Lavričeva koča na Gradišču 4961

Lavričeva koča na Gradišču

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Šentvid pri Stični
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 45 min
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ste že večkrat drveli po avtocesti in si rekli, da se boste naslednjič zagotovo zapeljali pogledat enega lepših samostanov pri nas, ki je za po vrh še najstarejši v Sloveniji? No, če vas bo pot odnesla v ta konec, si vzemite kar malo več časa. Zagotovo vam ne bo žal, če se boste odpravili na izlet do Lavričeve koče.

Avto lahko med vikendom parkirate pri OŠ Šentvid pri Stični. Od tam boste po asfaltu hodili približno 15 minut proti zaselku Pristavlja vas, kjer se pot nadaljuje po gozdu. Nekje pol ure boste od tam potrebovali do vrha. Pot brez težav zmorejo tudi otroci stari 3 leta, če pa nastopi kriza, je fino imeti v nahrbtniku prvo pomoč v obliki sadja ali čokoladice. Izlet je primeren tudi za naše štirinožne prijatelje.

Od koče do cerkvice Sv. Miklavža, ki je na vrhu hriba Gradišče (519 m) je še dodatnih nekaj korakov, ki pa se izredno obrestujejo. Tam je za mulce narejeno luštno leseno igrišče, plezalna stena, starši pa se lahko preizkusimo v igri Sekirometa.

Zanimivosti

Ozemlje Šentviške župnije je bilo tesno povezano z bližnjim cistercijanskim samostanom v Stični. Z belimi menihi je povezan tudi prvi podatek, ki župnijo omenja konkretno. Gre za ustanovitev stiškega samostana in posledično, s prihodom cistercijanov v Šentvid leta 1132. S svojo nastanitivijo v Šentvidu so nadzorovali gradnjo stiškega samostana, ki je bil dograjen leta 1135. Okrog samostana je speljana super pohodna pot, ki jo prav tako najdete na naši strani!

Zemljevid

Naloži GPX

Lavričeva koča na Gradišču
Koordinate izhodišča 45,961566
14,822193

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Lavričeva koča

Lavričeva koča je odprta od aprila do oktobra od petka do nedelje in vam ponuja pester izbor jedi. Pre kočo je velik prostor, ki sprejme kar 60 utrujenih pohodnikov. V času korone so za otroke naštudirali super atraktivno poslastico- vročo čokolado s penicami na vrhu, njam.

Lavričeva koča - Gradišče
Petrušnja vas 38,

1296 Šentvid pri Stični
00386 41 454 097

Mila in Staš priporočata


Pri koči se lahko greste igrico, kdo najde več lesenih skulptur, saj jih je poooooolno in še zelo domiselne so.

Aja, naj opozoriva pa tudi na super otroško igrišče, ki ga  na vašem izletu ne smete izpustiti.