Šmarna gora 2019

Šmarna gora

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Parkirišče pred bivšo diskoteko Lipa
Dolžina poti 5 km
Trajanje poti 1 h
Nadmorska višina cilj 669 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Kaj povedati o verjetno najbolj opevanem osamelcu v Ljubljani? Naj se javi tisti, ki še nikoli ni slišal za Šmarno goro, da ga peljemo gor na sladke miške, ki so verjetno še bolj slavne kot Rolling Stonesi.

Šmarna gora je visoka 669 m in ima za sosedo nič manj slavno in za 7 metrov višjo Grmado.

Prvotno ime naše „Šmarke“ je bilo Holm, kar pomeni, od vseh strani osamljeno višavo. Kasneje je veljala tudi kot božja pot in od tu tudi njeno današnje poimenovanje. Ima zelo raznovrstno kamnito podlago in pester ekosistem.

Majhna, a dragocena znamenitost je tudi Matjaževa jama. To je prava kapniška jama z naravnim oknom v stropu. Nahaja se v pobočju Gradišča ali Matjaževega hriba le nekaj deset metrov nad nižino v Zavrhu.

Ljudje naj bi na Goro zahajali že v začetku prejšnjega tisočletja, danes pa je prepredena z neštetimi stezicami in potmi. Najbolj obljudena je verjetno pot čez Tacen, mi pa smo se je lotili čez Peske. Ta je po našem mnenju najlažja in dosegljiva tako malim človeškim nogicam kot štirinožnim prijateljem, ki jih prav tako ni malo.

Parkirate lahko na urejenem parkirišču pri bivši diskoteki Lipa, nekateri pa avtomobile pustijo tudi kar ob cesti v Vikrčah. Pot se počasi vzpenja in je izmed vseh najmanj blatna, kar je pri že tako razigranih otrocih lahko še dodaten plus.

Najstarejša znamenitost na Šmarni Gori je kužno znamenje, ki so ga postavili preživeli v bojih proti Turkom in kugi. Skoraj na koncu poti je tudi znameniti zvonček, ki naj bi tistim, ki nanj pozvonijo, uresničil skrite želje. Nikar ne pozabite nanj!:)

Na vrhu se nahaja gostinski lokal, cerkev in pa seveda znamenite miške. Narejene so iz ocvrtega testa in posipane s sladkorjem v prahu, dobite pa jih lahko samo med vikendom.

Zanimivosti

 

O nastanku Šmarne gore kroži kar nekaj bajk in pripovedk. Ena izmed njih pravi takole:

Nekoč je živel velikan Hrust, ki je bil strah in trepet vseh okoličanov. Pri plenjenju in ustrahovanju mu je pomagal pes, ki je imel glavo kakor zmaj. Hrabri Kajžarjev Janez se je odločil, da bo temu naredil konec. Ponoči je v vrečo zavezal zajca, vzel še železno palico in šel nad velikana. Ko je prišel pred votlino, v kateri je spal velikan, je zajca spustil iz vreče. Pes, ki je velikana stražil, se je pognal za zajcem. Zbudil pa se je tudi velikan. Najprej je tako kihnil, da je Janeza odneslo čez reko Savo. Nato je velikan začel čez Savo metati še skale. Metal jih je cel dan, nato pa je prestopil breg in zložil skale na kup. Po opravljenem delu je stopil na vrh, se malo razgledal po svetu in se zaril v sredino gore. Tako so nastali današnje sedlo, Grmada in Gora.

Zemljevid

Naloži GPX

Šmarna gora
Koordinate izhodišča 46,136943
14,449351

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Ledinek

Gre za družinsko gostilno, ki ima v ozadju pravzaprav svojo skoraj filmsko zgodbo. Družina Ledinek že več kot 35 let skrbi za zadovoljne obraze pohodnikov. Niso samo oskrbniki in lastniki gostilne, temveč skrbijo tudi za celotni šmarnogorski cerkveni in taborni kompleks, vremensko postajo, živali, poti ter organizirajo različne športne in kulturne prireditve.

Gostilna že od nekdaj slovi predvsem po ričetu, seveda pa so ponudbo razširili tudi na ostale jedi na žlico.

 

Šmarna gora 4

1211 Ljubljana

01/511 65 55

Mila in Staš priporočata

Oba se strinjata, da bi bilo res škoda, da bi pozabili pozvoniti na zvonček želja. Veva, da si mami želi samo da bi bili vsi zdravi.....ampak midva pa zvoniva še za vse čokolade in bombone ter čipse, ki k temu ( po najinem skromnem mnenju) pripomorejo.