Soteska Pekel 6671

Soteska Pekel

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče pri gostišču Pekel
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 2-3 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za 6+ let
Zahtevnost zahtevna pot

Opis poti

Ste že slišali za ta kraj? Tako zanimivo ime nas je prepričalo, da smo si šli sotesko z radovednostjo ogledat. Gre za dokaj nezan biser, ki leži v občini Borovnica, blizu Vrhnike. Pri izhodišču je tudi znana restavracija, kjer se lahko na koncu izleta tudi okrepčate.


Soteska je verjetno takšno ime dobila po starem ljudskem običaju, ki je nedostopnim, nerazumljivim ali že kar strašljivim naravnim pojavom pogosto nadel ime peklenščkovega domovanja. Da ta resnica še kako velja za »Pekel«, postane posebej očitno ob dolgotrajnih deževjih, ko prej romantična soteska, polna previsnih sten, kotličev in globokih tolmunov postane temačnejša, po strugi pa se požene razpenjeni tok Borovniščice, ki s seboj odnaša vse, kar se ji najde na poti. Steze so tedaj težje prehodne in s tem za obiskovalce nevarne. Pekel še posebej slovi po petih slapovih, ki pozimi zaledenijo in so primerni za plezanje.


Pohod skozi sotesko Pekel vam bo vzel 2-4 ure. Vendar je zelo pomembno, da se zavedamo, da je na izletu potrebno imeti ustrezno pohodno opremo in da boste z otroki mlajšimi od sedmih let, lahko obiskali le tri od skupno petih slapov. Skoznjo teče potok Borovniščica, ki izvira na bloško-rakitniški planoti, ob njej pa je speljana zavarovana pot. Izhodišče poti je na nadmorski višini 335 m, poleg gostišča, vrh soteske pa je na nadmorski višini 650 m, od tam lahko nadaljujemo pot v vas Pokojišče (732 m).


Po krajšem vzponu je ob poti prvi slap, ki je med vsemi najmanjši. Pretaka se preko balvanov in je visok 5 metrov. Steza se nato povzpne do strme stene, čez katero peljejo stopnice. Pod njimi se pot odcepi na levi breg struge, kjer za mogočno skalno steno pada drugi slap, visok 16 metrov. Nastal je v strmo stoječi prelomni coni, v katero Borovniščica še danes poglablja žleb. Steza do tretjega slapu sicer pelje preko stopnic, oziroma po tako imenovani »dr. Oblakovi poti« do razgledne ploščadi z mizo in klopjo. Ta slap imenujejo tudi Kozjak (zaradi gamsove silhuete na skali poleg slapa), visokega 18 metrov. Slap najprej drsi po žlebu, ki se nato prevesi tako, da voda pada 14 metrov do prečne razpoke in nato še 4 metre do tolmuna. Steza se nadaljuje po naslednjih stopnicah, ki so postavljene v ozek in strm kamin. Pot do četrtega in petega slapu je zavarovana z jeklenicami.

 

Zanimivosti

Sotesko Pekel pri Borovnici

so poznali že davni predniki Borovničanov. Prve poti ob divjih brzicah in mimo veličastnih slapov so pred stoletji nadelali oglarji, ki so tu dobivali les za postavljanje oglarskih kop. Seveda so bile tiste steze zelo težko prehodne, bolj podobne nekakšnim »kozjim stezicam«. Poleg oglarjev so v sotesko zahajali še ljudje brez lastnih gozdov, ki so tam nažagali drva in jih ob naraslih vodah spuščali po strugi v dolino.

Nad in pod nedostopno sotesko je bilo več mlinov in žag, katerih ostanki so ponekod vidni še danes. V celoti se je ohranil zgolj Brancelj-Koširjev mlin na jasi pred Peklom, ki so ga člani Turističnega društva Borovnica obnovil.

Zemljevid

Naloži GPX

Soteska Pekel
Koordinate izhodišča 45,8906217
14,371947

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

 Gostišče Pekel

Gostilna je znana po svojih ribjih jedeh, zunaj pa imajo tudi nekaj igral za otroke. Priporočamo vam, da se vnaprej naročite, da ne boste ostali lačnih ust;)

Ohonica 22,

1353 Borovnica

01/ 754 61 24

Mila in Staš priporočata

Čeprav sva drugače hrabra miška, si od tretjega slapu naprej nisva več upala nadaljevati pot. Tudi starša sta nama rekla, da se bomo raje vrnili, ko malce zrasteva in bodo najine nogice kos zahtevnejšim pohodom.

Z vami pa delimo pesmico iz leta 1914, ki sva si jo prepevala na izletu:

Navadno se povsod ljudje
pekla še na vso moč boje,
mi hodimo se vanj hladit,
klobase jest in vince pit!