogradi. Po številnih aktivnostih in igranju na otroških igralih sledi spanje, nato pa bodo naslednje jutro zgodaj vstali in opazovali živali pri prebujanju. In tudi medvedji zajtrk jim ne uide:) V času prisotnosti Covid-19 na spletni strani ZOO Ljubljana preverite, kateri programi za otroke so trenutno na voljo. Na njihovi spletni strani tako najdete vse potrebne informacije, za obisk ljubljanskega živalskega vrta.

Številne aktivnosti in novosti nas vsakič prepričajo, da se v Ljubljanski živalski vrt z veseljem vračamo. Ob različnih letnih časih in urah dneva imajo tamkajšni prebivalci namreč različen ritem bivanja in prav zato je v ZOO vsakič nekaj novega!

Pa še nekaj namigov za starše:

Živalski vrt Ljubljana se nahaja na južnem delu krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Do njih lahko pridete z ljubljanske obvoznice, iz Šiške ali centra mesta Ljubljane.

GPS koordinate:
lat = N 46.052029, lon = E 14.472513

Dostop z avtom:
Z OBVOZNICE je pot do živalskega vrta označena in zato enostavna. Pri izvozu številka 16 - Brdo zavijete z obvoznice, nato pa sledite tablam ob cesti, ki označujejo pot do ZOO Ljubljana.

Dostop v ZOO z mestnim avtobusom (LPP):
Mimo Živalskega vrta Ljubljana vozi Mestna avtobusna linija številka 18 oz. 18L Kolodvor – Živalski vrt-ZOO – Tovarna Lek – Center Stožice P+R.

Zanimivosti


Poznate legendo o nastanku Ljubljane?

Ljubljano naj bi po legendi ustanovil mitološki grški junak Jazon. Z ukradenim zlatim runom je potoval prek črnega morja navzgor po rekah Donavi, Savi in nazadnje Ljubljanici, vse do njenega izvira. Tam naj bi ob velikem jezeru živela pošast, ki jo je Jazon premagal in ubil. Ta pošast je dobila lik v Ljubljanskem zmaju, ki danes domuje v ljubljanskem mestnem grbu in na Zmajskem mostu.

Prisluhnite legendi, zakaj je prav zmaj simbol Ljubljane.


Zemljevid

Naloži GPX

ZOO Ljubljana
Koordinate izhodišča 46,052423
14,472186

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Prav v Živalskem vrtu, tik ob otroškem igrišču najdete restavracijo Safari, kjer se lahko okrepčate z različnimi jedmi, posladkate s sladoledom in slaščicami ter osvežite z različnimi pijačami. Kratek postanek v restavraciji in že si naberete novih moči za nadaljni ogled živalskega vrta:)

Restavracija Safari ima enak obratovalni čas kot živalski vrt, to je od 9.00 ure do zaprtja vrta glede na sezono.

Vita, Olja in Juna priporočajo

Spoštuj živali in se uči od njih. Opazuj jih in videl boš, kako so pametne. Poskrbijo zase in za svoje potomce. Spoštljiv odnos do narave pokaže, kakšen človek si v resnici.

STE VEDELI?

Da so živalski vrtovi prevzeli tudi eno zelo pomembno funkcijo in sicer imajo pomembno naravovarstveno vlogo. Poleg izobraževalne vloge, je pomembna vloga ZOO Ljubljana tudi:

  • Ohranitvena vzreja znotraj živalskega vrta.
  • Izboljšanje in razvijanje tehnik ohranitvene vzreje.
  • Varstvo živalskih vrst v naravnem okolju.
  • Sodelovanje med živalskimi vrtovi in naravovarstvenimi ustanovami.
  • Spodbujanje ohranitvenih programov v naravnem okolju od koder ogrožena vrsta izvira.
  • Osveščanje javnosti o ohranjanju ogroženih vrst in habitatov.

 

Z ohranitveno vzrejo v živalskih vrtovih je cilj gojiti populacije, ki so vitalne in dovolj številčne. Ker pa so manjše kot v naravi, so bolj podvržene navzkrižnemu parjenju in tudi selekcija ni popolnoma naravna. Posledica je lahko siromašenje genskega sklada in povečanje neprimernih znakov.

Vsekakor je veliko bolje, da se vrsta ohrani v živalskih vrtovih, kot da popolnoma izgine. Če pa se pojavi potreba po vračanju v naravno okolje, živalski vrtovi iz svojih populacij prispevajo osebke v naravne populacije, da se le-te okrepijo.

Živalski vrtovi tako predstavljajo ''časovni most'' za tretje tisočletje, v katerih specializirane in močno ogrožene živalske vrste preživijo, medtem ko poteka katastrofalno uničevanje naravnega okolja.