Z vlakcem Urbanom po Ljubljani

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče na vlakec Urban lahko vstopate na različnih mestih
Dolžina poti 9 km
Trajanje poti poljubno
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Hop na vlakec Urban in en krog po L'ubljan. Če si želite ogledati Ljubljano kot turist, naj vam raziskovanje prestolnice olajša zelo zanimivo prevozno sredstvo-Vlakec Urban. Ogled mesta s turističnim vlakcem je atrakcija, ki je v Ljubljani ne smete zamuditi. Krožna pot ima 10 postaj in vključuje največje znamenitosti mesta. Pustite se zapeLJati. Naj bo raziskovanje prestolnice za otroke poučno in zabavno. Mi odrasli na glavno mesto Slovenije gledamo drugače: v Ljubljano gremo po nakupih, pa v Ljubljano smo hodili na fakulteto, ob vikendih na žure...itd. Z otroki pa lahko pogledate na našo prestolnico spet na čisto drugačen način. Zakaj ne-bi Ljubljano obiskali kot turist in se pustili zapeljati po mestu?

Električni turistični vlakec Urban krožno pot začenja v bližini Mestne hiše, obišče Ljubljanski grad, vas popelje ob prijetnih nabrežjih reke Ljubljanice in se preko Trnovskega pristana, skozi središče sodobne Ljubljane, mimo Opere, Moderne galerije in Prešernovega trga s Tromostovjem vrača na izhodiščno točko.

Na vlakec lahko vstopate na različnih postajah in čudovito raziskovanje Ljubljane kombinirate z ogledom galerije, gradu in drugih znamenitosti, lahko pa se na poti za nekaj časa preprosto predajate sončnim žarkom ob Ljubljanici, si privoščite najljubšo pijačo ali kosilo, nato pa se ponovno vrnete na vlakec. Lahko pa na vlakcu spremljate celotno krožno vožnjo in izveste veliko o Ljubljani. Naredite si dan takšen, kot je vaši družini najbolj všeč.

Čeprav Ljubljano večkrat obiščemo, je bil tovrstni obisk prestolnice in vožnja s turističnim vlakcem prava atrakcija. Tako lahko tudi mlajši otroci, ki jih hoja hitreje utrudi postanejo pravi mali turisti. Poglejte na Ljubjano še z druge perspektive.

Zanimivosti


Poznate legendo o nastanku Ljubljane?

Ljubljano naj bi po legendi ustanovil mitološki grški junak Jazon. Z ukradenim zlatim runom je potoval prek črnega morja navzgor po rekah Donavi, Savi in nazadnje Ljubljanici, vse do njenega izvira. Tam naj bi ob velikem jezeru živela pošast, ki jo je Jazon premagal in ubil. Ta pošast je dobila lik v Ljubljanskem zmaju, ki danes domuje v ljubljanskem mestnem grbu in na Zmajskem mostu.

Prisluhnite legendi, zakaj je prav zmaj simbol Ljubljane.


Zemljevid

Naloži GPX

Vlakec Urban
Koordinate izhodišča 46,050415
14,50682

Gostinski lokal v bližini

 

Gostilna, pizzerija in bar Jurman

se ponaša z več kot 20-letno tradicijo. Gostje jih lahko najdete v Fužinah ob Zaloški cesti 151 v Ljubljani. Nudimo vam tople malice, jedi po naročilu, solate, sladice in pizze iz krušne peči. Pri njih se bodo dobro počutili tudi otroci, kajti lahko se bodo poigrali na več zunanjih in notranjih igriščih, ki so vsa ustrezno zavarovana, poleg tega pa je za njih poskrbljeno tudi z otroškimi menuji.

Zaloška cesta 151,

1000 Ljubljana
 051 358 358

Vita, Olja in Juna priporočajo

Na vlakec Urban lahko vstopate in izstopate na različnih postajah. Krožna pot ima 10 postaj in vas zapelje na ogled največjih znamenitosti mesta. Na vlakcu dobite posebne slušalke, preko katerih lahko poslušate opise znamenitosti Ljubljane.

Oglejte si: Mestno hišo, Ljubljanki grad, Križanke, Opero, Špico, Botanični vrt, Trnovski pristan, Plečnikovo hišo, Parlament, Osrednjo tržnico, Prešernov trg in še marsikaj.

In še cena vstopnice?  Odrasli 8 evr., mladina 6 evr., otroci 3-12 let 4 evr., družina z enim otrokom 15 evr., družina z 2 otrokoma 18 evr.

VOZNI RED: Vlakec vozi cel dan. Na prvi vožnji vas čaka ob 9.30 uri na Stritarjevi ulici, v bližini Mestne hiše. Na zadnjo vožnjo vas popelje ob 20. uri. Čas vožnje je od 75 do 90 minut.